Собственици на гори скочиха срещу фирма, чиито работници почистват от

...
Собственици на гори скочиха срещу фирма, чиито работници почистват от
Коментари Харесай

Има ли незаконна сеч: Собственици на гори скочиха срещу фирма, която разчиства път край Мездра

Собственици на гори скочиха против компания, чиито служащи почистват от растителност третокласен път край Мездра. Оказва се, че жертва на трионите стават и големи дървета, които са частна благосъстоятелност.

Фирмата е софийска. Възложено й е да почисти третокласния път от Мездра до границата с Ботевград, който наподобява на джунгла. Обрасъл, с понижена видимост и проходимост. А напълно скоро ще стартира да се употребява интензивно поради стартиралото уголемение на интернационалното шосе Е-79 в региона.

Снимка: bTV

Край село Лютидол обаче едвам не се стига до пердах със притежатели на гори в съседство.

„ Проблемът е, щото не чистят пътя, а вършат дърводобив, режат постоянно”, споделя Ивайло Петров, гражданин на с. Лютидол.

След няколкодневни разногласия с служащите мъжът вика полиция и медии.
Бракониери нападнаха лесничеи по време на инспекция за противозаконна сеч Полицията открива причинителите, само че арестувани към момента няма
„ Къде има тръни, тия го не режат, остават ще минем по пътя и ще видите, ще видите на какво разстояние режат дървета. Това е дъбова гора на 80-100 години. Сега тия дърва са в частна гора, натоварват дървата и отпътуват, а в това време ние купуваме дърва по 70-80 лв. кубика. Това дърво няма да падне в никакъв случай, а тия като го отрежат, всичко ще се свлече на асфалта зимата и ще питат след това за какво има свлачища, ще видите какви орехи по на 50-70 години орехи”, изясни Ивайло Петров.

Снимка: bTV

Отговорникът на компанията отхвърля да се показа, не демонстрира и документи – кой и каква работа му е упълномощил. Твърди, че хората сечта е в името на сигурността на водачите:

„ Преди две години на Петрохан пада дърво, човек инцидентно, както си кара автомобила, и му отсича предните два крайници, кой е отговорен. Не ме снимайте.”

Оказва се, че и джипиесите на горските не могат с акуратност да засекат съблюдава ли се линията на рязане и има ли излизане отвън сервитута на пътя, само че са безапелационни – сече се на око, което е срещу разпоредбите.

Снимка: bTV

„ Имат ли право частниците да се сърдят, имат право, в случай че е влезнал в парцела му, няма право да влиза”, съобщи Цонко Василев, Горско стопанство – Мездра.

„ Горските сега подвигат плещи, тъй като джипиесът им не бил прецизен, трябвало да пристигна поддържащата компания, да каже тъкмо къде са границите”, сподели Николай Поппетровски, юрист на притежателите.

Снимка: bTV
Градусът на напрежението пораства, а двете страни взаимно се упрекват. Спорът провокира следваща инспекция.

„ Тука са тия четири дървета, в случай че се откри, че е горска територия, като пристигна поддържащата компания, наша работа е да съставим акт, наше задължение”, изясни Василев.

Снимка: bTV
Оказва, се че нарушавания има. Безспорно е потвърдено, че компанията е навлязла в частна гора и са формирани актове, а нелегално добитите дърва са върнати на притежателите, оповестиха от РДГ - Берковица. За сходно нарушаване тя е глобена и различен път на различен обект. Потърпевшите се заканиха да съдят всички по веригата поради неналичието на ред.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР