Собственици на фирми доставчици по програмите Училищен плод и Училищно

...
Собственици на фирми доставчици по програмите Училищен плод и Училищно
Коментари Харесай

Поискаха оставката на Десислава Танева заради хаос с Училищен плод

Собственици на компании снабдители по стратегиите " Училищен плод " и " Училищно мляко " желаеха оставките на земеделския министър Десислава Танева, нейния заместител Чавдар Маринов и изп. шеф на Държавна фирма " Земеделие " Васил Грудев. Причината е хаосът в нормативната уредба, по която стратегиите са утвърдени предходната година.

Припомняме, че преди седмица представители на млекопреработвателни предприятия и техните неправителствени организации оповестиха за противоречива наредбата за изискванията и реда за използване на схеми за даване на плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули на Министерски съвет от 22 февруари. С промените в нея се вкарва нов ред за избор на заявители, които след това стават реализатори. Това на процедура стопира контракти, които са подписани и към момента не престават. С измененията отпада целта за заявители, които са и производители и се заличава служебният избор на заявители, който фонд " Земеделие " прави посредством издаване актове за утвърждение за три години. Освен това шефовете на образователни заведения към този момент могат сами да избират реализатори по критерии, утвърдени от тях.

Производителите предизвестиха, че стотици учебни заведения в страната остават без доставка на плод и мляко. Милена Рашева описа, че има подписан контракт за доставка за 3 години. На 17 септември тя разпраща до шефовете писмо, само че научава, че преди месец е извършен конкурс за нови снабдители. Рашева апелира и към момента чака отговор от Върховния административен съд. Дотогава компанията й не може да доставя артикули.

Производителите оспорват измененията, тъй като получените към този момент утвърждения са прекъснати. Новата наредба също е спряна с определение на Върховен административен съд, който занапред следва да се произнесе по обжалването, изясни юрист Валентина Христова.

Доставчиците оферират до излизане на решения от съда шефовете да ползват остарелия ред за използване на наредбата. Венцислав Михайлов, зам.-председател на Националната асоциация на млекопреработвателите, напомни, че двете стратегии имат обезпечено европейско финансиране и борбата за тези средства поражда напрежение съвсем всяка година. По думите му европейският правилник постановява доставките да стават посредством така наречен къси вериги без медиатори, прекупвачи и търговци, каквито са техните представители.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР