Собственици на електроцентрали, работещи с възобновяеми източници и с мощност

...
Собственици на електроцентрали, работещи с възобновяеми източници и с мощност
Коментари Харесай

С погром на соларен парк заплашиха малки ВЕИ производители

Собственици на електроцентрали, работещи с възобновими източници и с мощ под 1 МВ, заплашиха да унищожат обществено след изборите фотоволтаична централа в Централна България и да затварят главните пътища в страната и граници. Дребните ВЕИ производители от седмица недоволстват поради това, че на тях не им заплащат преференциални цени на изкупувания от НЕК ток и предходната среда излязоха на митинг.

Сега те оповестиха, че енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) покровителстват ВЕИ олигарси и тяхната продадена сила се доплаща до избраните от регулатора преференциални цени през фонда за сигурност на електроенергийната система, до момента в който дребни централи са орязани с претекста, че са получили дотация от еврофондовете за построяването им.

Точно тази теза за следващ път в последните разви при визитата си в АЕЦ " Козлодуй " Теменужка Петкова. Нейната оставка бе поискана от дребните ВЕИ производители, само че тя счита, че няма причина да се отдръпна и упрекна протестиращите, че повдигат тематика с отминалост от 2015 година предизборно.

" Този вид производители са били финансирани един път от Държавен фонд " Земеделие “ и повторно – посредством преференциални цени на електрическата енергия им. Одитният орган на Европейска комисия регистрира, че това е свръхсубсидиране, което би трябвало да бъде отстранено. В резултат на това през 2015 година беше изменен Законът за енергетиката. По тематиката се произнесе и Конституционният съд, съгласно който измененията не опонират на Конституцията “, разяснява енергийният министър. По думите ѝ със законовите ремонти от 2015 година всички ВЕИ производители са сложени на равна основа с премахването на преференцалното финансиране.

" Цената на електрическата енергия нараства точно от такива ВЕИ, които са получавали двойно субсидиране. Ние ги спряхме още през 2015 година, всичко това е докладвано на Европейската комисия. С смяната в закона за енергетиката успяхме да отстраняваме този проблем “, сподели Петкова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР