Собственикът на военната групировка Вагнер Евгений Пригожин отново се появи

...
Собственикът на военната групировка Вагнер Евгений Пригожин отново се появи
Коментари Харесай

Дори след бунта Пригожин остава в играта на Путин с Африка

Собственикът на военната формация " Вагнер " Евгений Пригожин още веднъж се появи " на ярко " в Русия, месец след несполучливия му опит за боен бунт, който изненадващо завърши без особени наказателни ограничения против самия него.

В момента, в който Владимир Путин провежда конгрес с държавни представители от 21 африкански страни в Санкт Петербург, във Фейсбук се появи фотография, на която се вижда Пригожин да театралничи дружно със чиновник от делегацията на Централноафриканската република.
Снимката е публикувана от профил на името на Дмитрий Ситий, считан за един от главните фрагменти на " Вагнер " в ЦАР. Той е шеф на компания на име " Руски дом " и на сдружение, обвързвано с Пригожин.Ситий е глобен от Съединени американски щати поради връзките си с " Вагнер ". Заподозрян е и за съпричастност към убийството на трима съветски публицисти в ЦАР, разследвали активността на наемническата формация на територията на страната.
Пригожин театралничи в импровизирано облекло пред стълбищата на хотел Trezzini Palace в Санкт Петербург.

Мъжът на фотографията, съгласно Financial Times, е Фреди Мапука - началник на протокола на президента на Централноафриканската република Фаустин-Аршанж Туадера.

Възможно е фотографията да е направена в друго време, само че както отбелязва Sky News - разумно е Пригожин да се среща с представители на африкански страни по време на визитата им в Русия, доколкото " Вагнер " въобще не е прекратявал активността си в Африка даже след протеста.

Групировката обезпечава и защитата на референдум в ЦАР, плануван за 30 юли, който ще промени конституцията на страната, тъй че президентът Туадера да удължи престоя си на власт - сходно на промяната, с която Владимир Путин занули по-ранните си мандати през 2020 година
Управлението на ЦАР е, която припомня на завладяване на държавността от вътрешната страна - по този метод Русия упражнява и геополитическо въздействие, и ползите си за надзор на потребните изкопаеми в Африка.
Интересен подробност е и фактът, че хотел Trezzini в Санкт Петербург принадлежи на компания, обвързвана със фамилията на Евгений Пригожин - счита се, че там се намира и офисът му.

Руската медия " Агентство " прави разбор на фотографията от хотела, като показва, че лентата от баджа на чернокожия мъж съответствува с тази, която носят гостите на форума " Русия-Африка " - т.е. допустимо е тя да е напълно настояща.

Сходни ленти обаче са употребени и на предходното му изданеи от 2019 година - разликата е там, че предходната среща на върха се е състояла в Сочи, а не в Санкт Петербург.

От друга страна - както отбелязва " Агентство " - Евгений Пригожин е прочут със своите " мистификации ", потреблението на двойници или подправени документи за идентичност.

Ако съглашението му с Путин към момента е в действие - той би трябвало да се намира в Беларус, а всички наемници от " Вагнер " да са изтеглени от фронта в Украйна. На 29 юни - т.е. пет дни след опита за бунт - Пригожин е признат от Путин в Кремъл дружно с други командири на групировката.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР