Собственикът на Винпром Карнобат Миню Стайков е задържан за 24

...
Собственикът на Винпром Карнобат Миню Стайков е задържан за 24
Коментари Харесай

Разследват собственика на Винпром Карнобат за данъчни престъпления

Собственикът на " Винпром Карнобат " Миню Стайков е арестуван за 24 часа. Специализираната прокуратура проверява бизнеса му за данъчни закононарушения и пране на пари. Заместник-главният прокурор Иван Гешев позволи, че е допустимо до края на деня Стайков да е с повдигнати обвинявания. Сред арестуваните още 9 души е и синът на кмета на Карнобат. Рано тази заран проверяващи влязоха в офиси на " Винпром Карнобат ", " Сис индустрийс " и " Топаз мел ". Това е вторият удар против огромен предприемач у нас единствено за седмица. Репортаж на Иво Никодимов

Акцията на спецпрокуратурата провокира запушване и опашки от камиони цялостни с грозде по пътя към винзавода в село Венец.

До влизането на прокурори и следователи в офиси и фабрики на " Разузнавателна служба на Великобритания Индъстрийс " се стига по следствие против Миню Стайков, което е почнало в средата на юли. Тогава в родния му Карнобат е разкрита незаконна фабрика за цигари. В пространствата са единствено служащи, водач на ТИР с 1000 мастербокса и двама души, които вършат отцепка на пътя, по който би трябвало да премине товарния камион. Тогава няма задържани.
Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и шеф на Национална следствена служба: Интересите на следствието, а в действителност и на страната допускат да бъдат хванати едрите риби - тези, които са уредници, тези, които са ръководители на това незаконно произвеждане.
Разследването продължава в две направления - кой стои зад незаконната фабрика и по какъв начин се легализират приходите от нея. Първо се открива, че притежател на пространствата е Иван Димитров, наследник на кмета на Карнобат.
Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Дадена е чартърен на компания, естествено, както е обичайно в тези случаи - или компанията е на някой чужденец, или на някой обществено слаб, който не знае, че има компания и той е наемател на тази постройка.
Кметът на Карнобат Георги Димитров разяснява пред " По света и у нас ", че синът му Иван не е знаел, че в дадените от него пространства чартърен се прави противозаконна активност. Сградата била дадена чартърен посредством медиатор, а уговорената сума се плащала постоянно.
 Иван Гешев: До края на деня може да бъдат повдигнати обвинявания на Миню Стайков Иван Гешев: До края на деня може да бъдат повдигнати обвинявания на Миню Стайков
Собственикът на "Винпром Карнобат " Миню Стайков е арестуван за 24 часа. Специализираната прокуратура проверява бизнеса му за данъчни закононарушения и пра...

Оборудването за произвеждане на цигари било едно от най-модерните и осигурявало 6 милиона месечен приход.
Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Това са към 70 милиона лв. годишно, тези пари малко евентуално е да се държат в касети и в дворовете да се закопават. Тези пари в целия свят се изпират през избрани компании.
Започва да се следи пътят точно на тези пари, като се ревизират всички преводи, които правила и прави компанията наела пространствата. Нишката на следствието се разплита до верига от компании - вид " изчезнали търговци ", които правят противоположни финансови преводи към търговски сдружения с легална активност в гр. Карнобат и селата Венец и Церовски.
Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и шеф на Национална следствена служба: Много постоянно прането на пари от незаконната активност се прави посредством легалните компании на едно сдружение. Така че, един човек, едно сдружение, бих могъл да го кажа нагледно едни пари може да превърти от задния в предния джоб, употребявайки легалната активност за узаконяване на нелегално добитите приходи от незаконната такава.  Собственикът на Собственикът на "Винпром Карнобат " Миню Стайков е арестуван за 24 часа
Собственикът на "Винпром Карнобат " Миню Стайков е арестуван за 24 часа. Специализираната прокуратура проверява бизнеса му за данъчни закононарушения и пра...

Според проверяващите точно във компании от бизнеса на Миню Стайков са легализирани парите добити от противозаконната фабрика за цигари. Събират се и доказателства, че предприемача е укривал и дължимо към хазната Данък добавена стойност.
Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Има задоволително доказателства за виновността му в осъществяване на съответно закононарушение.
" Разузнавателна служба на Великобритания Индъстрийс " е записана още през 1992 година от бащата на Миню Стайков. Фирмата придобива винпрома в Карнобат, както и огромни лозови масиви в района. Бизнесът се уголемява и с мелничен комбинат. Първата шумна интервенция на службите е " Градус " през 2000 година, тогава се проверява контрабанда на алкохол - задоволително доказателства за закононарушение не са събрани. През 2005-а от складовете на компанията са конфискувани 11 000 бутилки алкохол с подправен бандерол, формирани са шест следствия, само че всички завършват без присъди.

Последната престъпна хроника, в която попада семейство Стайкови и бизнес компанията им, е интервенция " Захарно петле " през 2013-а, тогава за източване на Данък добавена стойност от захарни покупко-продажби е арестуван синът на предприемача Стайков - младши и по това следствие няма присъди. През 2011 година фамилия Стайкови и търсените посредством Интерпол за укриване на налози и пране на пари Ветко и Маринела Арабаджиеви се сродяват- синът на Стайков и дъщерята на Арабаджиеви се женят. Разследващите отхвърлят връзка сред следствията на двете богати семейства.
 Спецпрокуратурата влезе във Спецпрокуратурата влезе във "Винпром Карнобат ", "Сис Индъстрийс” и "Топаз Мел "
Специализираната прокуратура прави следствени дейности в офиси, находящи се в във „ Винпром Карнобат “ ООД, „ Сис Индустрийс “ ООД и „ Топаз Мел “ ООД, с...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР