Собственикът на въглищната централа Ей И Ес Гълъбово изрази в

...
Собственикът на въглищната централа Ей И Ес Гълъбово изрази в
Коментари Харесай

Ей И Ес: Неверните обвинения на работодателите влошават бизнес климата

Собственикът на въглищната централа " Ей И Ес Гълъбово " изрази в сряда сериозна угриженост, поради продължаващата акция на ръководителите на национално показаните работодателски организации против енергийната мощ и опитите за основаване на непоносимост към ТЕЦ-а, който е една най-големите и съвременни мощности в България и и основен за доставките на ток и за енергийната самостоятелност на страната ни.

Според американския вложител, четиримата ръководители на работодателските организации насочат изцяло погрешни обвинявания към него, които не почиват на действителни доказателства. Компанията отхвърля тези изказване и добавя, че те са ориентирани към уронване на престижа на компанията и нанасяне на вреди на нейния бизнес в България.

" Сериозно сме загрижени, че сходни преднамерени опити за дискредитиране на най-големия интернационален вложител в България утежняват капиталовия климат и слагат под въпрос неприкосновеността на договорните съглашения в страната ", написа в изказване на управлението на " Ей И Европейски Съюз – 3С Марица Изток 1 ", публикувано до медиите.

Миналата седмица шефовете на Българската стопанска камара Божидар Данев, на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев и на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов подадоха тъжба против " Ей И Ес " и " КонтурГлобал " пред националния омбудсман Мая Манолова. Те сториха това в качеството си на физически лица, базирайки се дадената на публичния бранител опция да се намесва в разногласия сред жители и други частни субекти /търговци, цивилен организации и обособени граждани/.

Четиримата написаха в жалбата си, че " отговорно твърдим, че те (двете електроцентрали) в непрекъснат и непрестанен режим, с поредност, почтена за по-добри каузи ни ограбват всекидневно, ежечасно и ежеминутно, като ни " измъкват” от джобовете по 14 лв. на мегаватчас употребена електрическа енергия “. Те приканват за неотложно следствие и предприемане на ограничения за секване на това нарушение на правата на потребителите, " изразяващо се в открит и, на пръв взор, легализиран обир “.

" Ние имаме вяра, че откакто върху Вас легна бремето да се намесвате във всевъзможни правни отношения, неотложно ще насочите вниманието си към най-фрапиращите образци на узаконени обири, непозволени държани помощи и с нищо незаслужени привилегии, които освен бъркат надълбоко в джоба на промишлеността като цяло, само че и тровят персоналния живот и персоналния бюджет на българските жители – скромни физически лица. Даваме си сметка, че сходни тъжби, изцяло основателно биха могли да насочат още над 6 милиона пълнолетни жители – гласоподаватели и най-много данъкопллатци. Те биха могли да се оплачат освен от " американските централи”, които им изземват непазарно по 450 млн. лева годишно, само че и от всевъзможни " ВЕИ-та” и " високоефективни производства” на електрическа енергия, които неуморно тършуват из джобовете им, тъй че надплатената сметка да премине 1.5 милиарда лева годишно. Това биха били изцяло резонни тъжби, адресирани към Вас, и ние сме подготвени да Ви спомагаме, като съобщим на всеослушание, че към този момент сме се обърнали към Вас с сходна молба “, се споделя в писмото на работодателите.

Сега от " Ей И Ес " реагират на документа и с изключение на, че отхвърлят изказванията на бизнес организациите и още един път удостоверяват своя ангажимент за тясно съдействие с българските управляващи за възстановяване на капиталовия климат в страната.

Под натиска на работодателските организации напоследък се започнаха редица дълго отлагани енергийни промени. Бизнесът нападна тежко в края на годината производителите и търговците на електрическа енергия, както и енергийния министър поради фрапантно поскъпналата електрическа енергия на свободния пазар. Според тях виновност за това имат и дълготрайните контракти за изкупуване на електрическата енергия от централите на " Ей И Ес " и " КонтурГлобал " на преференциални цени.

Данните на Българската самостоятелна енергийна борса обаче показват, че цената на електрическата енергия при започване на 2018 година е намаляла с 20 % по отношение на година по-рано. През първото тримесечие на предходната година междинната цена е била 83.04 лева за мегаватачас, а настоящето – 66.34 лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР