Собственикът на текила бар в Нотингам е подал заявление бизнесът

...
Собственикът на текила бар в Нотингам е подал заявление бизнесът
Коментари Харесай

В Англия бар става храм, у нас галерия - магазин за хранителни стоки

Собственикът на текила бар в Нотингам е подал заявление бизнесът му да бъде приет за вяра — и надлежно „ Зайците - текила и мескал коктейл бар “ да се трансформира в „ Църквата на 400-те заека “. В цяла Англия храмовете и местата за поклонение имат право (при някои условия) да остават отворени, за разлика от питейните заведения. 

Възможно е притежателят на заведението да е имал мистично преживяване с някоя бутилка текила, или да е срещнал говорещи зайци, които са го убедили в своята божественост. Някои религии са започвали с по-странни събития. Но макар, че англичаните употребяват една и съща дума - spirit - за дух и алкохол, даже и когато става дума за Светия Дух, по-вероятно притежателят желае единствено да избегне затварянето на кръчмата си. 

Нещо сходно, само че в безалкохолен и атеистичен вариант, се случва и у нас. Разликата е, че  вместо текила и коктейли става дума за картини и рисунки, а вместо черква - за магазинче за хранителни артикули. Само 3-4 дни след влизането в действие на новите ограничавания и преустановяването на всички културни и развлекателни мероприятия — кина, музеи, галерии, концерти… (с изключение на театрите) на страницата на столичната изложба Лоранъ се появи следното известие:

„ Внимание!!! Тази година ние сме дребен, квартален магазин, зареден с „ Хранителни артикули за душата “ Консумирайте без мярка! Покупките от магазин „ Лоранъ “ укрепват вашето психическо здраве “. 

От новия магазин молят клиентите със признаци да пазарят единствено онлайн и дават обещание, че всички останали ще бъдат обслужени на място при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. 

Сред предлаганите хранителни артикули за душата, несъмнено, няма яйца, сирене и бахур, а изкуство, просвета и възприятие за комизъм. Последното е мощно целесъобразно по време на пандемия, изключително когато виновните органи взимат озадачаващи, да не кажем безотговорни, решения. Като да вземем за пример решението театрите, в които постоянно има хора и измежду публиката (макар и ограничена), и на сцената, да останат отворени, а общо взето празните в последно време галерии и музеи - да бъдат затворени.

Пред Квадрат 500 да вземем за пример нямаше хора даже в Европейската нощ на музеите (но и да имаше, щяха да прочетат, закачения на вратата надпис, че НХГ отбелязва събитието единствено онлайн). На откриването на изложбата на един от най-известните български авангардисти, присъстващите се брояха на пръсти. 

Но министър председателят, макар и (по думите на Вежди Рашидов) да рисува доста добре, надали знае това. Той се интересуваше от Квадрат 500 повече, която постройката беше строителен обект, а по-късно е влизал единствено на откриването, когато беше цялостно, както в никакъв случай по-късно. Министърът на културата пък, който е театрал, не обърна внимание писмото от Съюза на българските художници. В него създателите настояват изложбените пространства да останат отворени по време на карантината и обясняват очевидното: „ при визитата на изложения, в които феновете влизат поединично и на по-големи шпации от време, престоят в художествените експозиции по принцип е много по-кратък, в сравнение с публиката в театралния салон, не е обвързван с по-големи опасности от заразяване с Covid-19 " в сравнение с продължителният престой в театралния салон… “.  

А „ Лоранъ “ - изложба или магазин, спазва традицията, предстояща от доста  хора по това време и е презаредена с изкуство. Тази година разпродажбата е съобразена с по-ниския ценови указател, само че обичайния диапазон от 99 лева до 999 лева, е уголемен с творби под долната над горната граница. 

Най-много са рисунките, като необикновен интерес провокират работите на Владимир Димитров – Майстора, Димитър Казаков, Атанас Яранов, Илия Петров, Дечко Узунов, Стоян Венев, Васил Иванов, Найден Петков, Александър Добринов, Георги Ковачев – Гришата, Румен Скорчев и други
Включени са и живописни произведения на Иван Кирков, Иван Христов, Николай Ников – Ничето, Николай Евров, Асен Василиев, Иван Тричков, Павел Францалийски, Георги Ковачев - Гришата, Христо Нейков, Димитър Грозданов, Слави Генев, Александър Миленков, Цанко Панов и други Разпродажбата стартира на следващия ден и ще продължи до 15 януари. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР