Собственикът на ТАД Груп Иван Тодоров ще остане за постоянно

Собственикът на ТАД Груп Иван Тодоров ще остане за постоянно ...

Собственикът на ТАД се върна в ареста.


Собственикът на ТАД Груп Иван Тодоров ще остане за постоянно в ареста. Това реши тричленен състав на Апелативния специализиран съд. Според прокуратурата компанията за киберсигурност стои зад източването и разпространението в общественото пространство на данни на 4,6 млн. български граждани от системата на НАП. Тодоров е считан за подбудител на престъплението, извършено от неговия служител Кристиян Бойков. Тодоров и търговският директор на компанията Георги Янков са обвинени в тероризъм чрез киберпрестъпления.

Решението на съда се случи след целодневно заседание при закрити врати.Още по тематаОбвинените за кибератаката срещу НАП вече са тримаЕксперти: След пробива в НАП засегнатите лица имат право на обезщетение

Припомняме, че Тодоров бе арестуван първо на летището в София, след като по време на арестите на Бойков и Янков беше в Канада заради другия си бизнес. След това беше пуснат на свобода срещу 100 хил. лв. гаранция. На втора инстанция обаче съдът е решил, че действия на Тодоров могат да имат "висока степен на обществена опасност" и собственикът на фирмата трябва да остане в ареста.

Специализираната прокуратура представи срещу Тодоров 4 тома допълнителни доказателства. Обвинителите поискаха делото да бъде гледано при закрити врата, защото доказателствата съдържат информация за задължения на лица и фирми към застрахователи и банки.  Адвокатът на обвиняемия Ина Лулчева категорично обори това искане, като посочи, че не се съдържа класифицирана информация или държавна тайна, а прокуратурата сама е разпространила преди дни справки и доказателства по делото.

Тя поиска да бъде разпитан служителят на фирма "ТАД груп" и обвинен за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, който сам да каже подбуждал ли го е някой да пробие сайта на НАП и да разпространи информацията.
Искането беше отхвърлено, както и това делото да бъде гледано при закрити врата.

Като ново доказателство прокуратурата цитира експертна справка от чат в Telegram между Иван Тодоров и Кристиян Бойков. В нея Бойков казвал на шефа си: "Тая вечер НАП заминава".

Ударената информация от сайта на приходната агенция е била качена на сайт за анонимно споделяне. Всички, на които е била дадена паролата, която е била "България", са могли да видят информацията.

Друго доказателство е иззет мобилен телефон, в който е била открита информация с лични данни на висши политици, висши магистрати, както и редови прокурори и следователи.

От иззет лаптоп пък се вижда, че е правен опит да бъде хакнат сайтът на Агенция "Митници". Като свидетели са разпитани служители на фирмата и пострадали от нея. Свидетелят Ахметов, който е работил в "ТАД груп", твърдял, че Бойко споменал, че ще хакне НАП. Той казал още, че тримата обвиняеми – Иван Тодоров, изпълнителният директор Георги Янков и Кристиян Бойков, са имали много близки отношения, често излизали на терасата на офиса и си говорили тайно. Същото потвърдили и свидетелите Митев и Иван Петров.

Тодоров предлагал да се тестват за сигурност сайтове на фирми без знанието на собствениците. Такива показания са дали пострадалите от две фирми – "Нет инфо" и "Динамо България".

Още подобни новини четете в Dnes.bg!

Източник: investor.bg