Собственикът на Runawave Георги Маринов смята, че личният контакт е

...
Собственикът на Runawave Георги Маринов смята, че личният контакт е
Коментари Харесай

Моят воден костюм е от Смолян

Собственикът на Runawave Георги Маринов счита, че персоналният контакт е извънредно значим за бизнеса и постоянно отделя време за пътувания и срещи с клубове за водни спортове в Европа

© Надежда Чипева Още по тематиката
Billabong се причислява към фамилията на Quiksilver

Придобиването ще сплоти двата най-големи производителя на съоръжение за сърфисти в границите на американската Boardriders
8 яну 2018
Българска компания стартира произвеждане на екипировка за водни спортове

" Уейверест " има собствен индустриален завод край Смолян
15 сеп 2016
Delight: Библията на сърфа

Книга с над двеста години история на сърфа
29 юли 2016
Хоризонт на вълните на смелостта

Кайт сърфистът Милен Самуилов, който се мести в Испания, с цел да е по-близо до ветровете
11 юли 2014 Когато испанският сърфист Нагай Пунтиверио се появява на едно от най-важните надпревари на огромни талази La Vaca (от испански език – крава) в Европа, облечен в неопрен с десен на крава, той приковава вниманието и на състезатели, и на фенове, и на медии. Неопренът е на българската марка Runawave, която облича 12 професионални състезатели от 7 страни и единствено няколко години след основаването й съумява да се подреди измежду водещите международни марки в оборудването за водни спортове. Или най-малко по този начин твърди авторитетното списание за сърф Carve, което подрежда Runawave до имена като O’Neill, Quicksilver и Patagonia.

Зад марката стои компанията " Уейверест ", чийто създател и притежател е Георги Маринов. Стартът е при започване на 2014 година с ателие в София, а от 2016 година компанията към този момент има собствен индустриален завод в региона на Смолян. през 2017 година към този момент са създадени над 6000 продукта от неопрен. Продукцията е главно за експорт с фокус върху европейския пазар.

От ски пистите към водните спортове

Георги Маринов е роден в Смолян. Учил е в чужбина, правил е стаж в Европейската комисия, работил е като съветник за огромни интернационалните компании, имал е няколко разнообразни лични бизнес инициативи, само че още от дете е знаел, че желае да се занимава с произвеждане. " За мен е доста вдъхновяващо и забавно основаването на действителен артикул, който може да се вземе в ръце и да бъде потребен за хората ", споделя той. Маринов има и голяма пристрастеност към зимните спортове. Кара ски от 3-годишен, а на 12 се качва на сноуборд.

" Всичко това ми липсваше доста в летния сезон и това е една от аргументите да потърся други спортни занимания ", споделя той. През лятото на 2012 година взема решение да се запише на сърф лагер в Португалия. Там схваща, че сърфът е доста повече от спорт, той е просвета и метод на живот и мислене. Друго, което му прави усещане, е, че неопрените, с които карат всички, са идентични - черни и не кореспондират по никакъв метод с характерността на сърфистите. Базово изследване по тематиката демонстрира, че главната причина за избора на черно е, че то притегля малко повече светлина от слънцето и надлежно това поддържа топлината на тялото по-висока. За някои от местата, на които се кара сърф, обаче това въобще не е значимо. Досегашният опит на Маринов се среща с новото му занимание, той вижда ниша с капацитет и се ражда бизнес концепцията за Runawave, която да внесе малко повече цвят и отличителност в облеклото на практикуващите водни спортове.

Екипът, който прави " втора кожа "

Георги Маринов не е самичък в основаването на марката. Другите основни хора, които образуват ядрото на Runawave, са дизайнерът Мария Жинотева и технологът Виолета Димитрова.

" Началото за нас беше същинско предизвикателство, нямаше кой да ни уточни материали, технология на ушиване и впрочем. Натрупахме ноу-хау по метода проба-грешка и разбор на най-хубавите артикули на пазара, което не крием ", споделя притежателят. След като са направени прототипи на модели, стартира малко по размер произвеждане в София, а Маринов се грижи самичък за пазарите.

" Специално за тези артикули е доста значим персоналният контакт с клубове, учебни заведения, магазини и даже крайния клиент. В началото, с цел да проуча пазара и действителните потребности на спортуващите водни спортове, посетих доста от топ дестинациите в Европа – Испания и Канарските острови, Португалия, Англия и Холандия. Дори в този момент когато съм на отмора, не пропущам да посетя местата, където се практикуват водни спортове, и да поговоря с хората. За мен е извънредно значима връзката с тях ", споделя той. Марката поддържа връзка и през обществени медии, три уеб страницата и разнообразни събития, посредством които се свързва със своята таргет група. Между 5% и 10% от годишните разноски на компанията са за маркетинг и реклама. Тя поддържа и обособени спортисти, измежду които някои от най-хубавите български състезатели в разнообразни сърф дисциплини като Александър Бачев и Никола Абаджиев - Коки. Отборът на Runawave тества пръв костюмите в действителна среда и рискови условия.

Стремежът на екипа, който стои зад Runawave е марката да откроява измежду останалите с дизайна и функционалностите на неопрените

Фотограф: Надежда Чипева " Не имам вяра да има човек, който да избере да кара с костюм, в случай че може да кара без. За да е комфортен и пази от студа, неопренът би трябвало да е доста добре прилепващ по тялото. Не инцидентно назовават най-хубавите неопрени втора кожа ", разяснява Маринов. Идеята е продуктите да дават отговор на редица функционалности като задържане на топлота, изолационни свойства и комфорт, само че това, което отличава най-силно неопрените на Runawave, е дизайнът. " Имаме упоритостта да въодушевяваме хората да вършат това, което обичат, и да бъдат разнообразни, да се усещат свободни. Такова е и мотото ни – Inspire freedom ", споделя притежателят.

В първия азбучник екипът пуска 20 продукта. Runawave предлага и персонификация на костюма в ушиване по размер и дизайн на клиента. Ако един костюм е даже малко по-голям или по-малък за индивида, който го употребява, той освен няма да извършва задачата си, само че и ще пречи при каране. В новия азбучник, който включва подбор от 32 продукта, те се оферират в 12 размера. " Тази година разширяваме портфолиото си. Основната цел е да отговорим в още по-висока степен на потребностите на хората, които практикуват водни спортове. Имаме и специфична секция с артикули за каяк/рафтинг и ветроходство ", прибавя Маринов.

Технология на началото

За да стигне до моделите в първия си азбучник, компанията прави разработки в продължение на три години. Време лишава и намирането на машини за производството, в което сега са заети 12 души. Още 8 души от екипа се занимават с дизайна и ръководството на Runawave. През тези първи три години вложенията в бизнеса са непрекъснати, само че през 2017 година той към този момент се устоя независимо, т.е. приходите от продажби покриват разноските. " Уейверест " е отчела и дребна облага.

" Още когато започвах, нямах упования марката да е на облага в първите няколко години. За да стигнем до резултатите, които целим, ще мине повече време. Това е един доста нишов артикул, който не стопираме да развиваме, борейки се с най-големите марки в света ", споделя Маринов. В съревнованието с огромните имена в оборудването за водни спортове Runawave има 3 водещи преимущества, измежду които малко по-ниската цена,при същото високо качество; изработването на неопрени с неповторими цветови дизайни и ушиване по размер на клиента. " Цената не е за сметка на качеството, само че марката е към момента непозната и едно от провокациите пред нас е да достигнем до хората и да ги подтикваме да пробват нашите артикули ", споделя притежателят. Моделите неопрени, които се употребяват в по-топла вода, са сред 70 и 105 евро, а зимните - в диапазона 150-220 евро. Една от огромните цели на компанията е непрекъснато да усъвършенства своята индустриална технология. Зимните костюми да вземем за пример са с тройна изолираност и се шият по метод, който не пробива материала. По този метод шевовете са непромокаеми и влиза по-малко вода, която се затопля по-лесно. Неопреновият костюм пази тялото, задържайки тъничък пласт вода сред тялото и неопрена, който се затопля от телесната температура и по този метод защищава от измръзване.

Почти всички материали са импорт. " Работим непосредствено с производителите, първо, тъй като по този начин можем да усъвършенстваме разноските, второ, тъй като можем да осигурим качеството, и трето, тъй като това основава по-бързи и лесни канали за доставка ", споделя Маринов. Runawave се доставя със първични материали от доставчиците, от които пазарят и другите водещи международни марки. " Разликата е, че множеството марки не купуват материала, а непосредствено готовия артикул, който са поръчали, тъй като не имат лично произвеждане ", изяснява притежателят.

През 2018 година фокусът си остава Европа, само че компанията си слага за цел да развие и пазарите си в Америка. Компанията възнамерява да сътвори и още една марка, ориентирана към учебните заведения. " Тези артикули ще са с по-изчистен дизайн и характерности, съобразени с потребностите на целевата група ", споделя Маринов. А доста скоро в София ще бъде открит и първият фирмен магазин. Q&A

Ползвали ли сте външо финансиране за бизнеса си и какви са преимуществата на това?
За Runawave съм употребил единствено персонални средства. На един стадий, тъкмо когато трябваше да създадем идната крачка на растежа, бях помислил за външно финансиране, само че се отхвърлих, тъй като изискванията не ми харесваха. Когато отделиш толкоз време, сила и средства в нещо, си по-консервативен да се разделиш с част от него за лесни пари.

Каква е най-нестандартната поръчка за неопрен, която сте изпълнявали?
Не преустановявам да се сюрпризирам от концепциите и въображението на хората. Имали сме поръчка на 9 мм неопрен за търсене на злато, правили сме неопрен с щампа на банани. Иначе работим и в други ниши отвън оборудването. Изработваме костюми за EMS фитнес и протектори за яхтени мотори за френския пазар.

Какви са проектите за развиване на компанията?
През тази години ще се фокусираме върху доразвиване на дистрибуторската ни мрежа и търсенето на физически сътрудници, които на място в другите страни да популяризират нашите артикули. Ще насочим старания и към американския пазар, откъдето към този момент има запитвания от състезатели и оферти от българи, които живеят и работят там, да ни съставляват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР