Собственикът на производителя на тапицерии за автомобилната индустрия АЛС България

...
Собственикът на производителя на тапицерии за автомобилната индустрия АЛС България
Коментари Харесай

Ръстът на заплатите е причината за затварянето на трите завода на АЛС България

Собственикът на производителя на тапицерии за автомобилната промишленост " АЛС България " удостовери излязлата преди два дни вест, че българското сдружение приключва активността си, както и че е стартирана процедура по оповестяване в неплатежоспособност.

От канадската компания Exco Technologies Limited, която преди време закупи записаната в Южна Африка група на ALC, показват в публична позиция, че производството в трите бази на сдружението е прекъснато и следва разпродажба на компанията.

Като причина за това решение се показва затрудненото финансово състояние, в което е изпаднала българската компания, на фона на възходящата цена на труда на българския пазар от една страна и натискът на главните клиенти за поддържане на по-ниски цени на създадената продукция от друга. От известието излиза наяве още, че " АЛС България " е имала насъбран дълг в размер на 4,2 милиона $.

Производител на тапицерии за автомобилната промишленост затваря трите си завода в България

Компанията освобождава към 1400 чиновници

Обяснението на компанията притежател

" Подаването на молба за оповестяване в неплатежоспособност е породено от настоящите загуби от активността на АЛС, дължащи се на неспособността на компанията да реализира съглашение за продължение на ценовата поддръжка с главния си клиент ", се споделя в известието.

Данни в осведомителната система за произвеждане по неплатежоспособност на Министерство на правораздаването удостоверяват, че на 17 януари тази година в Софийския областен съд е било заведено дело по произвеждане по неплатежоспособност от " АЛС България " ЕООД.

От компанията прибавят, че поради повишаването на оперативните разноски на локално равнище и смяната в изискванията на труд през последните няколко години, активността на компанията е станана нежизненоспособна. От притежателя удостоверяват, че няма да обезпечат финансова поддръжка, в случай че българското сдружение " не показва устойчива доходност ".

" Подаването на молба за несастоятелност на АЛС е разочароващо, само че това беше единствената опция поради слабата ликвидност на компанията и неприятните финансови вероятности ", разяснява основният изпълнителен шеф на Exco Брайън Робинс.

" От друга страна отписването на загубите на АЛС ще усъвършенства неотложно нашите резултати и ще освободи запас за по-продуктивни действия ", показва още той.

Дългът на " АЛС България " достигнал 4,2 милиона $

В известието се показва още, че резултатът от изпадането в неплатежоспособност на " АЛС България " ще бъде " всмукан " през първото тримесечие на фискалната 2019 година, завършило на 31 декември 2018 година.

Това включва разноски от 6,1 милиона $, свързани с отписването на финансовите и оперативни загуби на " АЛС България ", които към последното тримесечие възлизат на 2,2 милиона $.

Според информацията деконсолидацията на българското сдружение ще даде резултат в понижаване с 23,1 милиона $ на активите и пасивите в салдото на Exco, в това число 4,2 милиона $ чист дълг.

" През първото тримесечие на финансовата 2019 година ALC е генерирала доходи от към 20 милиона $ при 1439 чиновници ", показват още от Exco.

Предисторията

Още през ноември стана ясно, че българското сдружение се намира в затруднена финансова обстановка. Тогава от Exco показаха в предходния си финансов отчет, че ще лимитират активността си у нас. В него беше обявено:

" Резултатите на ALC ясно демонстрират прогрес в напъните за връщане на успеваемостта на обособените бизнес единици. Тези старания ще продължа за понижаване на отпечатъка на ALC в България. ".

Първият цех на ALC в Мусачево отвори порти през 2013 година. По-късно заработиха такива в Ихтиман и Благоевград. В първия цех се създават кожени тапицерии за BMW, а за базата в Ихтиман главният клиент е Mini Cooper.

През последните години " АЛС България " е изправена пред намаляващи доходи, като през 2017 година те се свиха с 24% до 122,7 милиона лв..
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР