Собственикът на ПИК Недялко Недялков се опита да защити изборът

...
Собственикът на ПИК Недялко Недялков се опита да защити изборът
Коментари Харесай

ПИК-ът на отровената среда

Собственикът на ПИК Недялко Недялков се опита да отбрани изборът си да разгласява фотосите, макар острите реакции против уеб страницата му

- Казусът е доста рисков, тъй като сподели, че персоналното пространство на никого не е предпазено от брутално навлизане.
- Надеждите, че отсам може да стартира възстановителен развой за българските медии, са нежни.Вече е публично. Свободният полет на българската обществена среда към калното тресавище на НЕжурналистиката завърши с тъп удар в следващото дъно. Това се случи предходната седмица, когато кафявият уебсайт " ПИК " разгласява интимни фотоси на приятелката на претендента за кмет на София от " Демократична България " Борислав Игнатов. Не е ясно дали разпространяването им ще реализира задачата си да навреди на акцията и репутацията му, само че безогледната корист с персоналното пространство на един човек провокира вълна от омерзение към изпълнителите й и на състрадание и поддръжка към жертвата.

Казусът с публикуването на позорящите фотоси се оказа демаркационна линия, която за първи път ясно очерта разликата сред публицистика и това, което желае да мине за нея.
Зад етичните стандарти в специалността се сплотиха както обособени публицисти, по този начин и медии дружно с политици от целия набор и асоциации на експерти в връзките. Въпросът е дали от тази точка ще стартира възстановителен развой за българската публицистика, или със идващия скандал казусът ще се не помни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики С други думи, в случай че не стартира залезът на модела на " ПИК " и в случай че не забележим институционален отпор и делегитимирането му от политическата класа, то всички заявления ще си останат единствено думи. А България ще се срине още повече към дъното на класациите за медийната среда.

Защо беше формалното дъно

Нека кажем ясно за какво дейностите на ПИК провокираха толкоз остро отвращение на гилдията. Първо, тъй като те не бяха просто нарушение на правилата, по които публицистиката работи. Снимките нямат осведомителна стойност за обществото. Но с публикуването им беше уязвено човешкото достолепие на жена, която даже не е обществена персона.

Второ, стана ясно, тези фотоси са били употребявани за душевен тормоз над нея и по този случай даже има следствие на Министерство на вътрешните работи. Тяхното разпространяване на процедура е вторична виктимизация на жертвата.

И трето, грозната преживелица сподели, че живеем в общество, в което интимното пространство на всеки човек може да бъде жестоко погазено и използвано в кални политически войни. Ако остане без институционална реакция, това ще е рискова диагноза за положението на демокрацията и правото в България.

Какво от това за модела " ПИК "

От години е ясно, че кафявият уебсайт съществува, с цел да извършва мръсни поръчки на властта - от агитация, през дезинформация за делене на обществото до очернящи акции и душевен тормоз над политически съперници и критикуващи властта публични фигури, както и публицисти. В подмяна е легитимиран от същата тази власт по редица способи - през непосредствено наливане на средства за реклама, зареждане с извънредна информация и изявленията и защита (от данъчно и друго преследване). ПИК в никакъв случай не е бил медия и това, което работещите за него вършат всеки ден, НЕ може да се назовава публицистика. Приравняването на активността му към тази област се дължи главно на легитимиращите го институции.

За първи път част от публицистите реагираха. " Това не е публицистика. И ние изрично се противопоставяме на опитите да се назовава по този начин ", обявиха подписалите позицията " Днес е денят! ", измежду които повече от 25 печатни, онлайн и електронни медии и над 60 публицисти в персонално качество, като броят им продължава да пораства. А Асоциацията на европейските публицисти - България, прикани партии и организации да заявят, че няма да популяризират и да се изявяват в уеб сайтове, разпространяващи клюки и компромати.

Двете обединявания на фирмите за връзки с обществеността - БАПРА и БДВО, разясниха проблема като кибернасилие. Българската асоциация на информационните организации, в която членуват водещите рекламни и медия организации, съобщи, че не разполага с принадлежности да задължи членовете си да не работят с " причинителите на този незаконен акт на уеб страницата ПИК ", само че се надяват, че рекомендацията да не се поддържат сходни медии от нейни членове ще бъде чута. " Често рекламодателите не знаят авансово къде тъкмо се появява тяхната онлайн реклама, само че имаме вяра, че ще стартират да обръщат повече внимание на по-прецизното таргетиране и отбягване на уеб сайтове с неетично наличие, които биха навредили на техния имидж ", обявиха от БАКА.

Водещи политически партии споделиха пред ClubZ, че няма да употребяват ПИК за политическа реклама. Малко преди този момент стана ясно, че ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация, АТАКА и НФСБ са имали контракти със уеб страницата за евроизборите. Ако задължението им остане единствено на думи, президентът Радев ще се окаже прав да ги упреква в двуличие. В изказването на президентската институция след случая се споделя: " Двулична е позицията на политици и партии, които обществено осъдиха този недъгав метод, само че в същото време легитимират " медиите ", които го ползват, с поддръжка, присъединяване и близки персонални връзки. "

Акцията на ПИК зададе извънредно неприятен звук на предизборната акция, само че анализатори, с които " Капитал " беседва (виж мненията им на стр. 27), считат, че нездравословният резултат върху общество е по-голям. " Самият факт, че е допустимо тези фотоси да се появят, приказва за една много отровна обществена среда ", счита специалистът Александър Христов.

А вярата, че от случая ще стартира възстановителен развой в гилдията, търпя малко. Дни по-късно верига от медии, някои от които подписаха декларацията " Днес е денят! ", се включи в разпространение на анонимна информация за готвен прелом против властта - без обикновена инспекция и потърсена позиция на засегнатите страни. ПИК-ирането надолу продължава. Д-р по политология и учител в СУ
Ружа Смилова: Симбиозата " скандални медии - ръководещи " нанася трайни вреди на обществената среда

Опорочаването на медийната и обществената среда е еволюционен развой, обвързван със захващането на страната от сенчести политико-бизнес ползи. Този развой е сполучлив точно тъй като става с безмълвното безучастие на засегнатите – публицисти, политици, наблюдаващи, анализатори. Журналистическите стандарти са мъртви, в случай че не са редовно практикувани, а те у нас несъмнено не се практикуват от най-тиражните медии, които задават образа на цялата медийна среда. В този развой на опорочаване, дано подчертая, ръководещите партии и политици играят водеща роля - сътрудничейки с сходни медии, те подхранват бизнес моделите им. Симбиозата " скандални медии – ръководещи " се е потвърдила като взаимноизгодна договорка, която нанася трайни вреди на обществената среда и поврежда качеството на демокрацията в България.

Управляващият сътрудник в SiteMedia Consultancy
Любомир Аламанов: Законът на джунглата приканва всички да станат зверове, с цел да оцелеят

Изборите ще минат, а ние ще би трябвало да живеем в общество, в което е допустима виктимизация на детайли от персоналния живот на всеки жител. Общество, в което всеки може да стане жертва на насилници и няма ефикасен метод на отбрана с изключение на назад принуждение. Общество, в което работи законът на джунглата и приканва всички да станат зверове, с цел да оцелеят. Огромна виновност има политическата класа, че позволи да се стигне до това състояние. И обезверено, обществото да се лута сред крайности и да не вижда път напред.

Медийният специалист
Георги Лозанов: Опитът за консенсус по професионалните стандарти се разклати

Няма подозрение, че тази реакция е най-мащабният консенсус през последните години на тематика професионални стандарти. Това сплоти публицистите и сподели, че те са чувствителни към въпроса по какъв начин и от кого се употребява етикетът публицистика. Не желая да съм черноглед, само че първичната вяра отпреди няколко дни, че професионалната среда ще се промени, бе разтърсена сега, в който медиите още веднъж се поддадоха на псевдоинформация и всеобщо разгласиха новината за готвен прелом в страната без доказателства, без явен източник на информацията.

Управляващият сътрудник в " Параграф 42 "
доктор Александър Христов: Насади се боязън, че персоналното ти пространство може да бъде нарушено с жесток щурм

Случаят е извънредно рисков за обществото – той насажда боязън, че каквото и да правиш, персоналното ти пространство може да бъде нарушено с жесток щурм. Ако си обществена персона – добре, по този начин или другояче политическата или гражданската ангажираност постоянно е обвързвана с несъмнено равнище на хейт, който човек се постанова да търпи. Но за хора, които нямат сходен профил, навлизането в персоналното им пространство е неприемливо както от морална, по този начин и от информационна позиция.

Преподавателят в журналистическия факултет на СУ
доцент Жана Попова: ПИК не е медия , публицистите би трябвало да кажем какво е медията

Най-накрая полето на медиите и полето на публицистиката бяха ясно разграничени. Това е границата, която беше добре охранявана с бодливата тел на собствеността. Най-накрая публицистите, всекидневните създатели, споделиха на медийните притежатели, че не желаят да работят в такива " пикообразни " медии, че желаят да не ги замесват в икономическите ползи на притежателя, че не желаят да употребяват имената им. И медийните притежатели разпознаха доста ясно този митинг против " пикостта " в медиите им. ПИК не е медия. Не е редно определението какво е " онлайн медия " да бъде взимано от Изборния кодекс, както вършат депутатите, с цел да решат на кого да дават медийни пакети за изборите. Ние, публицистите, би трябвало да кажем на аудиторията си какво е медията.По тематиката работи и Зорница Стоилова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР