Собственикът на Овергаз и на онлайн изданието Сега Сашо Дончев

...
Собственикът на Овергаз и на онлайн изданието Сега Сашо Дончев
Коментари Харесай

В последните дни на кампанията новата коалиция е получила дарение от 500 хил. лева

Собственикът на " Овергаз " и на онлайн изданието " Сега " Сашо Дончев е най-крупният донор на обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " за парламентарните избори на 2 април, сподели информация на " Дневник " в регистъра на Сметната палата. Дарението му е в размер на 500 хиляди лева и съгласно е постъпило на 27 март (т.е. по-малко от седмица преди изборния ден).

С него общата сума от даренията от физически лица и кандидат-депутати, постъпили по сметката на " Продължаваме промяната - Демократична България " става над 1 млн. лева

 Парите в поддръжка на публицистите от Парите в поддръжка на публицистите от " Медиапул " са събрани за 3 дни

В декларацията за генезис на средствата Дончев е оповестил, че това са суми, получени по каузи за обезщетение и от дивиденти: Доскоро всички партии и обединения, които вземат участие в изборите, трябваше да дават на Сметната палата единствено имената на донорите си и подписани от тях заявления за произхода на средствата на дарението. За тази акция обаче донорите трябваше да показват съответни данни за произхода на средствата, като да вземем за пример година на придобиване на подаяние, интервала, в който са събрани спестяванията, както и данни за работодателя, в случай че средствата са добити от трудова активност.

Пред " Дневник " Дончев удостовери, че част от даренията са от събрани компенсации от извоювани каузи, като посочи, че общата сума по тях надвишава 140 хиляди лева, само че събирането им се оказва комплицирана задача. Той съобщи, че за първи път подкрепя финансово политическа мощ, само че не пожела да изложи причини за какво е трансформирал решението си. Добави и че чака да получи доклад защо е била изразходвана сумата.

Традиционно средствата от дарения по време на предизборната акция се употребяват за политическа реклама. Изданието, на което Дончев е притежател - в. Сега, обаче не позволява такава, като от регистъра на Сметната палата става видно, че и за вота на 2 април медията не е получила възнаграждение от политически сили.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР