Собственикът на най-голямата верига болници в България е купувачът на

...
Собственикът на най-голямата верига болници в България е купувачът на
Коментари Харесай

Собственикът на Софиямед купува ИПК Родина

Собственикът на най-голямата верига лечебни заведения в България е купувачът на недостроения ИПК "Родина " на столичния бул. "Цариградско шосе ". Михаил Тиков, който има лечебни заведения в страната, измежду които най-известна е "Софиямед ", придобива парцелите посредством сдружението "Изток плаза " след продажбата им от частен правосъден реализатор.
Компанията купува недостроената постройка на бул. "Цариградско шосе ", както и парцелът в съседство, на който се намира някогашната печатница, от която излизаха вестниците, благосъстоятелност на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, за към 40 млн. лв., заяви "Капитал ".
Двата парцела бяха препоръчани за продажба от правосъден реализатор в две обособени процедури поради неизплатени задължения на притежателя им към банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Дълговете са на "Издателско-полиграфически комплекс Родина " и дъщерното му "Родина тауър ", които се управляват от майката на Пеевски Ирена Кръстева.
Недостроената постройка на ИПК "Родина " се продаваше за 18 млн. лв. дружно с терена от 15 дка. Съседният индустриален комплекс с повърхност 41 дка беше с начална цена от 20.6 млн. лв.. Купувачът "Изток плаза " е дал предложения съвсем на минимума.
Покупката ще се финансира с банков заем, споделя Тиков пред "Капитал ".
Все още капиталовите планове на новия притежател са неразбираеми. Наблизо обаче се намира болница "Софиямед ", а тази част на София в последните години притегля главно вложители в офис площи. Наскоро в региона беше направена и частна клиника. Според общия организационен проект на София на терена може да се построи здание до 75 метра с компактност на застрояване от 60%.
Строителството на комплекса на "Цариградско шосе " стартира още преди 1990 година, а задачата е там да се съберат редакциите на всички медии в столицата. После недостроеното здание трябваше да стане централа на Националната организация за приходите. В последна сметка през август 2012 година сдружението "Издателско-полиграфичен комплекс Родина ", следено тогава от Ирена Кръстева, купи от страната 11-етажната постройка на "Цариградско шосе " и имота от 15 декара против 20 млн. лева
Приватизационната процедура предвиждаше търг, само че до него беше позволен единствено един претендент – "ИПК ". Съгласно приватизационния контракт компанията трябваше да събори грозно стърчащата от десетилетия постройка в период до една година. За задачата беше импортирана и банкова гаранция от 20 млн. лева, издадена от КТБ.
През септември 2013 година "ИПК Родина " показа документи в Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор, с които претендираше за отчасти осъществяване на задължението си по контракта, като твърдеше, че е съборила 52% от постройката, а останалите не са разрушени. Заради ненапълно осъществяване на поетите задължения в интерес на АПСК бе усвоена единствено безспорната част от банковата гаранция в размер на 9.6 млн. лева
В приватизационния контракт имаше опция за отчасти срутване на постройката. Така компанията на Ирена Кръстева през лятото отстрани сините прозорци, електроинсталацията и другите типове съоръжения от двете високи тела на комплекса. Съборени бяха и няколко дребни постройки в задната част на парцела.
От 2013 година насам по постройката няма особени промени.
Освен парцелите на "Цариградско шосе " за обмен беше оповестена и зала "Универсиада ". Продажната ѝ цена е малко над 15.6 млн. лв., само че претенденти няма. Едноличен притежател на сдружението "Универсиада " ЕАД е "Велдер Билд " ЕАД, което има отговорности към КТБ за 8.5 млн. лева "Велдер билд " беше част от бизнес групата "Велдер ", която се управляваше от Иван Джиджев.
Според Търговския указател представител на "Универсиада " ЕАД и шеф на залата е треньорът Константин Папазов.
През 2008 година страната продаде скрито зала "Универсиада " за 9.5 млн. лева на "Велдер билд ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР