Собственикът на Лукойл Нефтохим“ се мести в ДубайТърговският клон на

...
Собственикът на Лукойл Нефтохим“ се мести в ДубайТърговският клон на
Коментари Харесай

Седмични новини: Прогнозите за Българип се влошават; Газът поевтинява рязко

Собственикът на „ Лукойл Нефтохим “ се мести в Дубай
Търговският клон на съветския колос „ Лукойл “ – Litasco – мести част от интервенциите си в Дубай през последните няколко месеца. Причината са европейските наказания против Москва, оповестява Reuters, базирайки се на разнообразни вътрешни източници. Компанията е позната в България като притежател на петролната рафинерия в Бургас – „ Лукойл Нефтохим “.
Две гръцки компании ще доставят полутечен газ на България през ноември
Двете гръцки газови компании – публичната DEPA Commercial S.A. и една от най-големите частни Mytilineos S.A. завоюваха търга на „ Булгаргаз “ за доставка на полутечен природен газ (LNG) за ноември. Търгът бе разгласен в края на септември от държавния публичен снабдител.
10 нови IT учебни заведения? Бизнесът е все по-ангажиран с образованието
Във време, когато дигитализацията прониква все по-дълбоко в стопанската система, образованието по технологии, точни и инженерни науки придобива още по-голямо значение от когато и да било. В България обаче този клон от просветната система, а и тя като цяло, имат потребност от съществено укрепване, с цел да могат в някакъв миг да разцъфнат и дадат плода, от който бизнесът има потребност. Докато страната занапред пробва да съживи бранша, освен това тромаво и страхливо, не е изненада, че се появяват от ден на ден частни начинания, допълващи или даже изземащи функционалностите ѝ да образова.
София към този момент има първия си Food Hall
В сърцето на София отвори порти първият по рода си food hall (място, на което се оферират храни и питиета от разнообразни ресторанти). За този вид кулинарна формула желани са на първо място начинаещи, дребни и локални бизнеси. Това прави и Искрен Вълев с откриването на Bohemian Hall – събира на едно място 12 български марката.
„ Булгаргаз “ предлага газът да поевтинее с 29%
За втори следващ месец „ Булгаргаз “ предлага на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) цената на природния газ в България да поевтинее с към 30%. Общественият снабдител показа на регулатора заявление за одобряване на цена за ноември от 166.14 лева./MWh, или 28.8% под октомврийската.
Служебното държавно управление взе безценен заем за 200 млн. лева
Служебният кабинет взе нов безценен вътрешен заем за 200 млн. лева Това се случва седмица след предварителните парламентарни избори в България и след два неособено сполучливи за страната аукциона, в които тя съумя да пласира едвам към 75 и 50% от желаната от нея сума.
МВФ внезапно утежни упованията си за българската стопанска система
Международният валутен фонд (МВФ), управителен от Кристалина Георгиева, внезапно утежни прогнозата си за българската стопанска система през идната година. Това сочи новият есенен стопански отчет на институцията. Според заложения модел българската стопанска система се чака да се разшири през идната година единствено с 3%, до момента в който преди половин година прогнозата беше за растеж с 4.5%, което щеше да бъде най-голямото разгръщане на българската стопанска система от 15 години.
IKEA строи шести магазин в България
Шведският мебелен колос IKEA уголемява наличието си в България. Компанията, която оперира на българския пазар към този момент 11 години, възнамерява шестия си търговски обект, който ще бъде издигнат във Велико Търново. Това оповестяват от сдружението „ Хаус Маркет България “, което ръководи веригата у нас. То е част от гръцката FOURLIS Group.
Не, горивата не поевтиняват единствено при служебното държавно управление (графика)
През годините горивата в България поевтиняват при по-осезаем спад на петрола на интернационалните пазари. Това демонстрира статистиката на профилираната платформа Fuelo и пазарните данни за европейския нефт от вид Брент. Наличието на ясно изразена корелация се разминава с изявлението на служебния вицепремиер по икономическите въпроси Христо Алексиев, който в изявление за bTV в неделя вечер съобщи, че по принцип цените в България не падат при спад на борсата, а това за първи път се е случило освен това служебно държавно управление.
България стана още по-уязвима на хибридни и хакерски атаки
Това, което виждаме, е, че заради явните неуспехи на Русия на бойното поле президентът Путин пробва да ескалира напрежението и борбата посредством политически стъпки, като присвояване на територии и решения на управителните органи в Русия, които са безусловно нелегитимни в интернационален проект. Това в някаква степен въвлича и интернационалната общественост, от една страна, със заявяването, че такива дейности не може да бъдат толерирани и че не може да има признание на заграбените територии.
Влизането на България в еврозоната се отсрочва с най-малко две години
Присъединяването на България към еврозоната едва ли ще стане действителност през 2024 година, каквито поръчки се даваха от държавното управление на Кирил Петков. Причините за това, с изключение на политически, са и чисто стопански – България на процедура към този момент не дава отговор на два от трите механически критерия за участие – за инфлацията и за размера на недостига. Около това мнение се сплотиха икономистите, които взеха присъединяване във финансовия конгрес NEXT DIFI.
Служебното държавно управление направи още една стъпка по пътя към Организацията за икономическо сътрудничество и раз
Министерският съвет одобри решение за определяне на водещи и партниращи институции по правните принадлежности на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Те ще са виновни за обезпечаването на сходството с всеки обособен юридически инструмент на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Два лота от „ Тракия “ са прекомерно тънки и некачествени
Настилката на два лота от автомагистрала „ Тракия “ е доста по-тънка, в сравнение с би трябвало да бъде. Регионалният и вътрешният министри показаха подозрения, че и качеството на вложените материали при строителството на аутобана е много подозрително.
Газовото вместилище на България към този момент е над 80% запълнено
Газовото вместилище на България към този момент е запълнено на малко над 80% от потенциала си, откакто нагнетяването му бе ускорено след края на отоплителния сезон и най-много през лятото. Към днешна дата равнището на газа в „ Чирен “ към този момент изпреварва с 5 прочие пункта достигнатия през същия месец на предходната година пик (б.р. – на 24 октомври 2021 година бе достигнато запълване на 75.53%). Това сочат данните на Асоциацията на европейските оператори на газохранилищата.
Какво се случи на имотния пазар в България за 12 години?
През последните две години стопанската система в международен мащаб се сблъска с няколко рецесии, които настъпиха една след друга. От една страна, избухна Коронавирус пандемията, която блокира всички производства и спря развиването на доста браншове. След затихването на здравната рецесия избухна съветската война в Украйна. Инфлацията на собствен ред пък не стопира да пораства.
Bloomberg: България е слабото звено, което Путин може да употребява
Политическата невъзможност даде на българския президент Румен Радев извънредно огромна власт, което съставлява риск за западните старания да санкционират съветския президент Владимир Путин поради нахлуването му Украйна, написа в собствен разбор Bloomberg.
Dundee доби 13% повече злато от „ Челопеч “
Канадската златодобивна компания Dundee Precious Metals разгласи следващи мощни индустриални резултати от двете си мини за рандеман на злато и мед в България – „ Ада тепе “ и „ Челопеч “. За третото тримесечие на тази година от двете залежи е обработена по-малко по размер руда, само че добитото злато от „ Челопеч “ доста изпреварва резултата от третото тримесечие на предходната година.
Подводни кабели и енергетика – хоризонтът пред Съединени американски щати и България се отваря
За стратегическото географско състояние на България се приказва от години. Отдавна транспортните коридори, минаващи отсам – а оттова и положителната физическа инфраструктура – са приоритет. Сега обаче фокусът на внимание се измества към цифровата съгласуваност. И точно това е едно от евентуалните полета на съдействие сред българския и американския бизнес, дружно с енергетиката.
„ Лукойл Нефтохим “ има позволение да работи макар глобите
Служебното държавно управление е разрешило на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ да продължи да употребява пристанищния терминал „ Росенец “. Това се случи макар че към този момент са в действие европейските наказания, които не разрешават даване на достъп до пристанищата на ЕС на плавателни съдове, регистрирани под съветско знаме. А терминалът е мястото, на което се разтоварва съветският петрол, употребен от бургаската рафинерия.
МТ желае парите за онлайн реклама да се отпускат без публични поръчки
Използването на платени услуги на платформи за шерване на видеоклипове, в това число в обществените медии, да бъдат изключени от обсега на Закона за публичните поръчки. Това е предлагането на Министерството на туризма, оповестено за публично разискване.
Отпадат регулярните психотестове в публичния превоз
Водачите от публичния превоз към този момент няма да са задължени да минават през наложителен обзор за психическа валидност на всеки 3 години. Удостоверението за водачи на таксита, рейсове и камиони става безсрочно. Водачите над 65-годишна възраст пък няма да минават всяка година на психопреглед, както бе регламентирано досега.
„ Трейс “ отхвърли обвиняванията за фалшив асфалт по „ Тракия “
Строителната компания „ Трейс Груп Холд “ не е съгласна с констатациите на някои служебни министри, че настилката на сектора сред Стара и Нова Загора от автомагистралата „ Тракия “ е прекомерно тънка и некачествена. В писмо до медиите от компанията показват, че този лот е бил „ най-проверяваният строителен обект в България “. Минал е през цели 140 инспекции от разнообразни институции.
Новият граничен пункт с Гърция ще се забави
Граничният пункт „ Рудозем – Ксанти “ най-вероятно ще проработи едвам към края на 2023 година Изграждането му бе приключено през миналата година, само че довеждащата инфраструктура до него се оказва проблем за същинското му експлоатиране. Очаква се с отварянето на пункта да се облекчи трафикът през „ Кулата – Промахон “ и „ Илинден – Ексохи “.
Инфлацията в Съединени американски щати се форсира ненадейно и пазарите изпаднаха в суматоха
Инфлацията в Съединени американски щати се форсира повече от предстоящото през септември и ускори упованията, че идващия месец Федералният запас ще извърши четвърто нарастване на лихвения % със 75 базисни пункта. Месечният показател на потребителските цени се форсира през септември с 0.4%, откакто набъбна с 0.1% през август, демонстрират данните на Министерството на труда. Икономистите, интервюирани от Reuters, чакаха този растеж да е 0.2%.
Carlsberg надгражда завода си в Благоевград с инвестиция за 23 млн. лева
Водещият производител на бира в България Carlsberg ще надгради завода си в Благоевград с нова инвестиция за 23 млн. лева Компанията ще обособи постройка, оборудвана с най-модерни технологии, в съществуващата индустриална база в града. В нея ще бъде построена поточна линия за произвеждане на бира в кен опаковки от 0.5 л.
Лиз Тръс уволни английския министър на финансите
Британският министър председател Лиз Тръс е уволнила министъра на финансите Куаси Квартенг, заяви BBC в петък. Този ход идва малко преди тя публично да разгласи, че се отхвърля от част от неговия стопански пакет в опит да успокои пазарите и да овладее политическите разтърсвания, обхванали страната.
Българска народна банка занули упованията си за българската стопанска система
Централната банка на България ревизира фрапантно в посока надолу прогнозата си за българската стопанска система през идната година. Българска народна банка към този момент чака едвам 0.1% напредък през 2023 година, което е намаляване с 1.6 пункта по отношение на летния стопански разбор на институцията. За сметка на това централната банка увеличи упованията си за инфлацията в България, въпреки и минимално.
9000 изгубени години: Какво костват на България (не?)победимите пандемии
9 хиляди години живот в неработоспособност. Толкова време общо е изгубила българската стопанска система на всеки 100 хиляди души към 2019 година вследствие на влошено здравословно положение на част от дейното население. И то единствено по линия на тютюнопушеното, което обаче е едвам една от така наречените (не?)победими пандемии. А те, става известно, като се изключи че са директно свързани със здравната система, косвено движат, или по-скоро саботират, цялата стопанска система на една страна.
Русия заплаши още веднъж да спре износа на украинско зърно
Русия предизвести, че идващия път може да не съблюдава уговорките си по черноморската самодейност за зърно. Москва слага ултиматум –  да ѝ бъдат изпълнени избрани претенции, или още веднъж ще прекъсне износа от Украйна по предпазения маршрут, основан през юли от Организация на обединените нации с посредничеството на Турция.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР