Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев даде обширно интервю пред Нова

...
Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев даде обширно интервю пред Нова
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев: Парите не са всичко във футбола, сега беше моментът да назначим треньор на Лудогорец

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев даде обстойно изявление пред " Нова телезивия ". Босът на " орлите " разкри рецептата за основаването на сполучлив клуб. Той разяснява назначението на Павел Върба за треньор на тима, както и изборите за президент на БФС.

Господин Домусчиев, ръководител на КРИБ, притежател на Лудогорец и на редица бизнес компании у нас и в чужбина - Нова телевизия, Нова Броудкастинг. Откъде да стартираме, може би с това, с което сте най-познат на необятния кръг фенове - Лудогорец.

- За страдание един човек, освен в България, става известен най-много около футбола и спорта, а не около бизнеса. В последна сметка, с цел да можеш да даваш за спорта, би трябвало да си направил нещо в бизнеса. Лудогорец за нас постоянно е бил на първо място обществен план. Така и започнахме в Разград - подпомагайки локалния състезателен клуб и локалната общност. Този клуб направи Разград име, направи го град, за който се приказва освен у нас, само че и в света.

Преди това Лудогорец не беше упорит клуб, само че към този момент 8 пъти е първенец на страната. Някои ще кажат, че с пари се реализира всичко, само че явно маята е някъде другаде?

- Като започнахме Лудогорец не беше с най-хубавия бюджет. Първите 1-2 години някои софийски грандове сигурно ни изпреварваха като бюджет. Тогава имаше и повече пари във футбола. Това обаче не ни попречи да станем първенец. Парите не са всичко, въпреки и доста са значими.

Кое е другото?

- Мениджмънт. Това е много необятно разбиране - да структурираш бизнеса, да намериш качествените хора, да постигаш с минимални средства оптимален резултат. Фактът, че пристигнаха времена, в които Лудогорец може за побеждава клубове с пет-шест-седем-осем пъти по-голям бюджет от нашия - като ЦСКА (Москва), приказва за добър мениджмънт.

Да поговирим за това, което следва напролет в Лига Европа. Лудогорец има нов треньор, кое наложи тази промяна?

- Не вършим промяна. Останахме без старши треньор преди няколко месеца и не искахме да бързаме. Искахме да вземем някой, който ще пасне на нашия профил, на нашия жанр на игра. А положителните треньори си имат тимове. Трябваше да се проведат срещи, диалози с разнообразни хора - дали той ще желае, дали клубът му ще го освободи. Моментът в този момент беше подобаващ, тъй като следва пауза, предварителен интервал и новият треньор ще може освен да се запознае с тима, а и да го приготви за мачовете с Интер и за шампионата.

Преди паузата Левски е на 5 точки зад вас в класирането. Той ли е най-сериозният ви съперник за купата?

- Така е, щом е на 5 точки сега. Но дано да не отписваме Локомотив (Пловдив). Предполагам че всички тимове ще създадат селекция. ЦСКА София също не е за подценяване. Има най-малко три тима с упоритости за първото място и още няколко тима, които се борят да са в шестицата.

Чака ни забавно състезание напролет.

- Тази година шампионата не наподобява по никакъв начин зле. 3-4 тима се борят за първото място и още няколко да влязат за шестицата. Има интирга.

Предстоят ви дуели с Интер в Европа, в които ще се употребява системата за видеоповторения ВАР. Вие имахте предложение тя да бъде построена и у нас, само че тя не е евтина. Кой ще го направи?

- При всички положения, в случай че желаеме да имаме професионално състезание, да играем в евротурнирите, мощен народен тим - това е бъдещето. Ще би трябвало да се построи. Във всички прилежащи страни към този момент се работи по този въпрос. В Полша към този момент го вкараха, те са пионерите в Източна Европа. Инвенстицията е и огромна, и дребна - зависи дали ще е мобилна или закрепена версия. Аз с някои сътрудници ще проследявам по какъв начин се избират офертите, коя компания да ни достави тази система.

Държавата споделя притежателите на клубове да влагат в нея.

- Като се види каква е цената на системата, може би ще потърсим поддръжката на страната. Друг въпрос е дали ще я получим. Тази система ще ни остави в Европа, ще даде опция и за развиване на съдиите. Футболните пристрастености ще бъдат по-различни, ще е от изгода за футбола и общественоста. Няма да се стига до тежки разногласия и ще е от изгода за всички. Ще дам за образец Унгария, където страната влага във футбола. Премиерът Орбан направи пет-шест стадиона, с четири звезди на европейско равнище. Един от тях е стадионът на Ференцварош - неповторим. Държавата влага във футбола, не тъй като Унгария има някакви триумфи в последните години, а тъй като футболът е обществен феномен. Хората обичат футбола, обичат да гледат футбол, само че при тази стопанска система, която имаме, и при този дребен пазар у нас, притежателите на клубове вяма по какъв начин да изградят инфрастуктура без поддръжката на страната.

БФС няма президент след оставката на Борислав Михайлов. Сигурен съм, че имате мнение по какъв начин би трябвало да наподобява идващия президент на БФС. Възможно ли е това да сте вие?

- Не, няма по какъв начин да стане, много съм зает. Собственици сме с брат ми на Лудогорец и желаеме да продължаваме да радваме хората. Като ръководител на КРИБ имам в допълнение задължения. Как виждам аз идващия президент? При всички положения би трябвало да е човек с благоприятни условия, да има бизнес и да не е банкрутирал.

Не е ли обикновено от време на време в бизнеса да ти се случи и банкрут?

- Как да си дадем организацията на някой, за който не сме сигурни дали може да я менажира. И да я докара до просешка сопа. Трябва да е човек с благоприятни условия и престиж. Но и би трябвало да е човек, който обича футбола, сърцето му да е във футбола. Защото виждам и притежатели на клубове, които не харесват футбола, може би тъй като е съвременно.

Можете ли да кажете едно-две имена с този профил?

- Атанас Фурнаджиев. Дал е доста пари на българския футбол през годините. Дал ги е от обич, не е имал личен клуб. Познава доста добре структурите на БФС и УЕФА, взе участие в доста комисии, сполучлив предприемач е, на добра възраст е - с богат опит и сравнитено млад. Това е профилът на човек, който бих подкрепил. За страдание от моите диалози с него разбрах, че той твърдо няма да се кандидатира. /topsport.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР