Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев даде обширно интервю пред Нова

...
Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев даде обширно интервю пред Нова
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев: Парите не са всичко във футбола, сега беше моментът да назначим треньор на Лудогорец

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев даде обстойно изявление пред " Нова телезивия ". Босът на " орлите " разкри рецептата за основаването на сполучлив клуб. Той разяснява назначението на Павел Върба за треньор на тима, както и изборите за президент на БФС.

Господин Домусчиев, ръководител на КРИБ, притежател на Лудогорец и на редица бизнес компании у нас и в чужбина - Нова телевизия, Нова Броудкастинг. Откъде да стартираме, може би с това, с което сте най-познат на необятния кръг фенове - Лудогорец.

- За страдание един човек, освен в България, става известен най-много около футбола и спорта, а не около бизнеса. В последна сметка, с цел да можеш да даваш за спорта, би трябвало да си направил нещо в бизнеса. Лудогорец за нас постоянно е бил на първо място обществен план. Така и започнахме в Разград - подпомагайки локалния състезателен клуб и локалната общност. Този клуб направи Разград име, направи го град, за който се приказва освен у нас, само че и в света.

Преди това Лудогорец не беше упорит клуб, само че към този момент 8 пъти е първенец на страната. Някои ще кажат, че с пари се реализира всичко, само че явно маята е някъде другаде?

- Като започнахме Лудогорец не беше с най-хубавия бюджет. Първите 1-2 години някои софийски грандове сигурно ни изпреварваха като бюджет. Тогава имаше и повече пари във футбола. Това обаче не ни попречи да станем първенец. Парите не са всичко, въпреки и доста са значими.
 Павел Върба връща 8 футболисти в Лудогорец, започва подготовката с 25 състезатели
Павел Върба връща 8 футболисти в Лудогорец, започва подготовката с 25 състезатели

Вижте за кои играчи става дума

Кое е другото?

- Мениджмънт. Това е много необятно разбиране - да структурираш бизнеса, да намериш качествените хора, да постигаш с минимални средства оптимален резултат. Фактът, че пристигнаха времена, в които Лудогорец може за побеждава клубове с пет-шест-седем-осем пъти по-голям бюджет от нашия - като ЦСКА (Москва), приказва за добър мениджмънт.

Да поговирим за това, което следва напролет в Лига Европа. Лудогорец има нов треньор, кое наложи тази промяна?

- Не вършим промяна. Останахме без старши треньор преди няколко месеца и не искахме да бързаме. Искахме да вземем някой, който ще пасне на нашия профил, на нашия жанр на игра. А положителните треньори си имат тимове. Трябваше да се проведат срещи, диалози с разнообразни хора - дали той ще желае, дали клубът му ще го освободи. Моментът в този момент беше подобаващ, тъй като следва пауза, предварителен интервал и новият треньор ще може освен да се запознае с тима, а и да го приготви за мачовете с Интер и за шампионата.

Преди паузата Левски е на 5 точки зад вас в класирането. Той ли е най-сериозният ви съперник за купата?

- Така е, щом е на 5 точки сега. Но дано да не отписваме Локомотив (Пловдив). Предполагам че всички тимове ще създадат селекция. ЦСКА София също не е за подценяване. Има най-малко три тима с упоритости за първото място и още няколко тима, които се борят да са в шестицата.
 Снимка 457399
Източник:

Чака ни забавно състезание напролет.

- Тази година шампионата не наподобява по никакъв начин зле. 3-4 тима се борят за първото място и още няколко да влязат за шестицата. Има интирга.

Предстоят ви дуели с Интер в Европа, в които ще се употребява системата за видеоповторения ВАР. Вие имахте предложение тя да бъде построена и у нас, само че тя не е евтина. Кой ще го направи?

- При всички положения, в случай че желаеме да имаме професионално състезание, да играем в евротурнирите, мощен народен тим - това е бъдещето. Ще би трябвало да се построи. Във всички прилежащи страни към този момент се работи по този въпрос. В Полша към този момент го вкараха, те са пионерите в Източна Европа. Инвенстицията е и огромна, и дребна - зависи дали ще е мобилна или закрепена версия. Аз с някои сътрудници ще проследявам по какъв начин се избират офертите, коя компания да ни достави тази система.

Държавата споделя притежателите на клубове да влагат в нея.

- Като се види каква е цената на системата, може би ще потърсим поддръжката на страната. Друг въпрос е дали ще я получим. Тази система ще ни остави в Европа, ще даде опция и за развиване на съдиите. Футболните пристрастености ще бъдат по-различни, ще е от изгода за футбола и общественоста. Няма да се стига до тежки разногласия и ще е от изгода за всички. Ще дам за образец Унгария, където страната влага във футбола. Премиерът Орбан направи пет-шест стадиона, с четири звезди на европейско равнище. Един от тях е стадионът на Ференцварош - неповторим. Държавата влага във футбола, не тъй като Унгария има някакви триумфи в последните години, а тъй като футболът е обществен феномен. Хората обичат футбола, обичат да гледат футбол, само че при тази стопанска система, която имаме, и при този дребен пазар у нас, притежателите на клубове вяма по какъв начин да изградят инфрастуктура без поддръжката на страната.
 Дерменджиев: Лудогорец е хегемон у нас, желая другите тимове да го догонват
Дерменджиев: Лудогорец е хегемон у нас, желая другите тимове да го догонват

" Тимът има шансове против Интер "

БФС няма президент след оставката на Борислав Михайлов. Сигурен съм, че имате мнение по какъв начин би трябвало да наподобява идващия президент на БФС. Възможно ли е това да сте вие?

- Не, няма по какъв начин да стане, много съм зает. Собственици сме с брат ми на Лудогорец и желаеме да продължаваме да радваме хората. Като ръководител на КРИБ имам в допълнение задължения. Как виждам аз идващия президент? При всички положения би трябвало да е човек с благоприятни условия, да има бизнес и да не е банкрутирал.

Не е ли обикновено от време на време в бизнеса да ти се случи и банкрут?

- Как да си дадем организацията на някой, за който не сме сигурни дали може да я менажира. И да я докара до просешка сопа. Трябва да е човек с благоприятни условия и престиж. Но и би трябвало да е човек, който обича футбола, сърцето му да е във футбола. Защото виждам и притежатели на клубове, които не харесват футбола, може би тъй като е съвременно.
 Снимка 407566
Източник:

Можете ли да кажете едно-две имена с този профил?

- Атанас Фурнаджиев. Дал е доста пари на българския футбол през годините. Дал ги е от обич, не е имал личен клуб. Познава доста добре структурите на БФС и УЕФА, взе участие в доста комисии, сполучлив предприемач е, на добра възраст е - с богат опит и сравнитено млад. Това е профилът на човек, който бих подкрепил. За страдание от моите диалози с него разбрах, че той твърдо няма да се кандидатира.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР