Собственикът на Локомотив София Иван Василев обяви в интервю за

...
Собственикът на Локомотив София Иван Василев обяви в интервю за
Коментари Харесай

Иван Василев обяви, че се оттегля от Локо !

Собственикът на Локомотив София Иван Василев разгласи в изявление за БЛИЦ TV, че се отдръпва от клуба!

Бизнесменът е обиден поради зачестилите нападки на почитатели на " железничарите " по негов адрес, а случилото се през вчерашния ден при загубата като посетител с 1:2 от Ботев (Враца) преля чашата. В агитката на Локомотив разпънаха транспарант с надпис " Иване, не те ли е позор? Господ гледа! ".

" Ето, давам отговор им - не ме е позор! Напротив - гордея се с това, което съм направил, което сме основали с моя екип. И ще си отида с гордо вдигната глава. Аз не съм подкупник и в никакъв случай не съм бил ", сподели Василев.

Той обаче е безапелационен, че оставя Локомотив и добави, че няма връщане обратно. Нещо повече - Василев даже разгласи, че повече няма да стъпи на стадион " Локомотив ".

Г-н Василев, какво се случва с Локомотив (София), откакто през вчерашния ден загубихте и от Ботев (Враца)? Феновете имат подозрения у вас, желаете ли нещо да им кажете?

- Какво се случва? Трябва да се обърнете към треньори. При нас като управление всичко е обикновено и е наред. А това, че имаме отрицателни резултати фактически това е доста неприятно и никой не го желае - нито аз, нито Управителния съвет, нито безусловно никой. За страдание, футбол е, има победи, има и загуби. Проблемът е, че има загуби, които фактически не ми харесват. Визирам срещата с Хебър, за което почитателите ме упрекват, че съм дам мача.

Загубихте с 1:4 от Хeбър, несъмнено ви наскърбяват обвиняванията им?

- Разбира се, че съм афектиран. Аз съм първо почтен човек. Никога не бих дал мач. Ако знаете по какъв начин се дава мач. На треньорите нито им се греша в състава, нито каква ротация да вършат, нито им споделям кой да играе. Последен узнавам състава. И по какъв начин се продава един мач, желая да запитвам почитателите? Иван Василев взема решение да продава мача и какво? Влиза и споделя на момчетата в съблекалнята през днешния ден ще паднете с 1:4 или с 0:1... Това е безусловно немислимо. Второ - ние имаме осем чужденци в тима и още 17 футболисти на трудов контракт. Това са 25 индивида на трудов контракт. Просто е невероятно да се случи това, в което почитателите ме упрекват. И поради това, в което ме упрекват, съм взел решението. Аз съм човек с чест и поради това излизам пред вас - да си запазя достойнството. Искам и комисията по нравственос и феърплей да се самосезира, казусът да бъде изчистен и да видят, че аз нямам нищо общо със загубата. На всеки се случва да загуби. Да, натрупаха се загуби, за всичко ли съм отговорен аз? 0:6 с ЦСКА 1948, тото съм си бил играл с господин Найденов. Тото не съм играл през живота ми. Губим от Ботев (Враца), отново ли Иван Василев е отговорен? Пак ли продадох мача?

След срамното 0:6 от ЦСКА 1948 се заканихте да вземете ограничения, глобихте ли футболистите?

- Имаше санкции за играчите. Следващият мач играха обичайно с Пирин и след това се случи това с Хебър. Аз даже не бях на мача, бях в чужбина. Доколкото слушам първото полувреме са играли добре, второто не знам какво е станало. Не мога да обвинявам никой.

Не може да се каже, че Локомотив е слаб тим, като се има поради резултатите ви от есента, когато победихте Лудогорец, Левски, направихте еднакъв с ЦСКА. Как се стигна до този срив и треньорите какво ви споделят? 

- След зимната подготовка управлението бяхме обезпокоени от държанието на играчите, от това, което вършат. Действително терзанията ни се оказаха верни. Но за жалост това е футболът - вторият полусезон е постоянно по-тежък. Всеки прави сметка какво ще вземе. Някои се борят да не изпаднат, други за шампионската купа, за първата шестица. Може би положителните резултати от есента повлияха отрицателно. Защото може би сме в средата на таблицата и футболистите се поуспокоиха. Но не обвинявам безусловно никой.

Но въпреки всичко някой е отговорен, какви ограничения смятате да вземете?

- Както наподобява виновният съм аз. Рибата се вмирисва откъм главата. Нормално да е по този начин. Защо съм отговорен? Защото съм обезпечил всичко, тъй като направих - аз и екипът ми - Бойчо Величков, Иво Котев, Веско Стоянов, Иво Паргов, Вальо Николов. Направихме от плевели една хубава база. Създадохме всичко това, ние сме го основали. Аз съм бил мотора на всичко. И за жалост афиш - дали ме е позор? Отговарям на почитателите - не, не ме е позор! Напротив - гордея се с това, което съм направил, което сме основали с моя екип. И ще си отида с гордо вдигната глава! Аз не съм подкупник и в никакъв случай не съм бил. Попитайте треньорите и футболистите. Преди мач отивам да ги стимулирам - както с бонуси, по този начин и с... Дали веднъж съм споделил " паднете "? Не го заслужавам това, не го заслужава моето семейство. Аз имам героизъм. Те опетниха името ми.

Знаем какви грозни подиуми имаше и след мача с ЦСКА 1948...

- Не единствено тогава. Това са години наред. Едни хора, които не знам... всеки им е отговорен.

А от кое място идва тази офанзива, знаете ли нещо?

- Не зная и не ме интересува. Може би идва...

Какво се цели?

- Цели се да разбият Локомотив и го разрушиха, това е.

Ако в действителност си тръгнете, какво ще се случи с Локомотив?

- Този въпрос към почитателите, не към мен. Аз решението съм го взел и в този момент ви го споделям. Моето решение е до края на май си поемам всички разноски, както до момента. От 1 юни, дотогава имат един месец, да намерят нов притежател, в България има много богати хора. Изпълнителният шеф Иво Котев и Управителният съвет ще управляват тима. Да стартират да търсят спонсори. Ако не търсят спонсори, аз повече една стотинка няма да дам! Повече няма да се занимавам с футбол!

Категоричен сте, че се оттегляте?

- Да, безусловно се отдръпвам. Повече не желая да се занимавам с футбол. Не желая повече да ми се петни името, това повече няма да го позволи. Те опетниха освен моето име, а и на фамилията ми, което много ограничения е имало поради идеята " Локомотив ". Мисията, която започнахме, първите бяхме аз и Бойчо Величков. Това ни беше идея - да създадем тим, да създадем детско-юношеска школа. Какво бягане е било за този прославен терен за юношите. Една година тичах с " Актавис ", на които им благодаря. Когато " Тева " ги купиха, теренът не можеше да се приключи. И аз извадих пари и дадох на Иво Паргов, с цел да го приключи. За да може нашите деца да упражняват. Знаете какво беше тук. Сега имаме над 300 трениращи деца. Това е плод на нашата работа. Но за жалост аз съм отговорен за всичко, което се случва. Затова отново споделям и давам отговор на плаката: Не, не ме е позор, а се гордея. Господ има, да. Има Господ и той вижда, бави, само че не не помни.

През годините е имало неприятни случки сред вас и почитателите, какво са ви причинявали?

- О, доста неприятни случки. Не знам аз какво съм им предизвикал, откакто сътворявам богатства. Явно аз съм неприятният човек, който прави. Знам едно - че признателност няма на никое място и аз я видях тази признателност. Трябваше ми една добра дума, която не получих от тях в продължение на 8 години. Та осветяване, та какви неща за осветяване... че съм бил измамник като Гигов. Не дадоха заем на клуба, аз персонално изтеглих заем и осветлението на стадион " Локомотив " е платено. Локомотив е един от дребното клубове, които не дължат една стотинка заплата. Една стотинка на никое място - нито на Национална агенция за приходите, нито на никой... За страдание две топки не сме получили за децата. Това всичко е с помощта на спонсора - " Бетано ", на които благодаря, на Веско Стоянов и аз.

Какво е обяснението на треньорите за неприятните резултати и Станислав Генчев резервира ли поста си?

- Той си е треньор на Локомотив, има контракт до края на сезона. Управителният съвет по-късно да взема решение. Имам доверие в треньорите и момчетата.

След като елиминирахте Славия за Купата на България, се заприказва, че може да спечелите трофея. Ако елиминирате ЦСКА 1948 в реванша, в случай че чудото се случи, бихте ли размислили и да останете в Локомотив? 

- Не, мисля, че не.

Ако почитателите ви се извинят?

- Не, не. Много пъти се извиняваха. Част от почитателите, желая да подчертая, тъй като от цяла България ми се обаждат, не са единствено тези, които виждате тук на стадиона. Имаме в цялата страна. Навремето, когато играехме с Бойчо Величков, имаше по 10-15 хиляди приблизително на мач. А в този момент за опрощение не можем от билети да си платим защитата. А за санкциите не желая да приказвам - побоища, чупене, то е всяка година. Премълчавал съм всичките тези неща, само че това през вчерашния ден, където направиха - да омаскарят мен и фамилията ми, към този момент беше краят. Ако целят нещо, ето - в този момент имат златен късмет.

Има ли претендент за нов притежател на Локомотив?

- Ще диря, до момента не съм търсил. И сътрудниците от управлението да търсят. Първи юни е след един месец. Има задоволително време да търсим. Да се надяваме, че ще намерим хора, спонсори. Но аз повече с футбол няма да се занимавам. Отделих си най-хубавите години от живота - 8 година След един месец ставам на 63. Да ме омаскарят без за нищо да съм отговорен, признателност никаква... Само проблеми. Не мисля, че има връщане обратно. Много е огромна горчилката у мен.

Какво желаете да кажете на почитателите, на тези, които са против вас?

- Да внимават, че идващият, който пристигна, може и да не ги изчака. Защото те не са огромна маса. Само знаят да вършат вреди и проблеми. Без да се замислят. Това ли са радетелите на Локомотив (София) - да чупят и да основават проблеми? Вместо да са като публиката на Левски и други Вървят против обичания си клуб. И по какъв начин може да обвиниш един човек, че е продал мач? Как го продадох? Аз влязох и играх... споделих на всички футболисти и управлението " през днешния ден ще паднете с 0:6 ". Аз не мога да схвана... Но почитателите не го мислят. Попитайте треньорите и изпълнителите. И истината ще излезе нескрито. Най-лесно е да се упреква почтен човек. Това ли им е благодарността към мен? Не, нали. Обиден съм, доста съм афектиран. Имам чест. На 62 години в никакъв случай не съм лъгал и откраднал, всичко е с почтен труд. Защото съм локомотивец, тогава се съгласих да взема клуба, само че в този момент скърбя. Тогава почитателите ме навиваха, два пъти им отхвърлих. Но тъй като децата ми са също локомотивци, споделиха ми: " Татко, не може да оставим децата в школата ". Тръгнахме на задача, която изпълнихме. Оттук нататък почитателите са виновни за всичко, което се случва тук. Аз повече няма да пристигам на стадион " Локомотив ". Това ми беше последният ден тук.

А няма ли да посещавате стадиона като почитател?

- Не, безапелационен съм. Обидата е засегнатост освен към мен, а и към моето семейство. Лишавал съм ги с години, а можех да си вървя по почивки. Всичко давах за тима. Всичко с заплащанията ни е изрядно. Всичко е било за тима - мой минус, техен плюс. И за жалост виждате какво се случва. Това е благодарността на българина. Докато сме по този начин - да хейтваме някой, да го наскърбяваме и подценяваме, нито футбол ще имаме, нито страна.

Дай Боже да се отдръпва с Купа на България. Искам да се случи, въпреки всичко ще бъда част от този триумф.

След отдръпването ви може ли " Бетано " да се нагърби с тежката задача да устоя клуба? 

- Съмнявам се, парадокс. След отдръпването ми се колебая дали ще продължат. За съжалание отделих доста средства и доста страдания - аз и екипът ми. Всички от екипа ми са почтени и честни.

Имало ли е случаи да ви забиват нож в гърба?

- От ръководоството не. Футболисти е имало, може би и в този момент ми го забиват, само че това са неща, които не могат да се потвърдят.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР