Собственикът на Левски Спас Русев говори ексклузивно за предаването "Код

...
Собственикът на Левски Спас Русев говори ексклузивно за предаването "Код
Коментари Харесай

Спас Русев: Гледам на Левски като на бизнес, 100% съм ангажиран

Собственикът на Левски Спас Русев приказва извънредно за предаването "Код Спорт " по ТВ+. Той е признакът на смяната в един от двата гранда на българския футбол. След като пое "сините ", мнозина не имаха вяра, че тимът ще тръгне по нов път.

Още с идването си на стадион "Георги Аспарухов " Русев съобщи, че "няма място там, където проблемите се вземат решение със събличане на фланелки и навлизане в съблекалнята на тима "! Това прозвуча, като предизвестие към по-твърдите почитатели на отбора.

През този сезон "сините " направиха впечатляваща селекция и заложиха на италианския експерт Делио Роси. Какво е бъдещето на Левски и какви са упоритостите на притежателя на клуба ще разберете от изявлението със Спас Русев.

- Здравейте, господин Русев! Вашият другар и огромен левскар – юристът Георги Марков ви дефинира като "фин предприемач ", само че все пак започваме непосредствено изявлението, без встъпление. Защо решихте да поемете Левски?

- Винаги съм бил последовател на Левски, само че в никакъв случай не съм се виждал в ролята на притежател. Покрай договорката с "Виваком ", имайки поради обстоятелството, че това е най-големият спонсор на Левски, се сътвори икономическа причина – парите, които "Виваком " дава на Левски да бъдат употребявани по най-ефективния метод. Всъщност това докара до решението да придобия Левски.

- В едни ваши изявленията казвате, че това е било "стечение на събитията " и от отговора ви, разбираме, че е по този начин, само че можехте ли да се откажете?

- Стечение на условия е и самата договорка с "Виваком ". Както във кино лентата "Бандата на Оушън ", един от героите споделя: "Every problem is a new opportunity " (бел. ред. Всеки проблем е една нова възможност). Проблемът в КТБ се трансформира в една опция за придобиване на "Виваком " и оттова се сътвори обстановката с Левски.

- Какво заварихте на "Герена ", с изключение на едни усмихнати хора, приветстващи следващия покровител? Връчиха ви фланелка с вашето име…

- Не си припомням усмивките, а фланелката е някаква традиция, която се прави във всеки клуб. Общо взето чувството ми беше, че съм в администрацията на някакво кметство в някое малко село в България. Нямах чувството, че съм в най-големия клуб в България.

- Може ли да се каже, че към този момент имате цялостна визия за Левски?

- Имам визия и си давам ясна сметка какво ми се желае да реализира. Това е един динамичен развой, в който аз непрестанно откривам и откривам проблеми, които би трябвало да се разрешат. Но, да, считам, че имам визия какво би трябвало да се случи с Левски.

- Кой беше първият проблем, който трябваше да разрешите, когато влязохте в управата на най-популярния футболен клуб в България?

- Финансовият проблем. В България множеството притежатели гледат върху футболните клубове като титли или като облекчаване на личното си его. Аз го виждам като чист бизнес. Всяко едно деяние, което се прави, в случай че няма стопански смисъл и аргументация, не го върша. Футболът стана голяма промишленост. Виждате, че стотици милиони се влагат във футболисти. Следователно има някаква възвръщаемост.

- Въпросът е дали в България има такава възвръщаемост?

- В момента няма. Пазарът е дребен. Но ние би трябвало да вървим натам. Това е пътят и единственото избавление. Футболът в България ще бъде жертван, в случай че той зависи от един човек – благодетелят на клуба, а няма принадлежности и механизми да генерира средства.

- Имаше един миг, в който бяхте подготвен да "развеете бялото знаме ". Кой ви разубеди да не предприемате този краен ход?

- Онзи ден на тренировката Делио Роси е споделил на Кабрал да отиде в съблекалнята. Това не значи, че той го гони. Той е желал да даде сигнал, че нещата по този начин не може да не престават. Моето "отказване " тогава беше, тъй като просто нещата не може по този начин да не престават. Ако има някой, който счита, че схваща по-добре нещата, не че изисквам, че аз ги разбирам най-добре, аз съм подготвен да се отдръпва.

- Изглежда сигналът беше свестен...

- Не, не знам. Просто няма претенденти. Дали съм свестен? Не съм уверен.

- Вие сте човек, който е бил надалеч от българския футбол. С кое ви беше най-трудно да свикнете с родната реалност?

- Манталитетът на хората. Преди 90-ата година си припомням, че се срещнах с Ричард Ран от Американската демократична партия, който подпомагаше в тези години в прехода. След смяната всички бяхме доста въодушевени какъв брой бързо ще я почувстваме. Той сподели, че трябват 30-40 години. За мен това беше потрес. Той сподели: "Вижте, законодателство, нормативни документи – всичко това ще го извършите релативно бързо. Промяната на манталитета на хората ще отнеме няколко генерации. " Повече от 25 години след смяната, усещаме, че е тъкмо по този начин. Това е и казусът във футбола. Просто промяна на манталитета на хората, които вземат участие във футбола е нещото, което ще докара до смяна.

- Какво си помислихте, когато почитателите на ЦСКА хвърлиха факла във ВИП ложата на Националния стадион "Васил Левски " и вие бяхте изведен от защитата?

- Един случай, който… Аз съм огромен почитател на Челси и повече от 15 години съм постоянно на всички мачове. Като дете съм ходил на мачове с татко ми. Tова е футбол и той би трябвало да носи наслада и приятност, а не ненавист и принуждение. Разочарованието ми беше в тази тенденция – за какво тези хора не се радват на играта, а в действителност се избират такива форми на принуждение и опасност?

- Имате ли си към този момент рубрика "грешки " в Левски? Например привличането на Николай Митов за треньор…

- Щеше да е неточност, в случай че го бях привлякъл аз. Но аз съм предан и правилен човек и одобрих хората в клуба като експерти. Дадох им късмет да покажат и да ме убедят, че те схващат и са способени в това, което вършат. Така че изборът беше на спортно-техническото управление по това време.

- Защо решихте да привлечете задграничен експерт и с какво кандидатурата на Делио Роси се оказа по-добра от тази на Аврам Грант?

- Ние имаме положителни надарени футболисти, само че нямаме хора, които да бъдат техни ментори. За мен треньорът е и наставник. Не единствено да ти покаже по какъв начин да владееш топката и каква е тактиката, само че той би трябвало да те накара да му вярваш. Той ръководи твоята кариера. На мен ми трябваше да привлека треньор, който в никакъв случай не е бил в Левски, а в България има една традиция да се въртят едни и същи треньори. Да доведа човек, на който играчите ще повярват и той може да промени тяхното отношение, тъй като те са си избрали тази специалност да бъдат футболисти. Защо имах две кандидатури? И с двамата реализирах единодушие, само че те бяха друг вид. Докато Аврам Грант е повече управител, Делио Роси е треньор. Той е човек, който може да прекара 10 часа на терена. Той ми сподели: "Ако търсите треньор, в случай че търсите човек, който да построи тим, аз съм подготвен да поема такава работа. " На мен ми трябваше треньор. Това надви в избора ми сред него и Грант.

- Оправдава ли упованията ви Делио Роси? Върви ли в вярната посока?

- Опазил ме Господ да бъда следващият български "специалист ", който схваща от футбол и да давам оценки. Нямам това самочувствие и тази подготвеност. А и е прекомерно рано, единствено от един месец е тук. Но мога да кажа, че атмосферата в клуба, имам поради в съблекалнята, тъй като нормално проблемите стартират оттова, е извънредно добра. Всички са извънредно въодушевени, работят в една доста добра конюнктура и аз съм оптимист, тъй като това е първата причина за реализиране на някакви триумфи и да се върви напред.

- Ясни са задачите пред клуба – спиране на хегемонията на Лудогорец и продобиване на купата. Доколко те са действителни, поради това, че с изключение на състава от Разград, доста добре от новия сезон се показва и ЦСКА?

- Аз разбирам, че за почитателите на клуб като Левски, постоянно удовлетворението идва от това ще бъде ли Левски първенец и ще завоюва ли купата. Аз също го искам, както и всички състезатели. Но за мен по-важното е да изградим основите, да създадем онази метаморфоза в клуба за построяването на един постоянен финансово клуб, на един постоянен тим. Имаме ли тези две неща, триумфите ще дойдат. По отношение на хегемонията, считам че предизвикването е повече за тях, тъй като те би трябвало да се преценяват с нас, а не ние с тях.

- Другата събота е мачът с ЦСКА. В последните шест мача Левски е побеждавал единствено един път и е записал едно тъждество. Оптимист ли сте за срещата на "Васил Левски "?

- Аз съм оптимист за всяка една среща. Оптимист съм и за тази.

- Остава и футболистите да свършат работата си на терена.

- Да, това ще го забележим след седмица.

- Кой не желае Наско Сираков на "Герена "? Кой се опасява от Вълка?

- Това е един различен непонятен за мен феномен – по какъв начин по този начин се случва, че митове и хора, които минават през Левски или са построени в този клуб, стават врагове. Като ходите на "Стамфорд Бридж " сте видели, че на целия стадион трибуните носят имената на футболисти, които са оставили нещо в този клуб. При нас е тъкмо противоположното.

- Значи още веднъж става въпрос за нрав?

- Примерно си припомням, че като влязох в клуба един от предходните спортни шефове ми сподели, че би трябвало да създадем нещо, че да имаме представител в Изпълкома на Футболния съюз. Аз споделям: "Чакай, Боби Михайлов е легенда на Левски, Наско Сираков, Мишо Касабов… За какво ми говорите? Какво повече от това? " Отговаря: "Ами, те са врагове. " Шокиращо!

- Наско Сираков обаче беше в ложата на "Герена " дружно с вас. Това някакъв знак ли беше?

- Наско Сираков е мой другар. Той е постоянно добре пристигнал и там му е мястото – в ложата на Левски.

- А щеше ли да има спор, в случай че Сираков още веднъж бе заел поста изпълнителен шеф на "сините " или това по-скоро са клюки, пускани от хора, които се опасяват от завръщането на легендата на Левски?

- Никога не сме водили подобен диалог. Говорили сме си с него за футбол, споделял е искрено и намерено мнение какво би трябвало да се направи, кое е положително, позволяваме ли неточности, само че в никакъв случай не сме разговаряли съответно за неговото завръщане. Но вратата в Левски за всички митове в клуба постоянно е отворена. Там е и тяхното място.

- Немалко почитатели виждаха възраждането на клуба в завръщането на тандема Стоилов – Сираков. Това действително ли е или просто една носталгия по един от най-успешните интервали на клуба?

- Носталгия по предишното, както беше в оня паметен филм. Тези дни бях на вечеря с един другар, който е футболен експерт и потвърдено име. Преди време аз предложих да работя с неговия наследник и се обосновах за какво – тъй като аз желая да работя с хора, които са израснали до хора и са научили доста неща, само че техните хрумвания не са амортизирани. Те са свежи, имат различен взор върху нещата, различен метод, друга е мотивацията, друга е динамичността, друга е енергията… Аз желая да поработя с такива хора. Не имам вяра в повтарянето на триумфа. Някой път си доста сполучлив, някой път не си сполучлив - няма гаранция в това. Както няма гаранция и че Роси ще е сполучлив, може и да е несполучлив. Желая му всичко най-хубаво. Но в никакъв случай не съм считал, че тандемът Стоилов – Сираков наложително носи триумф, а и не съм търсил такова нещо. Моят метод е радикално друг.

- При какъв вид бихте уволнили Делио Роси?

- Обикновено, като се изключи Лестър, треньорите ги уволняват, когато стартират да губят. Прекалено е рано, с цел да давам отговор на подобен въпрос.

- А за какво извадихте от ръководството Тръст Синя България?

- Това е взаимно решение, не е мой акт. Те също бяха стигнали до това мнение, че могат да бъдат по-влиятелни и да способстват доста повече за развиването на клуба, в случай че бъдат коректив извън, в сравнение с да бъдат вътре в ръководството.

- Откъде се финансира Левски? Трябва да ви зададем този въпрос, тъй като има отзиви, че "сините " натрупат задължения и вървят по пътя на ЦСКА. На 22 февруари написахте декларация, че Левски е във в действителност банкрут. Как се промени това положение?

- Тогава несъмнено е бил, откакто сме го написали и сме го споделили. Левски се финансира главно от няколко спонсорски контракта, които са общоизвестни, от доходи от телевизионни права и всички останали детайли, които всеки един клуб получава. Също по този начин и от умелото ръководене на ресурса, с който разполагаш. Мога да кажа, че тази година за първи път от 10 години Левски може би ще приключи на облага. Да не споделяме "печалба ", да не звучи гръмко, само че за първи път от 10 години няма да е на загуба. Балансът ще е позитивен.

- След края на предишния шампионат нямаше индикации, че има средства за такава огромна селекция. Откъде се набраха тези финанси?

- Интересен въпрос, доста хора го задават и те ще бъдат сюрпризирани да научат, че в действителност за всички тези гръмки имена клубът не е похарчил и едно евро за трансфер. Във всички договаряния съм взел участие аз. Намерил съм метод и метод. Разбира се, доста хора са ми помагали, с цел да притеглим тези футболисти. Селекцията е огромна, само че във връзка с финансовите средства е много скромна.

- Планирате ли да продължи през зимната пауза, тъй като Делио Роси даде индикации, че се нуждае от още играчи?

- Не Делио Роси, а медиите дадоха индикации, че Роси готви огромна селекция. Не, не готви огромна селекция. Разбира се, в един футболен клуб това е развой. Никога тимът не е построен и приключен. Винаги може да добавиш един или двама играчи. Ние сме доста селективни и в случай че имаме опция да прибавим един или двама футболисти, бихме го създали.

- Няколко пъти споменахте Челси, имате ложа на "Стамфорд Бридж ". Къде страстта е по-силна – в Лондон или в София?

- В Лондон е единствено страст, а тук е и страст, и отговорност. Гледам доста отговорно на Левски и се отнасям доста отговорно към страстите на всички тези милиони последователи на Левски. Чувствам се извънредно виновен за това.

- Познавате ли се персонално с Роман Абрамович, притежателя на Челси? За треньора Антонио Конте видяхме в обществените мрежи фотоси с вас.

- Познавам се. Странното е, че се познавам с него единствено в качеството му на колекционер на изкуството, около неговата към този момент някогашна брачна половинка.

- Как успявате да съчетавате многото си задължения и каква част заема Левски в работния ви ден?

- Повече от 100%. В последно време денят ми стартира с Левски и свършва с Левски.

- Футболът повече оказва помощ или повече пречи в контакти, в наличие в обществото, в бизнеса?

- Не съм го усетил до момента. Аз повеждам доста изолиран живот, съвсем не се срещам с хора отвън професионалните потребности. Даже заобикалям обществени места заради тази причина, с цел да няма спекулации. Онзи ден като отидох с Обертан на мача България – Франция, макар че в ложата имаше доста известни персони и някогашни футболисти, ние бяхме главен център на внимание. Това ни тормози и двамата, не те кара да се чувстваш удобно.

- Наскоро влязохте и в ролята на нещо като състезателен шеф – преговаряхте с Делио Роси, с Обертан, с Жорди Гомес. Допадна ли ви това амплоа и оказва помощ ли ви някой в тези интервенции?

- Не ме отегчава, занимателно ми е, изучавам се. Много ми оказва помощ опитът от бизнеса, тъй като аз виждам на футбола като на бизнес. Човек би трябвало да бъде нападателен, да пази ползите на клуба, никога не би трябвало да се поддава на страсти. Да, влезнал съм в ролята съществено.

- В България за жалост постоянно слуховете имат силата на обстоятелства. Има един проблем на "Герена " – прословутата козирка. Търсите ли финансиране за нея? Нещо прави ли се да се случи покриването на стадиона, с цел да не се чуват намеци за "кабрио "? Не беше ли неточност бутането на бранш А?

- Не желая да давам оценка и да осъждам дейностите за направеното от предходните притежатели. Разбира се, похвални са техните планове да го създадат. Какво се е случило в хода на градежа и за какво се е стигнало до такава степен да няма козирка? Не мога да кажа. Дали ще има козирка или не – един път направих грешката да върша коментар. Следващият коментар ще бъде под козирката.

- Може ли да разясните какво се случва с школата на Левски на стадион "Раковски "? Вече е тръгнало в ход дело, заведено от Станислав Ангелов, някогашния състезател и шеф на клуба.

- Очертава се като някаква мода и тренд хора да водят каузи против Левски. Първи беше Станимир Стоилов, в този момент Станислав Ангелов се пробва. Нямам визия какви са неговите планове и какво желае да реализира. Не съм осведомен и няма какво да разясня.

- Предстои при започване на идната година конгрес на Футболния съюз. Възможно е, макар че Наско Сираков го отхвърля, да се яви като претендент. При такава обстановка Левски ще поддържа ли своя голмайстор номер 1 в историята?

- Смятам, че и Боби Михайлов, и Наско Сираков са две от легендите в българския футбол. Те са две от иконите на Левски. Който и да се кандидатира от тях за президент, ние бихме го подкрепили. От изявлението на Наско Сираков, разбирам, че той няма такива планове. Така че опцията и алтернативата за нас е ясна. Ние във всички случаи ще бъдем зад футболистите, които са произлезли от Левски. Освен това Боби Михайлов изрично потвърди неговите мениджърски качества като президент. Наско Сираков също е потвърдил качествата си освен като футболист. Едни от най-големите триумфи на клуба са свързани с него и като футболист, и като състезателен шеф. Така че и двамата са с безспорни качества.

- Значи в тази ситуация Левски е като казиното – постоянно печели…

- Аз не си разрешавам и не съм си разрешил до момента да звъня във Футболния съюз да се окайвам от съдии или от някакви други официални или неофициални неуредици. За мен логиката е да имаме мощен клуб и мощен тим, който да побеждава. Съдиите са хора и те вършат неточности. Ако някой се опита по някакъв различен метод да въздейства, това тежи на тяхната съвест. Ние в тази игра не участваме.

- Българският футбол сега е в тежка рецесия. Виждате ли излаз?

- Ако кажа, че не виждам излаз, тогава поражда въпросът "вие какво правилите в Левски "? Следователно аз виждам излаз. Опитвам се от Левски да направя европейски тим като нрав и като ръководство. Много е тривиално това говорене – да развиваме юноши, детско-юношеска школа… Това е тривиално! Виждате какво става във футбола в европейски мащаб. Виждате какви са играчите и в Челси, и в Пари Сен Жермен. Ние сме част от Европа. Ако желаеме да се развиваме, това е пътят. Много по-лесно ще интегрираш и ще развиеш две очаквания в един построен тим. А не да "изгаряш " юноши в един неизграден тим, каквато е наклонността тук. Според мен, от диалози, които съм провеждал, цялата методика в детско-юношеския спорт е сбъркана. Не се организира по верния метод. Ние работим доста интензивно в тази посока сега и може би също ще прибегнем към непознат опит, тъй като единственият метод да скъсим дистанцията е да употребяваме опита на тези, които към този момент са го създали. Неслучайно едно от изискванията на Делио Роси беше да пристигна с цялостен екип. Към тези четири индивида има прикачени и български експерти, които се учат. Онзи ден разговарях с нашата млада вяра Шейтанов, който ми сподели, че е извънредно удовлетворен от италианския треньор на вратарите и че татко му и други треньори идват и си водят мемоари. Това е прехвърлянето на ноу-хау и приемане на непознатия опит.

- За времето, в което сте в Левски като притежател, разбрахте ли кое е най-голямото зло на БГ-футбола?

- Стремя се да заставам настрана от полемиката за положението на българския футбол. Моят фокус е напълно върху Левски. Четох изявлението на господин Домусчиев, в което сподели, че е последовател на ЦСКА 1948. Слава Богу, почитателите на Левски нямат тази алтернатива – кое Левски да поддържат. Спестили сме им това предизвикателство. Очевидно има проблеми. Основният проблем е, че на футбола не би трябвало да се гледа като на трофей или на нещо, което задоволява егото ти. Напротив! Аз ще бъда доста благополучен, в случай че съумея да върна Левски на европейската сцена, да направя един постоянен финансово европейски клуб и да го предам на идващия притежател. Аз нямам материални ползи в клуба.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР