Собственикът на конете, които бяха открити гладни и премръзнали в

...
Собственикът на конете, които бяха открити гладни и премръзнали в
Коментари Харесай

Разследват собственика на премръзналите коне и за злоупотреба с евросредства

Собственикът на конете, които бяха открити гладни и премръзнали в Осоговската планина, ще бъде разследван и за корист с евросредства. В момента там са останали 22 животни. Зоополиция и проверяващите органи ревизират метода и изискванията, при които са отглеждани животните и дали са получавали медицински грижи. Води се досъдебно произвеждане за породена гибел и трайни увреждания на конете.


Екипи от доброволци, планински спасители и специалисти от Агенцията по сигурност на храните, съумяха да стигнат до мястото, където се намират животните. Установиха, че има нови два мъртви коня, а останалите са в положително здравословно положение и нахранени.
Д-р Емил Гъгнев, Областна дирекция по сигурност на храните: Отслабнали са конете, само че са в положително въодушевление и в положително здраве към този момент. Имат задоволително сили да се придвижат, в случай че ядат всеки ден по 4 бали сено. Целта е да се смъкват в по-ниските елементи на планината.
Доброволци доставиха лекарства и построиха подслон за ранените коне.
Ивона Георгиева - доброволец: Пътуването до тук беше извънредно мъчно. Около три часа ни лиши, с цел да стигнем от хижата до конете. Времето, мъгла, снегът е влажен, шейните се пързалят потъват.
Петър Пищалов е получил близо 20 000 лв. дотации от фонд " Земеделие " за развъждане на животните. Разследване на прокуратурата би трябвало да откри дали се е грижил за конете и има ли корист с евросредства.
Румяна Арнаудова - представител на основния прокурор: Тепърва ще установим въз основа на какви документи е била предоставена тази дотация, осъществявани ли са регулярни инспекции и съставяни ли са били документи с погрешно наличие, тъй като това е изцяло допустима догадка.Петър Пищалов - притежател на конете: Каквото се потвърди това е, като се потвърди, аз какво мога да направя.
Българска национална телевизия: Притеснен ли сте?
Петър Пищалов - притежател на конете: Аз съм обезпокоен за животните, както ви споделих.
Инспекторите ще сравнят информацията от чиповете на конете с тази във водения указател. Целта е да се откри по безапелационен метод притежателят на животните. Ако бъде потвърдена виновността на Пищалов за нечовешко отношение към животните, той може получи наказване до 3 години затвор и санкция в размер на 5000 лева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР