Собственикът на фалиралата корпоративна търговска банка Цветан Василев вижда втори

Собственикът на фалиралата корпоративна търговска банка Цветан Василев вижда втори ...

Цветан Василев обяви библиотекарския институт за пристан на #КОЙ.Собственикът на фалиралата корпоративна търговска банка Цветан Василев вижда втори център на властта в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), в който част от преподавателите са бивши сътрудници на комунистическите тайни служби и на ДАНС.

Според него в института функционира "частна структура за репресии, оторизирана от държавата, която защитава интересите на частни лица.

Василев е в Сърбия, докато в България вече започна съдебният процес срещу него за ръководител на организирана престъпна група за източване на банката. Днес той даде над четиричасово интервю, излъчено в канала youtube, като отговаряше на въпроси на граждани, задавани онлайн чрез социалните мрежи.

В отговор на въпрос кой е #КОЙ, Василев отговори: "Няма еднозначен отговор. Това е система от хора от бившите служби, естествено контролът на информацията и на имотите на определени хора, някои твърдят, че този център е намерил пристан в библиотекарския институт. Там са събрани Йовчев (бел. ред бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев), Гестапото (бел. ред. последния шеф на Шести отдел в Шесто управление на бившата Държавна сигурност Димитър Иванов) и Стоян Денчев (служител на бившата Държавна сигурност и вицепрезидент на бившата "Мултигруп"). Проникнали са навсякъде (...) Частна структура за репресии, оторизирана от държавата, защитаваща интересите на частни лица - депутати, премиери, или министри, няма значение".

В отговор на допълнителен въпрос Василев каза, че въпросната структура "има добра все още пъпна връв на изток, няма никакво съмнение" с уточнението, че не би могъл да каже до каква степен процесите се контролират от Изток, макар че напоследък явно проличават амбициите на Москва да управлява процесите в България.

Помолен да коментира имала ли е Русия роля във фалита на банката, той отговори, че няма конкретно потвърждение, но бил информиран от братя Велчеви (бел. ред. Милен и Георги Велчеви), че Кремъл е бил бесен от неуспеха на "Южен поток", за което обвинявал Василев.

Финансирането на Бареков и "България без цензура", за които, както стана известно от материалите по делото пари са били изнасяни в чували, Василев поясни, че те идвали от негови лични сметки, а не от парите на вложителите. "Бях разочарован от ГЕРБ и Борисов, от БСП и ДПС и си представях, а и до ден днешен смятам, че има място за на консервативно движение, основано на националния капитал и с пропатриотичен уклон като алтернатива, стопиращ фактор на корупцията и корупционните практики в традиционния политически естаблишмънт", каза Василев. Изрази разочарование, че и Бареков и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, които се явиха през 2013 г. с обща листа на евроизборите, впоследствие са изменили на това. Бареков бил такъв по характер, пък и зависим от Пеевски, а за Каракачанов било въпрос на манталитет - "човек, който псуваше Борисов, сега му е вицепремиер".

Василев подчерта, че никога не е говорил за финанси с бившия премиер на СДС Иван Костов, а само за рискове.

Бившият банкер за пореден път многократно повтори тезата си, че банката е фалирана от бившия му съдружник и настоящ депутат от ДПС Делян Пеевски с помощта на прокуратурата и лично главния прокурор Сотир Цацаров. Обвини и настоящия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че, ако не е бил организатор на фалита, се е облагодетелствал от него.

Всичко, което трябва да знаете за:Фалитът на КТБ (923)

Източник: dnevnik.bg