Собственикът на частен терен в границите на парка на резиденция

...
Собственикът на частен терен в границите на парка на резиденция
Коментари Харесай

Обрат: В парка на резиденция "Лозенец" няма да се строи

Собственикът на частен терен в рамките на парка на резиденция " Лозенец " се е отказал от проектите си да строи постройка в парцела. За това заяви гражданското съдружие " Спаси София ". " Гражданското неодобрение против проектите за застрояване на парка на резиденция " Лозенец " даде резултат. Инвеститорът се отхвърля от желанията си да строи постройка и ще търси вид за обезщетение и връщане на терена на Министерството на защитата. Това е чудесна вест, която ще даде опция за опазване на парка, който е скъпа зелена повърхност с доста капацитет. Призоваваме виновните институции да се възползват оптимално от това развиване на условия и да защитят публичния интерес ", написаха от " Спаси София " във " Facebook ".

Както " Сега " писа, през януари т.г. стана ясно, че основният проектант на София Здравко Здравков е издал позволение за планиране на висок 15 метра балнеоложки комплекс на територията на парка на резиденцията. Според оповестените фотоси новата постройка се предвиждаше да се построи на ъгъла на зелените площи и ул. " Теодосий Търновски ". Още тогава мненията бяха, че на това място пълностоен балнеоложки комплекс не може да се развие на това място, защото в него липсват хидроложки дадености. Затова мненията бяха, че крайното предопределение на постройката евентуално ще е друго. Разрешението е издадено на притежателя на терена - компанията " Лозенец дивелъпмент къмпъни ", сподели информация в регистрите на Направление " Архитектура и градоустройство ". Разрешението за смяна се отнася до повърхност от 2,8 дка, които са част от парка, само че са частна благосъстоятелност. Предвидено бе едното крило на бъдещата постройка да е на 2 етажа, а другото - на три. Разгънатата застроена повърхност на комплекса щеше да е към 3 000 кв.м. Според " Медиапул " краен притежател на " Лозенец дивелъпмънт къмпани " е немският жител Кристоф Хертвиг. Фирмата е купила парцела от друго частно сдружение. Изпълнителната организация " Военни клубове и военно почивно дело " към Министерството на защитата, която стопанисва резиденция " Лозенец ", е оспорила собствеността на частното сдружение в съда, само че е изгубила делото преди 3 години.

Преди дни кметът на регион " Лозенец " Константин Павлов провежда публично разискване на плана, който бе подложен на рецензии от страна на жители и организации. За момента недоволството на столичани от следващия опит за застрояване на зелена повърхност в София е на път да даде резултат. От " Спаси София " приканиха през днешния ден Столична община МО да подхващат стъпки за отварянето на парка на резиденция " Лозенец ". " Настояваме Столична община и Министерството на защитата още в този момент да стартират взаимна работа по отваряне на парка за публично прилагане по образеца с парка на Военна академия, където беше реализиран превъзходен резултат в интерес на жителите ", се споделя в тяхного мнение. " Поздравяваме всички, които участваха в разискването на плана и показаха своите мнения. Резултатът демонстрира, че жителите могат да бъдат незаобиколим фактор и гражданската сила е по-нужна от всеки път, с цел да живеем в по-добър, по-зелен и по-красив град ", обобщават от гражданската организация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР