Собственикът на Бейби.бг Илиан Илков казва, че предпочита да влага

...
Собственикът на Бейби.бг Илиан Илков казва, че предпочита да влага
Коментари Харесай

Онлайн доставки за най-малките

Собственикът на " Бейби.бг " Илиан Илков споделя, че избира да влага извоюваното назад в бизнеса

© Цветелина Белутова - Baby.bg е български представител на едни от най-известните марки в света.

- Планът за идната година е компанията да доближи оборот от 4 млн. лева и да се разрасне към румънския и гръцкия пазар. Още по тематиката
Акционери във Фейсбук желаят Марк Зукърбърг да се отдръпна като ръководител

Четири огромни обществени фонда търсят по-широка поддръжка за концепциите си
18 окт 2018
CogZum и нейният app за интелигентна кухня

Компанията предлага азбучник на провизиите, асистент за рационално извършване на покупки и система за следене периода на валидност на храната
12 окт 2018
Софтуерният преподавател на Враца

Емилиян Кадийски е прочут като създател на " Враца програмен продукт общество ", само че напъните му за развиване на IT бранша включват и преподавателска активност
5 окт 2018 В склада за доставки на бебешки артикули към онлайн магазина Baby.bg чиновниците са разположили компютрите си върху маса за тенис. Като игра - по този начин върви бизнесът на Илиан Илков, който по специалност е артист. Собственикът на спонтанния офис обаче към този момент не мисли какъв брой точки би трябвало да означи в противниковото поле, а какъв брой доставки има да провежда до края на деня. За последната година уеб сайтът има 780 хиляди неповторими визити. А едно от преимуществата им съгласно него е, че работят с една от най-модерните платформи, употребявани в България. Така от 2100 лева оборот при старта на компанията през 2013 година бизнесът се разраства и доближава продажби от 2 млн. лева за последните 12 месеца.

От биберони до колички Винаги сме имали растеж, тъй като се усъвършенстваме и се стремим с малко хора да изпълняваме допустимо най-вече поръчки.
Илиан Илков, шеф на " Бейби.БГ "

Илков стартира ритейл бизнеса през 2013 година с още двама сътрудници, само че година по-късно те се отдръпват. И въпреки че първите години не са леки, малко по малко компанията пораства. Всичко това e реализирано посредством лични средства, като Илков споделя, че избира да влага извоюваното в развиването на бизнеса. Според него майките са тези, които най-много се нуждаят от платформи за онлайн извършване на покупки, защото по-голямата част от времето си прекарват у дома, а грижите за детето не им разрешават доста свободно време за шопинг. Уверен, че е избрал вярната сфера, както и че е потребен, стартира да развива последователно компанията си.

" В началото имахме няколко уеб страницата, които ни служеха за пример, а в този момент към този момент от дълго време сме ги задминали по триумф ", отбелязва той. От квартира, в която работят трима души, офисът последователно добива по-сериозни контури и се снабдява с екип от 9 души - програмисти, управител на продажбите и чиновници, които се грижат за приемането и изпращането на поръчките.

На уеб страницата с днешна дата се оферират към 40 хиляди продукта - от биберони до детски мебели. Фирмата е записана под името " Бейби.БГ " и работи с два склада в жк " Младост 3 " и на бул. " Цариградско шосе ", което разрешава доставките да се правят най-често в период до идващия ден. Ако някоя стока не е в наличност, се поръчва бързо от друго място.

Без слаб сезон

Първоначалната концепцията на екипа е да трансформира уеб страницата в най-мащабния магазин, който предлага всички вероятни артикули за бебета на българския пазар. До огромна степен съумяват - богатият подбор е една от аргументите, поради които клиентите избират да пазарят от уеб страницата. Продуктите са предопределени главно за деца до 3-годишна възраст, като за по-големите има играчки. От baby.bg считат за основно отношението си към клиентите, като се стараят да са оптимално потребни.

" Винаги се обаждаме на потребителя, в случай че има нещо, както и за всевъзможни детайлности по отношение на поръчката ", споделя Илков. Успешната маркетинг тактика също има принос - уеб сайтът предлага доста промоции и е основал доверие у клиентите, че те са действителни, твърди Илков. Благодарение на тях, както и на сходни акции като Black Friday, компанията няма слаб сезон. И въпреки всичко като относително неподходящи месеци Илков показва януари и февруари.

Модерният програмен продукт

Поръчките порастват, а дружно с тях и екипът. Софтуерът също стартира да основава проблеми и Илков взема решение да го размени с по-добър. След като разучава какви услуги се употребяват по света, се стопира на Prestashop, защото съгласно него програмният артикул предлага маркетингови и функционални улеснения, които са непознати на българския пазар.

За да извърши концепцията си, той взе участие в новата стратегия на Европейска банка за възстановяване и развитие за поддръжка на дребните и междинните компании. Проектът му е за 30 хиляди лева, от които банката обезпечава като финансова помощ две трети от сумата. С тях компанията покрива консултантските услуги за въвеждането на новата система. Това е и първият сполучливо завършил план по програмата.

От новия програмен продукт се чака да пести време на клиентите. Само посредством един прозорец, в който вписват името и телефона си, те ще могат да създадат покупка. " Държим да се прецизираме с клиентите за всяка поръчка - да ги предупредим, в случай че има закъснение да вземем за пример. Предлагаме непрекъснато нови предложения. Комуникацията при нас е най-важна ", изяснява притежателят. За него новото решение съставлява " автомагистрала, която ще изстреля бизнеса към европейските пазари ", като проектът му включва и опция за интеграция с Amazon.

Крачка към търговията на едро

От три месеца " Бейби.БГ " е и представител за България на няколко известни марки, част от американския холдинг Kids II - Bright Stars, Inqnuity, Oball и Baby Einstein, както и на английската Apramo, известна със специфичните си детски столчета за кола, които могат да се завъртат на 360 градуса. Брандовете оферират главно играчки, както и по-големи продукти като люлки, шезлонги, уреди за гимнастика и други. Илков има вяра, че това е опция за дистрибуция към други търговци и за основаването на нови партньорства, с което компанията да навлезе в още един бизнес - търговията на едро.

Дружеството чака да стане и представител за България на най-големия производител на бебешки облекла - американската Carter’s. В проекта се включват също физически магазини заради естеството на продуктите, защото потребителите избират да пробват на място, както и да ревизират качеството. В момента " Бейби.БГ " е в договаряния с евентуални вложители и фондове, като упованията на Илков са те да обезпечат финансиране за разширението против дял в компанията.

Предприемачът има още проекти - идната година да излезе на румънския и гръцкия пазар, където също ще продава онлайн през уеб страницата си, само че с пригодена езикова версия. Причината за избора е сходството сред двата пазара с българския. Друг фактор е дистанцията - стоките елементарно може да се транспортират и складират.

Ако успее да реализира проектите си, оборотът на компанията през идната година би достигнал 4 млн. лева, предвижда притежателят. За 2017 година продажбите са с над 30% по-високи от тези за 2016 година и са в размер на 1.2 млн. лева, а за 12-те месеца от средата на предходната година доникъде на тази те възлизат на 2 млн. лева Това се дължи най-много на множеството артикули и консуматори. За съпоставяне - при стартирането на бизнеса през 2013 година оборотът е бил едвам 2100 лева " Тогава това ни се струваше огромен триумф ", споделя Илков. Q&A

Как се финансирате?

Самофинансираме се още от началото на бизнеса. Затова и още не караме скъпи коли. Отскоро употребяваме банкови услуги единствено за марките, които представяме.

Какъв тип реклама употребявате?

Не се ограничаваме единствено с реклами във Фейсбук и Гугъл. Освен тях употребяваме и Instagram, партнираме си с разнообразни блогъри и водачи на мнение, имаме и офлайн реклама - да вземем за пример брошури, които раздаваме в учебни заведения за бременни. За задачата използваме маркетингова организация, имаме и личен координатор.

Как си се представяте след 5 години?

Аз персонално се виждам да се развъртвам и да строя нещо ново. Това ми осмисля деня - да проследявам какъв прогрес може да има нещо, което съм основал. Обичам положителните резултати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР