Собственикът на българския телеком Виваком Спас Русев е спечелил търга

...
Собственикът на българския телеком Виваком Спас Русев е спечелил търга
Коментари Харесай

Собственикът на Виваком е спечелил търга за втория най-голям оператор в Албания

Собственикът на българския телеком " Виваком " Спас Русев е спечелил търга за вторият максимален оператор в Албания - Telekom Albania. Това оповестява " 24 часа ", базирайки се на албански медии.

Според информацията с изключение на него е имало още трима претенденти за договорката. Става въпрос за компании от Сърбия, Турция и Гърция. По информация на Reuters от октомври интерес към оператора е показала и чешката PPF Group, зад която стои предприемачът Петр Келнер. Преди половин година у нас тя закупи активите на Telenor в страната.

Тогава стана ясно, че интерес към компанията са появили още сръбското държавно сдружение Telekom Srbija.

Към момента Telekom Albania е благосъстоятелност на немската Deutsche Telekom. Преди време немската група разгласи, че възнамерява да се изтегли от пазара в Албания и да се концентрира върху други планове.

Компанията е първият в Албания мобилен оператор, почнал активност през 1995 година. Към днешна дата той е вторият по величина в страната от общо три на пазара, като те си разпределят 4,87 милиона клиенти.

През 2000 година Telekom Albania става част от групата на гръцката OTE Group, известна с марката си Cosmote. 9 години по-късно немската Deutsche Telekom купува OTE Group и по този начин и албанската компания влиза в нейното портфолио.

Междувременно през 2009 година Viva Telecom (Luxembourg) S.A закупи 100% от капитала на сдружението InterV Investment S.à r.l, Luxembourg (InterV), което непряко има телекомуникационния оператор " Виваком ". Сделката беше резултат от извършен през 2015 година в Лондон търг, който Viva Telecom завоюва с оферта за 330 милиона евро за придобиване на InterV.

С завършването на договорката сдружението Viva Edge Telecom Limited, което е притежавано напълно от предприемача Спас Русев, стана най-големият акционер в телекома с дял от 46%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР