Собственикът Ангел Георгиев се насочва към бизнес, който е максимално

...
Собственикът Ангел Георгиев се насочва към бизнес, който е максимално
Коментари Харесай

Върхът на слънчогледа

Собственикът Ангел Георгиев се насочва към бизнес, който е оптимално самостоятелен от крайния клиент и е избрал стока с интернационална цена и пазар

Рафинериите обаче регистрират с 18% по-слаби продажби зад граница

Сред най-големите компании през 2015 година оценки получиха водачите в стабилно растящите браншове

Инвестиции и нови артикули са в основата на растежа. При месото, млякото и олиото цените на суровините паднаха в няколко подсектора

Ангел Георгиев заобикаля публичността, в медиите няма негова фотография и името му е съвсем неоткриваемо в интернет. А е притежател на холдингова група, която предходната година има доходи от 746 млн. лева Бизнесът на " Билдком " и индустриалното сдружение в групата " Олива " не е ориентиран към локалния покупател, което разрешава и тихото разгръщане. В основата на активността са търговията и преработката на слънчоглед. А клиентите на маслото са съвсем напълно в чужбина и са все други компании, които пакетират продукта. Отскоро многомилионен е оборотът и с рапица - както като суровина, по този начин и в модифицирания й вид до сурово масло, предопределено с изключение на за хранителни цели и за биодизел.

Мащабът на производството е впечатляващ. Първата фабрика е в Кнежа и е купена 2001 година, след това е разширена и напълно актуализирана. Следва втори цех в Полски Тръмбеш за 30 млн. евро. Междувременно се строят и наемат зърнобази за стотици хиляди тонове маслодайни култури. А тази година започва най-крупният план - нов варненски цех за 40 млн. евро, който с изключение на слънчоглед ще извлича масло и от рапица и соя.

Личната корпоративна история идва като продължение на обстоятелството, че България е измежду най-големите производители на слънчоглед в Европа. Различното с " Олива " е, че вместо земеделска продукция взема решение да прибавя стойност с преправка. А фокусът й не е локалният дребен пазар, а целият свят. Внушителният оборот от съвсем 550 млн. лева не значи мегапечалби. Маржът в бранша обичайно е невисок - 3-5%. Но когато след три години приключи следващото уголемение и компанията преработва по 700 хиляди тона семена годишно, това значи и облага за десетки милиони.

Старт в Кнежа

" Олива " е дружество с дълга история. То е правоприемник на маслодобивната фабрика " Перла " в град Кнежа, която съществува от 1942 година При всеобщата приватизацията в " Олива " влизат няколко фонда, а от 2001 година насам контролният пакет акции (99%) се има от компанията за търговия със зърнени и маслодайни култури " Билдком ". Едноличен притежател на " Билдком " е Ангел Георгиев. Той се ориентира към нишата на търговията със зърнени и маслодайни култури при започване на 90-те години, а в края на века стартира да навлиза и в преработката.

Автор: Капитал Основите пазари на " Олива " са в страните от Европейски Съюз, Северна Африка и Турция. " Това кой пазар ще е най-активен зависи доста от съответната година и реколтата и цените в Украйна, която е главен съперник на България на " FOB Черно море ", изяснява Георгиев. Около 60% от общите продажби на компанията са на сурови масла, а към 10% е делът на рафинираните. Останалото идва от търговията със слънчоглед и рапица и продажбите на шрот. Беленият слънчоглед, който се изнася на непознатите пазари е с дребен дял в общия бизнес - 7-8%. " При него оптималният оборот, който сме достигали, е 30 млн. лева ", споделя притежателят на " Олива ".

Докъде ще се разраства бизнесът зависи от световния пазар на масла. А към този момент прогнозите за него са повече от положителни. Консумацията по света нараства непрекъснато в последните 10 години, най-много поради производството на биодизел. Подобряващият се витален стандарт в Китай пък води след себе си растеж на търсенето на по-качественото от соевото слънчогледово олио за готвене. Бедните пазари като Египет и Индия също се ориентират към слънчогледа в годините, когато соята е по-скъпа.

От друга страна, България е от дребното страни в света, в които производството на слънчоглед, а и на рапица, изпреварва в пъти вътрешното ползване. " Аз мисля, че има още доста капацитет в международен мащаб. Статистиката споделя, че към 2030 година световните реколти от слънчоглед в света ще са двойно по-високи от днешните ", обобщава Георгиев. Накратко, " Олива " вижда слънчево бъдеще.Q&A

Кои са главните снабдители на първични материали за " Олива "? Разчитате ли и на импорт – от кои страни?

Имаме открити над 20 годишни връзки с доста български производители. Ние купуваме по няколкостотин хиляди тона на година и не мога да изброя всички контрагенти от страната. Още през цялото време обаче партнираме доста добре с кооперация " Зора " в Кнежа. Обикновено доставките могат да се задоволят от вътрешния пазар, само че 2015 година и 2016 година имаше огромна конкуренция в изкупуването и се наложи импорт. Делът на този импорт е към 10-20%.

Имат ли " Олива " и " Билдком " лични или наети зърнени площи?

Не. Моята идея постоянно е била, че всеки би трябвало да прави това, от което схваща. Отглеждането и производството на аграрни култури е напълно различен и радикално друг бизнес.

Изпитва ли и вашата промишленост компликации поради липса на работна ръка? Как намирате и задържате хората в компанията?

Ние не сме изключение. Наистина е доста мъчно с фрагментите в България и към този момент от към 17 години е по този начин. Стараем се да задържим подобаващите хора, да ги развиваме и да напредват в компанията. Не се ограничаваме да търсим фрагменти единствено в България. Например, мениджърът на завода в Полски Тръмбеш е от Португалия.

Какво следва за " Олива " до края на 2017 година? Планирате ли излизане на нови пазари в средносрочен проект?

Най-интересното е това, че дадохме старт на плана за новото произвеждане. Иначе непрекъснато търсим благоприятни условия за разширение на комерсиалните си позиции по света. Сега Азия стартира да става доста забавен пазар.

Вие самият имате ли предприемачески ползи и в други посоки на селското стопанство и преработката? А в други браншове?

Предпочитам да мисля за оптимизацията и развиването на производството в същата ниша.Другите преработватели

От останалите пет огромни преработватели на слънчоглед отвън " Олива " трима са свързани - " Папас олио ", " Сън фуудс " и " Бисер олива ". И до момента в който първите две имат мощна година, продажбите на третото се свиват.

" Папас олио " има рафинерии в Ямбол, Балчик и апаратура за произвеждане на студено пресовани растителни масла в Бяла Слатина, търгува и със зърно. Акционери са юридически лица, в които най-големи дялове имат Георги Ташев и Александър Дмитриевич Минов, който е с украински корен, само че към този момент има български паспорт. Той има присъединяване и в " Бисер олива " и е в мендижмънта на двете сдружения. От документите в Търговския указател се вижда, че сред акционерите на " Папас " има разногласия.

" Компанията има обилни индустриални мощности, с които може да преработва по 1000 тона маслодаен слънчоглед на денонощие ", посочи Цветелина Пенева, финансов шеф на " Папас олио ". По думите й 2016 е била доста добра за преработвателите на маслодаен слънчоглед. Новост за " Папас олио " е производството на високоолеиново слънчогледово олио. Според финансовия доклад на сдружението приходите от нерафинирано олио са 37 млн. лева, а по-големият оборот е от търговия със първични материали - слънчоглед, пшеница и други зърнени култури. Справка за износа демонстрира, че при слънчогледовото масло доминира износът, а при рафинираното олио продажбите са поделени сред българския и непознатия пазар.

" Сън фуудс " - Балчик, има максимален растеж на приходите в бранша, само че от по-ниска база. Едноличен притежател на сдружението е Стефан Каров Стефанов. Компанията има мощности за преправка на 500 тона маслодаен слънчоглед на денонощие и работи на непрестанен режим. Големият растеж в продажбите идва от главния клиент - " Папас олио ", който изкупува цялата продукция на " Сън фуудс " и я продава зад граница. Дружеството е финансово самостоятелно, само че пазарите с " Папас олио " са общи, двете компании са стопански кооперирани, прецизираха от компанията. Най-малкото имат един счетоводител, изготвил докладите им.

" Бисер олива " е част от групата " Градус " – благосъстоятелност на братята Иван и Лука Ангелови, само че има присъединяване и на Александър Дмитриевич Минов - през сдружението си " Рисойл " той държи 48.9%. Една трета от слънчогледовото масло на компанията е за експорт, а при рафинираното олио продажбите са поделени сред вътрешен и външен пазар.

Следващите две сдружения от бранша на сурови и рафинирани слънчогледови масла са " Роса " – Попово, чиито доходи порастват с над 41% за година, и " Клас олио ", при което има спад. При " Роса " износът е дребен и е единствено на рафинирани артикули. Илюстрация Смаляване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР