Собственик на компанията е енергийният бизнесмен Христо Ковачки © Цветелина

...
Собственик на компанията е енергийният бизнесмен Христо Ковачки © Цветелина
Коментари Харесай

"Въгледобив Бобов дол" е обявена в несъстоятелност

Собственик на компанията е енергийният предприемач Христо Ковачки

© Цветелина Ангелова Свързаната с енергийния предприемач Христо Ковачки " Въгледобив Бобов дол " най-сетне е оповестена в неплатежоспособност. Производството беше намерено преди повече от седем години, само че беше отсрочено поради признат възстановителен проект. От решение на Кюстендилския областен съд от началото на седмицата обаче излиза наяве, че компанията постоянно не е изпълнявала отговорностите си по проекта и към този момент дължи на страната над 102 млн. лева Това е и повода за оповестяването й във банкрут. Самото решение предстои на обжалване пред по-горна инстанция.

Решението на съда

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Делото за обновяване на производството по неплатежоспособност е по молба на Националната организация за приходите (НАП), а към нея се е включила и държавната " Мини Бобов дол ", която също е в неплатежоспособност. Причината за желае е, че " Въгледобив Бобов дол " не е изпълнявала отговорностите си по одобрения проект за излекуване и е пропуснала минимум две заплащания към страната, което е задоволително съображение задълженията да станат неотложно изискуеми. От материалите по делото и направената експертиза излиза наяве, че към май 2019 година компанията дължи над 102 млн. лева за налози и осигуровки.

Кюстендилският областен съд е приел, че съществува " редовно несъблюдение " на поетите с оздравителния проект отговорности от страна на длъжника. Затова с решението си от 14 октомври магистратите възобновяват спряната процедура по неплатежоспособност и дружно с това афишират сдружението във банкрут. От това следва обща забрана и запор върху имуществото и започване на осребряването му. Решението обаче към момента не е дефинитивно, защото може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Хронология на дългия банкрут

Производството по неплатежоспособност на " Въгледобив Бобов дол " беше намерено през май 2012 година Компанията обаче предложи възстановителен проект, който беше одобрен три години по-късно, откакто финансовото министерство се съгласи да разсрочи обществените й задължения, в случай че те бъдат изплатени на 180 равни месечни вноски. Самият възстановителен проект също дълго беше обжалван и влезе в действие чак предходната година. Това стана единствено месец, откакто компанията разгласи, че закрива рудник " Бобов дол ". Предната година пък беше затворен и рудник " Бабяк ".

Пряк притежател на " Въгледобив Бобов дол " е " Въгледобивна компания ", която от своя страна е благосъстоятелност на английската Carlington Ltd. Практика на Ковачки е да управлява огромна част от компаниите си през английски сдружения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР