Собственичка на домашно куче бе осъдена да плати обезщетение на

...
Собственичка на домашно куче бе осъдена да плати обезщетение на
Коментари Харесай

Собственичка на домашно куче, ухапало мъж, бе осъдена да плати 1 500 лв.

Собственичка на домашно куче бе наказана да заплати обезщетение на мъж, ухапан от четириногото й. Преди към година потърпевшият асеновградчанин посетил дома на свои другари, намиращ се на улица “Полковник Дрангов “ в Асеновград. Тръгнал си към 18:00 и като излязъл на двора, тъкмо пред входната врата, върху него се нахвърлило домашно куче, което било почти едро. Мъжът твърди, че то го е нападнало внезапно, без никаква причина. Животното било извънредно настървено и го захапало в региона на корема. Потърпевшият бил облечен с доста дебели облекла, което попречило да бъде раздрана кожата му. Асеновградчанинът се изплашил доста и изпитал мощна болежка. В това време се появила жена, която повикало кучето и то отишло при нея. Впоследствие потърпевшият схванал, че това е собственичката, под чийто контрол се намира животното.
От захапването му била нанесена сериозна рана. Причинените увреждания са разказани в съдебно-медицинско уверение от идващия ден – охлузване и кръвонасядане по предната коремна стена . От деня на случая мъжът е в стрес, съвсем не спи, разтревожен е и непрестанно се оглежда, когато върви пешком, се споделя в правосъдния акт от Районен съд-Асеновград. Причина за държанието му е страхът от наново нахлуване от друго куче. Страхува се както за себе си, по този начин и детето си. Раната на потърпевшия не е могла да зарасне в продължение на два месеца, макар оказваната непрестанна здравна помощ.
С тези претекстове асеновграчанинът се обърна към съда с молба дамата да бъде наказана да му заплати сумата от 2 500 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди, породени от нахлуване и захапване от куче, намиращо се под неин контрол. Собственичката на четириногото пък решила да оспорва напълно предявения иск. Тя твърди, че познава мъжа още от лятото на предходната година, когато той неведнъж влизал в двора им, защото правил ремонт в един от етажите на къщата. През това време кучето й е било вързано. В документа се разказва, че то е домашно, добре гледано, привикнало е с хора и не е нападателно, даже се радвало, когато мъжът влизал в двора. Въпреки това, потърпевшият го дразнел посредством подвиквания, издаване на характерни звуци и жестове .
Аргументите на сосбтвеничката на четириногото са, че нападнатият и ухапан от животното мъж е " съпричинил вредоносния резултат ". От събраните доказателства и след разпит на очевидци, Районен съд-Асеновград реши да отсъди делото в интерес на пострадалия. Жената е осъдена за това, че не е упражнила контрол над кучето си, заради което е виновна за случилото се и дължи обезщетение. В последна сметка сумата, която собственичката на четириногото ще заплати, е 1 500 лв.. Размерът на компенсацията е избран на база болките и страданията, претърпени от потърпевшия, които в началото са били по-значителни, а след това са отзвучали и нуждата от посещаване на лечебно заведение.
Под значение са взети и продължителността на оздравителния развой от към 15 дни и събитието, че не са останали трайни увреждания на здравето на потърпевшия и не са предизвикали неспособност за осъществяване на нормалните ежедневни действия. За размера на компенсацията са взети поради и претърпените отрицателни страсти, като е изпитан боязън, както и, че всички болки и премеждия са били нормални за сходни увреждания. От друга страна, не са събрани доказателства, че мъжът е предизвиквал кучето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР