Собствена услуга, осигуряваща покупка и безплатна доставка на редица устройства,

...
Собствена услуга, осигуряваща покупка и безплатна доставка на редица устройства,
Коментари Харесай

Теленор най-сетне стартира свой електронен магазин

Собствена услуга, осигуряваща покупка и безвъзмездна доставка на редица устройства, аксесоари и абонаментни контракти, започва Теленор България. Услугата е налична през формалната интернет страница на компанията, като първата покупка от нея е направена от клиент от Бургас два часа след пускане на услугата.

„ Въпреки че стартираме най-късно своя интернет магазин, се стремим той да предложи най-хубавото прекарване на нашите клиенти. Навигацията ще е лесна, сигурността на заплащанията – обезпечена, а доставката на всички артикули, даже най-малките, ще е безвъзмездна “, съобщи основният маркетинг шеф на Теленор Горан Маркович.

Потребителят може да влезе в магазина и „ анонимно “ (т.е. не се изисква регистрация) или през профила си в портала MyTelenor, който му дава информация за потребяваните услуги. В онлайн магазина, създаден взаимно от Cognitity и огромен екип от Теленор, клиентът може да закупи смарт телефон, таблет или друго устройство, да уточни адрес за доставка и да заплати с кредитна карта или в брой при доставка на продукта.

Магазинът поддържа най-популярните кредитни карти у нас MasterCard и Visa, a вместо на адрес, доставен от куриерската компания Европът (с нея компанията е работила и досега), клиентът може да го получи в най-удобния за него магазин на Теленор, като го избере от падащо меню. Времето за доставка е до 5 работни дни, а за огромните градове стремежът е срокът да е 2 работни дни. Плащането е подсигурено от немката компания Wildcard.

 Евгения Овчарова, шеф „ Дигитално прекарване “ на Теленор.

Евгения Овчарова, шеф „ Дигитално прекарване “ на Теленор.

„ Освен безплатната доставка за територията на цялата страна, главно преимущество на нашия магазин е, че определеният от клиента нов абонаментен проект е деен още при приемане на доставката, а не откакто разпише контракта и той бива върнат в нашия офис, изясни Евгения Овчарова, шеф „ Дигитално прекарване “ на Теленор. - За покупка на устройства и аксесоари без абонаментен проект, регистрация не е нужна и е допустима и за консуматори, които не са клиенти на Теленор “, добави тя.

В новия е-магазин на Теленор клиентите ще имат достъп до персонализирани предложения както за проекти, по този начин и за устройства, които ще са налични единствено през онлайн услугата „ Купи онлайн “. Актуалните предложения за мобилни телефони, с които започва магазинът на Теленор, са Samsung Galaxy Note 9 с 512GB памет, Huawei Mate 20 Dual, Xiaomi Pocophone F1 64GB, Motorola Moto G6 Plus, Nokia Banana и други. Ще се оферират и редица аксесоари като JBL колонки, слушалки, зарядни за коли и други



„ Знаем, че клиентите ни от дълго време чакаха това от нас. Стремим се да предложим допустимо най-хубавото цифрово прекарване на българските консуматори и персонализиране на услугата. В началото се фокусираме върху актуалните ни клиенти, а по-късно ще предложим услугата и на бъдещите си клиенти “, разяснява Горан Маркович.

„ Работата по развиването на услугата продължава и през 2019 година, когато ще можем да предложим на нови клиенти също да подписват контракт за мобилни услуги. Ще разширяваме и допълваме функционалностите на платформата, мислим и в посока оферти за лоялни клиенти, тъй че те да се усещат по-ангажирани с оператора. Разработваме и магазина за бизнес клиенти “, добави тя.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР