СНЦОП Обединение на свободните адвокати“ се обърна с Отворено писмо

...
СНЦОП Обединение на свободните адвокати“ се обърна с Отворено писмо
Коментари Харесай

Свободните адвокати: Прокурори нарушават презумпцията за невинност

СНЦОП „ Обединение на свободните юристи “ се обърна с Отворено писмо към Председателстващия Висш съдебен съвет и ПК на Висш съдебен съвет, обезпокоени от метода, по който се нарушава конституционно откритата хипотеза за невиновност на българските жители при наложилата се в последните години процедура на медийно обявяване на доказателства от досъдебни производства от страна на наблюдаващи прокурори и при изказвания на Главния прокурор.
В писмото се обръща внимание на обстоятелството, че към сегашния миг Директива (ЕС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 09.03.2016 година към момента не е транспонирана. Същата е разказана като „ Релевантен акт от европейското законодателство ” в Преходните и заключителни разпореждания към Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс, обнародван в бр. 7/2019 година на Дъждовни води, с оглед задължението на страните членки да се базират на съответните наставления при приемането на транспониращите ги ограничения.
В писмото се споделя " Нито една законодателна смяна, осъществена с това изменение на Наказателно-процесуален кодекс, обаче, не може да бъде отнесена към Директивата - транспонираща отчасти или напълно описаните нагоре аспекти на презумпцията за невиновност. А описаните разпореждания на Директивата имат пряк резултат. "
В писмото се задава съответен въпрос, на което юристите от " ОСА " чакат отговор от ПК на Висш съдебен съвет: „ Какви са рамките на пълномощието на Прокуратурата на Република България по член 198 Наказателно-процесуален кодекс да позволява разгласяването на материали от следствието, в подтекста на главния принцип в наказателното произвеждане, организиран в член 16 Наказателно-процесуален кодекс, според който обвиненият се счита за почтен до определяне на противното с влезнала в действие присъда, както и с оглед разширения обсег на презумпцията за невиновност, организиран в Директива (ЕС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 09.03.2016 година по отношение на укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да участват на правосъдния развой в наказателното произвеждане? ”
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР