Снощи всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус по отвличането

...
Снощи всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус по отвличането
Коментари Харесай

Радев от Брюксел: Всички лидери осъдихме действията на Беларус

" Снощи всички водачи изрично осъдихме дейностите на Беларус по отвличането и насилственото кацане на аероплан, което е безусловно нарушаване на интернационалното право, на разпоредбите за гражданско въздухоплаване и заплашва сигурността на полетите. Именно това деяние беше причина да откри отражение в декларацията, която всички приехме единомислещо. Там е мястото, където трябваше да взема отношение ". Тази позиция изрази от Брюксел президентът Румен Радев по отношение на приземения аероплан в Беларус.

" Не може да прихващаш аероплан, с цел да го накараш да кацне, тъй като имаш някакъв политически съперник на борда ", уточни Радев.

" Снощи до късно дискутирахме и тематиката Русия, това е сложна тематика за Европейски Съюз. Това беше спор за гласа на разсъдъка и трезвата оценка. Много от водачите показаха паника от положението на връзките с Русия и изводът, че растящото напрежение и разделянето е Европа не е в интерес на Европейски Съюз. И в самата декларация категорично се базира, че политиката към Русия би трябвало да продължи на основата на петте преинципа, измежду тях е и разговорът ", сподели президентът.

" Очакванията за разногласието сред София и Скопие са съсредоточени върху България. Няма да споделям " напън ", само че чака се на Съвета във втората половина на месец юни да има напредване по въпроса за европейския път и започване на договаряния с районен съд Македония. Много ясно съм изразил българското мнение в няколко аспекта. Първо България е най-силният покровител за европейската вероятност на районен съд Македония и на Албания. България е най-големият другар на районен съд Македония и никой повече от нас не желае те да имат тази перпесктива. В същото време пътят за нейното реализиране минава през София, би трябвало да бъде ясно, че управлението на районен съд Македония би трябвало да търси разговор с България. Най-важна е поддръжката от София. Искаме да забележим резистентен необратим развой, а освен заявления ", сподели Радев.

" Трябва умерено и искрено да седнем на масата и да уточним всички проблеми сред нас. Искаме да забележим резистентен и необратим развой, а освен заявления ", добави Румен Радев. Той напомни, че през октомври 2019 година българският парламент е приел национална рамкова позиция, в която има избрани условия.

" Чакаме сега каква пътна карта ще приложат от Скопие, която има упоритостта да бъде включена в преговорната рамка, само че и това съм обяснил. Трябва да я съпоставим с условията, признати от българския парламент. Ако има разлики, а нямаме парламент, ще бъде доста мъчно да се реализира веднъж напред. Важно е час по-скоро да възстановим разговора със Северна Македония ", добави президентът.

" Поздравявам -->, който одобри моята покана да отидем до Рим, с цел да почетем светите братя Кирил и Меотдий и да обсъдим въпроса сред районен съд Македония и България ", сподели Радев.
https://www.facebook.com/btvnews/videos/481141039787938
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР