Снощи във Варна бе открито 37-ото издание на фестивала на

...
Снощи във Варна бе открито 37-ото издание на фестивала на
Коментари Харесай

Филмовата "Златна роза" във Варна започна

Снощи във Варна бе намерено 37-ото издание на фестивала на българския игрален филм " Златна роза ", който тази година дава следващата все по-силна доза качествено кино, на което публиката да се наслаждения, придружена от мириса на море.

Изданието бе намерено с прожекция на копродукцията на Италия, Холандия и Канада " Лалета, обич, чест и колело " и в оставащите дни до 4 октомври в конкурсната му стратегия ще бъдат показани 13 пълнометражни и 17 късометражни кино лентата.

Кино с фокуси

Има и два фокуса с италианско и българско кино. Като съпътстващи събития ще бъдат проведени няколко професионални срещи и кръгли маси на тематики като " Авторски и продуцентски права ", проведена от " Филмаутор ", " Вертикално кино ", показано от италианските посетители на фестивала.

Във " Филмова музика " ще бъде показана Европейска академия за изящни изкуства и " Продуцентски практики ".ще предложи и балкански и разбъркан фокус в границите на програмата " Открити хоризонти ".

Освен програмата, журито също е пъстро откъм персони и народности. Председател на пълнометражните оценители е режисьорът Милко Лазаров, чието име постоянно се чува и загатва напоследък откакто неговият втори игрален филм " Ага " се трансформира в българската кандидатура за премиите " Оскар " за чуждоезичен филм. В оценяването ще го поддържат още Емил Христов, Жорета Николова, Рената Санторо, Харвое Хрибар.

В категорията късометражно кино ръководител на журито е режисьорът Андрей Паунов дружно с
Анна Вълчанова и Йошику Минешава.

Филмите, за които да сме нащрек

Заглавията, които ще се борят за оценката, имат всички нужни кино " бодли ", с цел да бъдат удостоени със " Златна роза ", само че измежду кандидатите има някои, които ще си заслужава да забележим и поради тяхното премиерно стъпване на българска земя или пък настоящия им триумф по други фестивали.

Такива са да вземем за пример към този момент отличените в Европа " В кръг " на Стефан Командарев и " Бащата " на Кристина Гроздева и Петър Вълчанов.



Новото заглавие на Командарев е с прожекция на 1 октомври. Това ще е първата му публична среща с българската аудитория, след което от 8 ноември потегля по кината в страната.

Филмът взе две от най-престижните награди на кинофестивала в Сараево - за основна женска роля на Ирини Жамбонас и премията на Cineuropa за " изключитлено достижение в европейската аудиовизуална просвета ".



" Бащата " пък към този момент притегли вниманието на кинокритиката по света, откакто завоюва огромната премия " Кристален глобус " на чешкия фестивал Карлови Вари, а по-късно бе включен и в програмата " Съвременно международно кино " на фестивала в Торонто.

Друго заглавие, което фестивалът показва малко преди да тръгне по кината, е " Писма от Антарктида " на режисьора Станислав Дончев с присъединяване на Ирмена Чичикова. Завладяващата история за една майка, която написа измислени писма от бащата на осемгодишния си наследник, който има вяра, че той е на експедиция, е на сценарния екип Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов. Те към този момент имат положителен опит с фестивала, откакто предходната година завоюваха публиката и премия " Златна роза " с " Дъвка за балончета ".


© екип на кино лентата

" Писма от Антарктида "

Почти паралелно с премиерата си на испанския фестивал " Сан Себастиян ", " Сестра " на Светла Цацаркова по неин взаимен сюжет със Светослав Овчаров ще претендира и за премията във Варна. Филмът събира режисьорката с актрисите от нейния дебютен филм " Жажда ". Пред " Варайъти " тя признава, че филмът в действителност е история за нея самата. " " Сестра " е любовно пояснение към хората, които живеят такива видимо незабележими животи ", споделя тя пред изданието във връзка поетото от лондонска компания разпространяване на кино лентата. А след Варна той ще се насочи и към фестивалите в Лондон, Варшава и Гьотеборг.



Друго забавно заглавие е новото създание на тандема на Весела Казакова и Мина Милева " Котка в стената " , който бе номиниран за " Златен леопард " и " Сърцето на Сараево ". Той споделя за българско семейство, което влиза в спор с съседите си в общински блок в мултикултурния квартал Пекъм, югоизточен Лондон, които живеят на обществени помощи. Появата на котката разкрива за българите една непозната картина на Англия и лавината от обществени несправедливости ще принуди основната героиня да вземе значимо решение за живота си.

Всички пълнометражни филми от конкурсната стратегия може да бъдат забелязани тук. Претендентите в късометражната категория са не по-малко забавни.

Съпътстващата стратегия ще включи и прожекция на " Един киноман при започване на века " в памет на починалия кинокритик Георги Ангелов, а всичко останало от нея е тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР