Снощи в Дома на киното бе премиерата на филма „Светлин

...
Снощи в Дома на киното бе премиерата на филма „Светлин
Коментари Харесай

Покаянието на Светлин Русев



Снощи в Дома на киното бе премиерата на кино лентата „ Светлин Русев. Усещане за вечност” на Атанас Киряков, режисьор, документалист, сценарист, безжалостен съперник на комунистическия режим на ръководство. В което пък Светлин Русев, както е известно, бе измежду определените от властта. „ За мен Светлин е колосална персона, художник на човешкото страдание”, сподели пред „ Новини.бг.”режисьорът на лентата.

Филмът е в две елементи по 56 минути и е изповед на художника, преминаваща през целия му живот на създател и държавник. Режисьорът Атанас Киряков описа, че в продължение на над 5 години се е готвил за кино лентата, като настойчиво е пращал провокативни въпроси на огромния художник. Накрая Светлин Русев му върнал 28 страници прецизни отговори, двамата се срещнали и филмът почнал.... Ето какво сподели режисьорът:

- Г-н Киряков, за какво избрахте да извършите филм тъкмо за Светлин Русев? Питам ви, тъй като сте прочут съперник на комунистическия режим, направил сте не една лента - за „ Горяните”, за ужасите в лагера Белене и други.

- Защото изкупувам виновност – като всички тези с пошло отношение, които въплъщават Светлин Русев единствено с режима на тоталитаризма и персонално на Тодор Живков. Сега изкупувам греховете си с този филм, пробвайки се да покажа и дявола и ангела в този човек. Дълго време следих и предизвиках Светлин. В продължение на няколко години го изследвах и се убедих, че той е комплициран, обемен, доста забавен човек. Онази система не предполагаше да има такива персони. Всяка държавна власт постоянно и на всички места се е обграждала със популярни персони, които са работили в региона на изкуството. Хуманизмът на Светлин изобщо не се допира до онази комунистическа система. Той бе откровено влюбен в изкуството, доста огромен като създател, като човек, като жител. Много мощна фигура.

- Успяхте ли, по ваша преценка, в един близо двучасов филм, да кажете всичко за художника, за индивида Светлин Русев?

- О, аз имам още доста материал, който остана отвън кино лентата. Непосилно и претенциозно е в една лента, в случай че щете в един текст, да се каже всичко, цялата истина за който и да е, за каквото и да е. Филмът ми за Светлин е част от нашия живот – подобен, какъвто сме го живели. Той е избавил не една творба и е оказал помощ на доста художници. Но най-много е човек, който през целия си живот бе безжалостен съперник на насилието. Ползвал е всичките си връзки и позиции, с цел да оказва помощ на изкуството. Когато го попитах дали не счита, че е създавал доста човечен облик на властта по това време с наличието си в нея, той простичко отговори „ Не съм се замислял за това”. Питах го и за околните му връзки с Тодор Живков, а той сподели, че нееднократно някогашният първи го подтиквал и питал за какво не желае да го нарисува. Светлин му дал отговор, че още е чирак и не може, а Тато рекъл: „ Ха,ха,ха, ми то подобен като мен в картина не можеш да събереш”.... На въпроса ми дали го блазни да си купи примерно „ Майбах”, той без да се замисля отговори, че с един „ Майбах” мгат да се купат и спасят толкоз доста картини.... Във кино лентата има и доста други любопитни и показателни подиуми от срещи и диалози приживе с огромния художник.

- Предвид компликациите на документалното кино у нас, по какъв начин ще процедирата с разпространяването на кино лентата, по този начин щото да стигне до повече хора?

- На 22 октомври от 18, 30 ще бъде излъчен в кино „ Одеон”. После ще повеждам договаряния с някоя от малките екрани, другояче няма разпространяване на документалното кино. Надявам се, че феновете ще проявят интерес към кино лентата, към комплицираната и спорна персона на Светлин Русев, който се опасяваше от хаоса, който някой ден ще настъпи. Разбира се, чакам както да хулят, по този начин и да възхваляват кино лентата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР