Снощи Samsung представи серията Galaxy S24. След като през миналата

...
Снощи Samsung представи серията Galaxy S24. След като през миналата
Коментари Харесай

Exynos 2400 срещу Snapdragon 8 Gen 3: Каква е разликата между тях?

Снощи Samsung показа серията Galaxy S24. След като през предходната година в смарт телефоните от серията Galaxy S23 се използваха извънредно процесори Snapdragon на Qualcomm, тази година компанията върна личните си чипове Exynos. Exynos 2400 се употребява в Galaxy S24 и Galaxy S24+ в множеството страни по света. Само в устройствата за Канада, Китай и Съединени американски щати се употребява процесорът Snapdragon 8 Gen 3 за Galaxy, а в топ флагмана Galaxy S24 Ultra по целия свят се употребява единствено чипът Snapdragon 8 Gen 3 за Galaxy.

И по този начин, каква е разликата сред Exynos 2400 и Snapdragon 8 Gen 3? Нека разберем.

Exynos 2400 против Snapdragon 8 Gen 3: съпоставяне на спецификациите

Exynos 2400 е направен по трето потомство 4 nm развой на Samsung Foundry (4LPP+/SF4P), до момента в който Snapdragon 8 Gen 3 е направен по второ потомство 4 nm развой на TSMC (N4P). И двата процесора употребяват най-новите процесорни ядра на ARM, само че Snapdragon 8 Gen 3 е 8-ядрен процесор, до момента в който Exynos 2400 е 10-ядрен процесор.

CPU

Snapdragon 8 Gen 3 е екипиран с едно Cortex-X4 процесорно ядро с тактова периодичност 3,3 GHz, до момента в който Cortex-X4 процесорното ядро на Exynos 2400 е с тактова периодичност 3,2 GHz.

Snapdragon 8 Gen 3 разполага с три Cortex-A720 ядра с тактова периодичност 3,15 GHz и две Cortex-A720 ядра с тактова периодичност 2,96 GHz. За съпоставяне, Exynos 2400 е екипиран две Cortex-A720 ядра с тактова периодичност 2,9 GHz и три Cortex-A720 ядра с тактова периодичност 2,6 GHz.

Snapdragon 8 Gen 3 има единствено две енергоефективни Cortex-A520 ядра и те са с тактова периодичност 2,27GHz. За съпоставяне, Exynos 2400 има четири Cortex-A520 ядра и те са с тактова периодичност 1,95 GHz.

Exynos 2400 е екипиран с графичен процесор Xclipse 940, до момента в който Snapdragon 8 Gen 3 залага на Adreno 750 с работна периодичност сред 770 и 903 MHz.

И двата чипа поддържат UFS 4.0 за предпазване и LPDDR5X RAM.

GPU

Графичният процесор в Snapdragon 8 Gen 3 е Adreno 750 и е измежду най-мощните графични процесори в сегмента на смарт телефоните сега. По отношение на графичната продуктивност той е даже по-мощен от чипа A17 Pro на Apple. Exynos 2400 разполага графичен процесор Xclipse 940, който употребява най-новата и най-хубава технология за графични процесори на AMD: И двата чипа поддържат хардуерно основани технологии за трасиране на лъчи и VRS (Variable Rate Shading) за игри и са повече от задоволително способни да извършват игри от висок клас, без да се затруднят.

Остава обаче да забележим дали Exynos 2400 може да поддържа пикова продуктивност за по-дълъг интервал от време.

И двата чипа могат да ръководят QHD+ екрани с периодичност на освежаване 144 Hz, само че Exynos 2400 може да ръководи екрани с периодичност 4K 120 Hz, до момента в който Snapdragon 8 Gen 3 доближава най-много до 4K 60 Hz. И двата процесора поддържат променлива периодичност на освежаване, HDR и HDR игри.

Чиповете Exynos нормално са по-лоши от Snadragon във връзка с успеваемостта, температурата и продуктивността. Samsung обаче твърди, че е употребила новата технология за пакетиране на чипове FOWLP (Fan-Out Wafer Level Packaging), която предлага доста по-добри термични характерности, тъй че чипът може да поддържа пиковата си продуктивност за по-дълъг интервал от време.

Само тестванията в действителни условия обаче ще покажат дали Exynos 2400 може да се изравни с продуктивността и енергийната успеваемост на Snapdragon 8 Gen 3.

NPU И AI

И двата чипа разполагат с много мощни блокове за невронна обработка – NPU (Neural Processing Units) с поддръжка на изкуствен интелект в устройството, тъй че не е належащо устройството да се свързва с интернет за обработката посредством ИИ, а огромна част от нея може да се прави офлайн на самото устройство. Трудно е да се каже кой NPU се показва по-добре. И двата чипа могат да извършват задания с генеративен ИИ, основан на основаване на текст към изображение, изображение към текст, превод на езици и оферти за усъвършенствания, както и усъвършенствания, основани на ИИ при снимане на изображения и видеоклипове благодарение на камерите на смарт телефоните.

Безжична съгласуваност

И двата процесора имат изцяло интегрирани 5G модеми с поддръжка на mmWave 5G и sub-6GHz 5G. Те поддържат също 2G, 3G и 4G LTE. Въпреки това Exynos 2400 поддържа пикови скорости на евакуиране до 12,1 Gbps, до момента в който Snapdragon 8 Gen 3 поддържа пикови скорости на евакуиране до 10 Gbps. Изненадващо е да се види, че модемът на Exynos теоретично е по-бърз от този Qualcomm – пазарния водач. И двата чипа поддържат сателитни връзки NTN за двупосочна връзка посредством спътници при липса на стандартна клетъчна мрежа наоколо. Това е доста потребно в условия на изключителни обстановки.

Snapdragon 8 Gen 3 има по-бърза Wi-Fi 7 и Bluetooth 5.4 съгласуваност, до момента в който Exynos 2400 е стеснен до Wi-Fi 6E и, въпреки и да не е упоменато от Samsung, Bluetooth 5.3. И двата чипа разполагат с поддръжка на BDS, Galileo, GLONASS и GPS, само че Snapdragon 8 Gen 3 е единственият, който поддържа NavIC (собствена индийска система за сателитно позициониране) и QZSS (от Япония). И двата процесора поддържат NFC и портове USB 3.2 Type-C (с DisplayPort).

Кой е по-добър?

Трудно е да се каже кой е по-добър, защото Exynos 2400 към момента не е минал през другите проби. Въпреки това, в случай че се съди по изтеклите данни все още, Snapdragon 8 Gen 3 наподобява малко по-бърз от Exynos 2400. Exynos 2400 получи 1 699 940 точки в AnTuTu, до момента в който Snapdragon 8 Gen 3 за Galaxy получи 1 819 945 точки.

Това е 7% преднина за Snapdragon 8 Gen 3 във връзка с продуктивността.

И двата чипа са задоволително мощни както за ежедневните, по този начин и за тежките задания, да вземем за пример мобилен гейминг. Остава обаче да забележим дали Samsung е решила дългогодишните проблеми в чиповете Exynos, като прегряване, спад в продуктивността и по-ниска енергийна успеваемост. Само времето и подобаващите проби ще потвърдят дали Exynos 2400 има такива проблеми.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР