Снощи по време на спектакъла Земята на Орфей на ансамбъл

...
Снощи по време на спектакъла Земята на Орфей на ансамбъл
Коментари Харесай

Проф. д-р. Даниела Дженева бе удостоена с приза Българка на церемония във Варна

 Снощи по време на спектакъла " Земята на Орфей " на отбор " Тракия " в ДКС –Варна, Областно сдружение на хореографите Варна, удостои с  премия " Българка "  проф. доктор. Даниела Дженева.

Това е петото връчване на премията за интервал от 23 години, като за последно наградата е бил връчен през 2006 година. Наградата е лична и се присъжда за следния комплекс от действия:

новосъздадени художествени (танцови) произведения;

значими/ярки театрални постижения;

интензивно присъединяване в организационно-методически мероприятия в региона на хореографията;

научно-изследователска активност в региона на фолклора и театралното изкуство;

педагогическа активност в региона на танцовото изкуство;

разпространение на танцовата просвета.

Професор Даниела Кирилова Дженева е български хореограф, учител в  АМТИИ- Пловдив. Заема длъжностите заместник-ректор на АМТИИ, основен живописен началник и хореограф на Фолклорен отбор " Тракия “.

Проф. доктор Д. Дженева е родена е в София на 22 октомври 1960 г. Дъщеря на Проф. Кирил Дженев (основател и пръв шеф на ФА " Тракия “, професор в АМТИ). Още от дете тя възприема любовта към националното танцово изкуство като естествена нужда.

От 1978 година, паралелно със следването си, стартира работа като артист-балетист в Държавния фолклорен отбор " Тракия “, Пловдив. Това и дава опция да навлезе по-дълбоко в достоверното българско танцово завещание. Активно се включва в групи за теренно изследване на фолклорни танцови традиции.  През 1982 приключва висше обучение в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив - компетентност " Хо  реографска постановка “.

От 1988 година е учител в Академията за музикално и танцово изкуство. През 1995 година стартира работа по съвместителство в отбор " Тракия “ – в началото като хореограф, а от 1997 година като основен живописен началник и шеф. През 1999 година е определена за началник на катедра " Хореография “ в Академията.

От 2014г. заема длъжността заместник-ректор на АМТИИ-Пловдив.

С отбор " Тракия “ Даниела Дженева е осъществила над 2000 концерта над 50 страни по света. Осъществила е и голям брой записи за редица телевизионни компании.

Носител е на наградите " Кристална лира “ на Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2000 и 2004 година както и на Награда " Пловдив " през  2004г..

Член на Специализирания теоретичен съвет по музика и музикознание на ВАК.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР