Снощи от Eurobank Ergasias S.A. обявиха, че е приключило споразумението

...
Снощи от Eurobank Ergasias S.A. обявиха, че е приключило споразумението
Коментари Харесай

Юробанк обяви споразумението за придобиване на Банка Пиреос България

Снощи от Eurobank Ergasias S.A. оповестиха, че е завършило съглашението с Piraeus Bank S.A. за придобиването на Банка Пиреос България, дъщерно сдружение на Пиреос Банк, от дъщерното сдружение на Юробанк, Юробанк България („ Пощенска банка “).

Към септември 2018 година Банка Пиреос България има активи от 1,7 милиарда евро, кредитен портфейл от 820 милиона евро и депозити в размер на 1,3 милиарда евро. Банката развива активност в банкирането на дребно и главно в корпоративното банкиране посредством клонова мрежа от 70 клона и с над 900 чиновници.

Сделката ще затвърди позицията на Пощенска банка на българския банков пазар, като по този метод банката ще има предстоящ пазарен дял от над 10% и ще бъде на трето място по мярка на кредитния портфейл. След приключването на договорката Пощенска банка ще има активи на обща стойност над 5 милиарда, капитал от над 600 милиона евро и, след реализирането на предстоящите синергии, доходи преди хранителни запаси и чиста облага в размер надлежно на над 150 и над 70 милиона евро. Отделно от това, банката ще резервира солидните си коефициенти на финансова адекватност и ликвидност.

Стойността на акциите е 75 милиона евро, като след приключването на договорката отражението върху капитала от първи ред на Юробанк ще бъде минимално в размер на 14 базисни точки, а след реализирането на предстоящите синергии, договорката се чака да има позитивен резултат върху капитала.

Г-н Ставрос Йоану, заместител основен изпълнителен шеф на Юробанк, разяснява: " Доволни сме от постигнатото съглашение с Пиреос Банк за придобиването на Пиреос Банк България от Пощенска банка, нашето дъщерно сдружение в България. Придобиването следва тактиката на Юробанк да се концентрира в разрастването на интернационалните си пазари, които смята за значими, какъвто е българският. След придобиването Юробанк България ще бъде третата по величина банка в страната. Нашата цел е да обслужваме още по-добре нашите клиенти, да поддържаме българската стопанска система, както и гръцкия бизнес в нашата прилежаща страна. Искаме да благодарим на сътрудниците си от Пиреос Банк за положителното подпомагане, което докара до приключването на това съглашение и да приветстваме нашите нови сътрудници от Пиреос Банк България ".

Приключването на договорката е обект на утвърждение от съответните регулаторни и надзорни органи и се чака да завърши през първото тримесечие на 2019 година.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР