Снощи на официална премиера в София Audi представи Q8 -

...
Снощи на официална премиера в София Audi представи Q8 -
Коментари Харесай

Audi Q8 дебютира в София

Снощи на публична премиера в София Audi показа Q8 - най-новият член на Q семейството. Елегантното SUV Coupé съчетава най-хубавото от двата свята - първокласно купе с четири порти и комфортната функционалност на огромния SUV. Модерна система за ръководство на функционалностите и технологии на ходовата част, както и интелигентните електронни системи вършат новото Audi Q8 съвършения сателит във всяко странствуване. Благодарение на системата за непрекъснато двойно предаване quattro и клиренса от 254 милиметра, новото SUV Coupé може да продължи и след края на асфалтираните пътища. Произвежданият в завода в Братислава Audi Q8 към този момент може да бъде поръчван в България, като в дилърската мрежа има обезпечени и тестови коли. Цените на модела в България започват от 152 461 лева с Данък добавена стойност.

Универсален, динамичен и грациозен – размери и пространствена идея
Дължина 4 986 милиметра, ширина 1 995 милиметра и височина 1 705 милиметра – това са главните размери, характеризиращи новия Audi Q8, който излъчва динамичност и авторитет като никой различен SUV модел на марката с четирите пръстена досега. С линията на покрива в стила на спортните купета, новото попълнение в гамата на Audi наподобява доста по-нисък от своя другар Q7. Каросерията на новия модел е с 66 милиметра по-къса, само че за сметка на това е с 27 милиметра по-широка от тази на Q7. Забележителната предна част, късият заден надвес, огромният клиренс от 254 милиметра и впечатляващият размер на колелата с диаметър 795 милиметра излъчват неподправена мощност и динамичност.

Голямото багажно пространство и многочислените просторни отделения за предпазване на разнообразни движимости в купето трансформират Q8 в съвършен сателит за по-дълги пътувания. Багажникът на новия SUV модел разполага серийно с най-малък размер от 605 литра, което може да се усили с лекост до 1 755 литра със прегъване на задните облегалки. Това е премного, с цел да побере два напречно ситуирани сета за голф.

Ново лице за Q семейството

Дизайнът на новия Audi Q8 отразява прогресивния стилистичен език, който марката Audi показа за първи път при новото потомство на A8. Силно изразените очертания и атлетично напрегнатите повърхности излъчват чувство за мощ, изисканост и слагат специфичен акцент върху динамичността на перманентното задвижване на четирите колела quattro.

Дигитален темперамент – технологии и дизайн на светлините
Клиентите на новия Q8 могат да избират сред две употребяващи LED технология версии на предните светлини. Погледнати отдалеко, разграничените на две елементи фарове наподобяват извънредно тесни. Наред с редица други функционалности, горният им сегмент включва дневните и късите светлини. Дългите са ситуирани в долната, затъмнена и отместена обратно част от светлинния модул. При в допълнение предлаганите HD матрични LED светлини, всеки от тях е формиран от 24 обособени светодиода.

При матричната HD LED технология предните и задните светлини се отличават освен с динамична функционалност на мигачите, само че играят извънредно впечатляваща роля при заключване и отключване на автомобила. Тяхното хармонично взаимоотношение също способства за динамичния темперамент на новия SUV модел.

Широко приложение на алуминиеви сплави и усъвършенствана аероакустика: каросерията
Благодарение на изключителната си структурна резистентност, каросерията на новия Audi Q8 обезпечава надеждна основа за извънредно качество на осъществяването, допуска отлични индикатори във връзка с шумоизолацията и дава опция за настройки на ходовата част и окачването, които да обезпечат динамично и точно държание на пътя. Конструираната на основата на концепцията Audi Space Frame каросерийна конструкция включва доста леки детайли от алуминиеви сплави и съставни елементи от горещо формовани стомани. Именно те образуват самобитния високоякостен гръбнак на купето и съставляват 14,4% от състава на суровата каросерия. Отливките от алуминиеви сплави на собствен ред образуват 15% и се употребяват да вземем за пример в корпусите за монтаж на амортисьорите в коша на мотора, както и при свързващите детайли сред праговете и надлъжните носещи греди в дъното. Профилите на страничните рамки, както и огромните панели на пода, задните калници, покрива, са изпълнени от формован листов алуминий, също както и вратите без рамки на прозорците, предните калници и задния похлупак. Техният дял в суровата каросерия възлиза на 23,7%. Във версията с 3.0 TDI под предния похлупак, тежестта на Audi Q8 е едвам 2 145 кг - в това число комплицираната MHEV технология на задвижването с литиево-йонна акумулаторна батерия. Челната повърхност от 2,84 м2 и коефициента от 0,34 обезпечават релативно ниско аеродинамично противодействие на каросерията.

Ефективен мотор - елементът 3.0 TDI с технология MHEV

Силовият тракт на новия Audi Q8 показва впечатляваща мощност и висока успеваемост, с помощта на новата mild хибридна технология (MHEV). Задвижването включва в състава си литиево-йонна акумулаторна батерия, ремъчен стартер-алтернатор (BAS) и съществена бордова електрическа мрежа напрегнато 48 V. Акумулаторната батерия е ситуирана под пода на багажното поделение и е с потенциал 10 Aч. Динамичният SUV може да се движи по инерция с изцяло изключен мотор при скорост в диапазона сред 55 и 160 км/ч, а стартер-алтернаторът BAS?позволява незабавно и незабелязано за лидера и пасажерите рестартиране на мотора когато и да е. В режим на понижаване на скоростта или цялостно прекъсване, BAS минава автоматизирано в режим на рекуперация, в който може да възвърне и запази в акумулаторната батерия до 12 кВт електрическа енергия. Работният режим на системата старт-стоп стартира още при 22 км/ч, а при потребителска употреба в условия на действително пътно придвижване, технологията MHEV е в положение да понижи разхода на гориво с до 0,7 литра на 100 километра.

На европейските пазари новият Audi Q8 ще дебютира с елемента 3.0 TDI във версията Q8 50 TDI (среден разход на гориво в л/100 км - 6.8 - 6.6, междинни излъчвания на CO2 в г/км - 179-172*). Той развива оптималната мощ 210 кВт (286 к.с.) и оптимален въртящ миг в размер на 600 Нм. Благодарение на тези индикатори, ускорението от 0 до 100 км/ч на огромния SUV модел лишава единствено 6,3 секунди, а оптималната скорост доближава 245 км/ч. Версията 50 TDI предлага голям брой софтуерни решения в разнообразни области. За да се обезпечи най-благоприятен температурен режим на работа за всяка обстановка на пътя, корпусът на картера и цилиндровите глави разполагат с обособени охладителни кръгове, а при буталата се употребява маслено изстудяване с вградени при отливането им канали. Буталните пръстени и буталните болтове са проектирани за реализиране на минимално търкане, а маслената помпа е с изцяло изменчив режим на работа. Двигателят е обвързван с спомагателната рама на предния мост чрез адаптивни хидравлични тампони. При работа на луфт те потискат вибрациите с по-мек логаритъм за погасяване на съмненията, до момента в който при по-високо натоварване употребяват много по-строги ограничения, с помощта на което мощният TDI впечатлява с безупречни работни обноски без значение от режима на придвижване.

Предаването на тягата се обезпечава от осемстепенна автоматизирана трансмисия tiptronic с бърза и плавна промяна на предавките. Работата на торсионния демпфер е съобразена с оборотния режим на мотора и дава опция за на практика цялостна отплата на вибрациите и дейно шофиране даже при доста ниски обороти, а специфичните ограничения за вентилация дават опция за приложимост в офроуд условия. Електрозадвижваната хидравлична помпа на собствен ред разрешава на tiptronic трансмисията да превключи на нужната за рестартиране предавка след режим на придвижване по инерция с изключен мотор.

Ясно и отчетливо – ръководство и контролни принадлежности

Концепцията за ръководство на функционалностите в новия Audi Q8 не изисква съвсем никакви бутони, превключватели и регулатори на арматурното табло и е напълно фокусирана върху двата сензорни екрана с висока разграничителна дарба. Този революционен метод разрешава на марката с четирите кръга да показва впечатляващ трансфер на безкомпромисните си качествени стандарти към цифровия свят на бъдещето. Горният от двата екрана с диагонал 10,1 инча (с MMI Navigation plus) се употребява за ръководство на инфоразвлекателните приложения и навигационната система, а долният, 8,6-инчов екран разрешава на лидера да ръководи отоплението, вентилацията, климатизацията и удобните функционалности и дава опция за свободно въвеждане на текст. През това време ръката на лидера може умерено да лежи на комфортния скоростен лост. Концепцията MMI touch response подсигурява бърза и надеждна работа с всички съсредоточени в нея функционалности. Кликването за удостоверение на избрана интервенция може да се усети и чуе, когато функционалността бъде определена с противоположна тактилна връзка с пръста на потребителя. Структурата на менютата е интуитивна, разумна и хоризонтална като тази при смарт телефоните - в това число опцията за свободно настройване и избор на желани позиции (favorites), тип, конструкция и наличие на началния екран.

В допълнение към всичко това, ръководството на част от функционалностите с гласови команди с разговорни изречения трансформира Audi Q8 в същински образован събеседник. Системата обработва всички въпроси и команди от страна на лидера и неговите спътници по два метода – на основата на съхраняваната на борда информация и благодарение на доста по-подробните масиви от данни и изчислителни благоприятни условия в облака. Благодарение на това лидерът може да изрича своите въпроси и команди изцяло свободно, а системата е в положение да вземем за пример, да разбере смисъла на изречението " Гладен съм " и надлежно да даде своите оферти за намиращи се наоколо заведения за хранене.

Системата MMI navigation plus включва в състава си и цифровия блок на контролните принадлежности зад кормилото Audi virtual cockpit, чиито екран с висока разграничителна дарба и диагонал12.3 инча предлага два режима на работа – типичен и навигационен, които могат да се сменят с бутон на многофункционалния волан. На по-късен стадий ще се предлага и Audi virtual cockpit plus, който ще се отличава и с трети тип потребителски интерфейс с очебийно спортна графика. Нead-up екранът, който също се предлага опционално, проектира най-важната информация (включително и подробни данни за целесъобразната лента за придвижване в навигационните инструкции) върху предното стъкло непосредствено пред погледа на лидера.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР