Снощи беше открит Националният джаз фест Казанлък 2019, който е

...
Снощи беше открит Националният джаз фест Казанлък 2019, който е
Коментари Харесай

Тазгодишните „Празници в Долината на тракийските царе” набират скорост

Снощи беше открит Националният джаз фест Казанлък 2019, който е част от обичайните Празниците в Долината на тракийските царе, които са едни от най-значимите и атрактивни празници в Града на розите. 
Днес от 19 часа в парк " Тюлбе " ще бъде намерено ревю на български виновност и деликатеси " Виното на траките ". Питието е било значим детайл през целия витален път на античните ни предшественици. Любителите на свещеното за траките вино и на подобаващите за него мезета ще имат опция освен да видят, а и да опитат продуктите на изложителите. 
На формалното разкриване на XIV Празници в Долината на тракийските царе от 20 часа ще бъде връчена тазгодишната премия " Проф. Александър Фол " за принос в изследването и проучването на тракийската просвета в Казанлъшката котловина.  След това ще бъде показан мултимедийният театър „ Траките “, в който се преплитат история, тракийско завещание, музика и танци, проява на тракийски бойни умения, светлинно и звуково шоу. В рамките на джаз феста ще има концерт на Представителния диксиленд на сухопътните войски на НАТО. 
Любителите на астрономическите наблюдения и явления в събота от 8:30 часа могат да следят прекосяването на Слънцето през скалната обсерватория " Котката " в село Ясеново.  В 10 часа на стадион " Севтополис " стартира състезанието-игра за възрастни " Тракийски сървайвър 2 - Оцеляването ". На Тракийската гробница от 18 до 20 часа жителите и гостите на Казанлък ще имат опция да се снимат в тракийски дрехи, а на открита сцена на пл. ”Севтополис ” ще бъдат показани възстановки по исторически находки и описания на одежди на траките.  В 18 часа в парк " Тюлбе " стартира и бодиарт шоуто „ Тракийски претекстове от Долината на розите “. Възпитаници на Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн (НУПИД) " Акад. Дечко Узунов " ще рисуват претекстове и композиции, отразяващи тракийската просвета, върху телата на моделите. Чрез изкуството на Body Art-а посетителите ще могат да се допрян до мистерията на траките и на тяхната просвета и традиции. От 20 часа на тракийската могила " Шушманец " стартира " Мистиката на Долината на траките " - театър и лазерно шоу навън. 
В неделя, 1 септември, в 9 часа пред НУПИД " Акад. Дечко Узунов " стартира надпреварата по планинско колоездене „ Долината на тракийските царе “, а половин час по-късно в парк " Тюлбе " - полумаратонът „ Тракийски царе “ – Thracian Run. По време на празниците пред Тракийската гробница ще бъде повдигнат " Тракийски стан ", в който представители на школата „ Бага-Тур “ ще вършат демонстрации на тракийски бойни изкуства, конна езда, пукотевица с лък и копие, антични ритуали и обреди.  Не са забравени и децата, които ще могат да се насладят на анимацията за деца „ Назад към корените на траките “, куклено шоу, фокуси, игри, надпревари и детски работилници, в които ще могат да създават аксесоари, свързани с тракийското изкуство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР