Снимки: Зимбабве гласува, докато президентът Мнангагва търси втори мандат

...
Закъсненията белязаха гласуването в Зимбабве, тъй като южноафриканската държава провежда
Коментари Харесай

Закъсненията белязаха гласуването в Зимбабве, тъй като южноафриканската държава провежда вторите си общи избори след свалянето на дългогодишния владетел Робърт Мугабе при преврат през 2017 г. .

В бюлетината в сряда има 12 кандидати за президент, но основното състезание се очаква да бъде между 80-годишния действащ президент Емерсън Мнангагва, известен като „Крокодила“, и 45-годишната опозиция лидер Нелсън Чамиса.

Мнангагва, който победи с малко Чамиса на оспорвани избори през 2018 г., търси втори и какъв би бил последният му петгодишен мандат.

Chamisa се надява да прекъсне 43-годишното задържане на власт на управляващата партия ZANU-PF. Зимбабве имаше само двама лидери, откакто получи независимост от управлението на бялото малцинство през 1980 г., и двамата принадлежаха към ZANU-PF.

На 2 октомври ще се проведе балотаж, ако нито един кандидат не спечели мнозинство от гласовете на първия тур. Изборите ще определят и състава на 350-местния парламент и близо 2000 позиции в местните съвети.

„Става все по-трудно да оцелееш в тази страна“, каза Базил Чендамбуя, ранен гласоподавател в работнически град в Хараре. „Надявам се на промяна. Това е третият ми път, когато гласувам и се моля този път гласът ми да се брои. Ставам отчаян, така че Бог трябва да се намеси този път.“

Бащата на три деца каза, че двете му възрастни деца работят черна работа и оцеляват „от ръка на уста“.

Нацията от 15 милиона души разполага с огромни минерални ресурси, включително най-големите резерви на литий в Африка, ключов компонент при производството на батерии за електрически автомобили. Но наблюдателите отдавна твърдят, че широко разпространената корупция и лошото управление са изкормили голяма част от потенциала на страната и тя е в икономическа криза от години.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР