снимки: visit.varna.bg, ПетелПразник не само за Варна, но и за

...
снимки: visit.varna.bg, ПетелПразник не само за Варна, но и за
Коментари Харесай

Признателност, благодарност и нови погледи към Космоса: Варненската обсерватория чества 50 години от създаването си

снимки: visit.varna.bg, " Петел "

Празник освен за Варна, само че и за цялата астронимическа общественост в България – това е честването на половинвековния празник на Народната обсерватория и планетариум „ Николай Коперник “.

Тържеството се състоя през днешния ден в зала „ Пленарна “ на общината и мина с доста неспокойствие, благодарности и заслужени поздравления за голямата работа и триумфите, реализирани от хората, вперили взор в Космоса.

„ Пред астрономията в България има вероятност, не инцидентно към този момент не чуваме за митинги на учени, в този момент финансирането ни е напълно друго. Затова призоваваме младите астрономи, които се образоват във Варна да продължат да се развиват и да реализират триумфи “, сподели по време на честването проф. доктор Евгени Семков, шеф на Института по астрономия към Българската академия на науките, който персонално пристигна, с цел да съобщи поздравленията си за 50-годишнината на варненската обсерватория.

  

От името на Община Варна и на кмета на града, дикторът на просветната дикерция Лилия Христова подсигурява, че локалната власт ще продължи да поддържа обсерваторията. Тя акцентира, че НАОП „ Николай Коперник “ изпъква на фона на останалите астрономически структури в България. Варна изключително доста се гордее с триумфите на младежите, печелили доста влиятелни оценки както в Европа, по този начин и в международен мащаб, в това число и награди на НАСА. 

Директорът на варненската обсерватория Свежина Димитрова одобри поздравленията на многочислените посетители и благодари за уважението и признанието, което е заслуга и поколенията астрономи, основали този храм на знанието и науката. 



Историята на НАОП „ Николай Коперник “ в действителност стартира още през 1960 година група запалянковци от Варна основават Клуб по астронавтика и астрономия. Този клуб е един от основателите община Варна да предложи постоянния ХIII Конгрес на Международната федерация по авиация и астронавтика да бъде извършен през септември 1962 в морския град. Официален посетител на този конгрес е вторият руски космонавт Герман Титов. След конгреса се ражда концепцията във Варна да бъде основана астрономическа обсерватория. В инициативния комитет под управлението на тогавашния кмет на Варна - Николай Бояджиев вземат участие учители, преподаватели във Висшето военноморско учебно заведение " Н.Й. Вапцаров " във Варна, офицери от щаба на Военно морските сили и други През 1963 година на Клуба по астрономия и астронавтика е предоставена постройка в централната част на Морската градина. 
С решение на Градския национален съвет на Варна са направени проекти за преустрояване и реорганизация на съществуващата постройка и през есента на 1964 година стартира построяването на нова постройка на обсерваторията. В процеса на строителството е направено изменение на първите проекти и до постройката на обсерваторията е пристроен планетариум с Звездна зала и огромна лекционна зала.
На 22 май 1968 година тържествено е открит първия в България астрономически комплекс състоящ се от обсерватория, планетариум и кула с махало на Фуко. По решение на Министерския съвет той бе наименуван на името на великия полски академик Николай Коперник. Директор на обсерваторията от основаването й до 1989 година е Николай Петров.
Програмата на честването на 50 години на варненската обсерватория ще продължи и на следващия ден с кръгла маса на тематика “Бъдещето на астрономическото обучение в България “.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР