Снимки: Виктор Викторов, Нина ЛокмаджиеваЖурито на Балетната Олимпида изненада състезатели

...
Снимки: Виктор Викторов, Нина ЛокмаджиеваЖурито на Балетната Олимпида изненада състезатели
Коментари Харесай

Варна винаги е била Европейска столица на танца: Страхотни отзиви за балетния конкурс

Снимки: Виктор Викторов, Нина Локмаджиева

Журито на Балетната Олимпида изненада състезатели и публицисти и разгласи носителите на призове, само че не и кой какъв тъкмо орден или премия получава. Това се прави за пръв път в историята на Международния балетен конкурс и ускорява упованието и интригата до последния миг.  15 състезатели от Младаш и Старша възраст ще получат оценки. Какви тъкмо ще бъдат те – ще стане ясно на тържествената гала с Гала концерт на спечелилите на 29 юли в Летния спектакъл на Варна.

Сред носителите на награди са София Цуцакова и Джон Абенанти – актьор от балета на Софийска опера, който се състезава от името на България. Призове ще получат също финалисти от Франция, Китай, Съединени американски щати, Португария, Унгария и Канада.



Журито разгласи в азбучен ред лауреатите на 28-ия Международен балетен конкурс:

Младша възраст:

Жени: Бианка Скудамор / Bianca  Scudamore - Франция, Елена Исеки / Elena Iseki  - Геормания, Съй Ли – Китай.

Мъже: Антонио Казалинхо / António Casalinho - Португалия, Ицуки Омори / Itsuki Omori – Португалия, Харуто Гото / Haruto Goto  – Германия.

Старша възраст:

Жени: Катерин Баркман / Katherine Barkman – Съединени американски щати, Мию Такамори / Miyu Takamori – Унгария, София Цуцакова / Sofia Tsutsakova – България, Юен Джъ Дзъ Сюен / Yuan Zhe Zi  Xuan – Канада.

Мъже: Андраш Ронаи / András József Rónai – Унгария, Джон Абенанти / John Abenanty – България, Сънуо Чанг / Sinuo Chang – Китай, Франческо Мура / Francesco Mura – Франция, Чун Уинлам / Chun Wing Lam – Франция.

„ За нас като жури е значимо да открие тези дребни звезди, които ще се разгорят и ще светят дълго. Защото на небето от време на време изгрява някоя огромна ярка звезда, която избухва и изчезва доста бързо “, сподели ръководителят на интернационалното жури проф. Владимир Василиев. Той се обърна към младите финалисти с думите: „ Този конкурс е значим, тъй като танцьорите се учат един от различен. Учете се от вашите сътрудници – какво хубаво можете да вземете от тях и какво неприятно да не вземате. Не бъдете в никакъв случай удовлетворени от себе си и имайте собствен личен блян, към който да се стремите през целия си живот! “



Проф. Василиев акцентира, че фундаментът на този пръв в света конкурс е доста здрав и благодари от името на всички на хората, които сътвориха този пиедестал, мнозина от които към този момент не са измежду нас. „ На първо място това е Маестро Емил Димитров, който ще почитаме постоянно! “, сподели разчувствуван проф. Василиев.

Зам-председателят на журито проф. Елдар Алиев означи: „ За да станеш звезда, би трябвало да работиш цялостен живот, и би трябвало да събереш всеки един от тези детайли – гений, луда продуктивност и шанс. Има гении на състезанието, да. Работата е, че ние не вървим по спортните критерии – височина на летвата, секунди за експедитивност. В балета аршин е артистизмът, за който няма точна мярка. Надявам се, че тези надарени момчета и девойки, които открихме във Варна в този момент, ще имат дълга, сложна, само че забавна и щастлива кариера. “

„ Бях преди две години в журито и в този момент виждам революционен скок в развиването на танцьорите. Трудно е от един няколкоминутен танц да се дефинира какъв е капацитетът на един танцьор и дали той ще се развие - това беше нашата задача като жури. Доволен съм от представянето на състезателите от Франция – имаме три награди. Впечатлен съм доста от развиването на балета в Португалия. Сред актуалната хореограрфия бих отличил номера на двамата българи Абенанти и Цуцакова, които играха по хореография на Ангелина Гаврилова “, сподели френската звезда Ерик Вю-Ан, член на журито.

„ Не сме имали различия в журито за присъждането на награди. Ние принадлежим към един свят – света на балета, и се разбираме чудесно. Впечатлен съм от равнището на участниците в този конкурс, който е толкоз значим за бъдещето на тяхната кариера. Радвам се за триумфа и представянето на японските състезатели, въпреки и множеството от тях да са учили балет в Европа “, сподели Хируаки Имамото от Япония, основател на балетна компания, учител и хореограф, който взе участие в журито на състезанието.

Програмата на балетните вечери и Гала концертите можете да откриете на уеб страницата на състезанието: www.varna-ibc.org. Актуална информация за състезанието, доста фотоси и видео от концертните вечери ще откриете на страницата във Facebook: www.facebook.com/VARNA-International-Ballet-Competition

Международният балетен конкурс Варна е учреден е през 1964 година и е Първият в света балетен конкурс. Организира се от фондация “Международен балетен конкурс Варна ”, съорганизатор е Община Варна. Форумът се организира с поддръжката на Министерството на културата на Република България. Патрон на 28-то издание е ръководителят на Народното събрание на Република България госпожа Цвета Караянчева. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO. 

Конкурсът се осъществя с общителното подпомагане на: Фондация Америка за България, Citroën, So Danca, Harlequin, The Palace Hotel, Флорис, Swiss-Belhotel Dimyat, RidaCom, Фестивален и конгресен център Варна, Дворец на културата и спорта Варна, Хотел Черно море, Ресторант Ларго, Фондация Куолити арт, Актив груп, Омега Транс, Алмагест. Медийни сътрудници са: Българска национална телевизия, Дарик, ТВ 1, ТВ Черно море, Dir.bg, уеб сайтът Морето нет, БНР Радио Варна, Impressio, в. Черно море.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР