Снимки в социалните мрежи, за които се твърди, че на

...
Снимки в социалните мрежи, за които се твърди, че на
Коментари Харесай

Снимки на изнемощял затворник предизвикаха възмущение в Иран

Снимки в обществените мрежи, за които се твърди, че на тях се вижда отпаднал ирански доктор, оповестил гладна стачка в пандиза в поддръжка на демонстрациите против наложителното носене на хиджаб, провокираха отвращение и предизвестия, че той може да почине поради положението си, съобщи Ройтерс.

The BBC has received photos of Iranian political prisoner Farhad Meisami (), who has been on hunger strike for 4 months. Putting his life on the line he has demanded an end to executions and oppression of women under mandatory hijab laws.
— Khosro Kalbasi Isfahani (@KhosroKalbasi)
Петдесет и три годишният Фархад Мейсами, който е в пандиза от 2018 година за поддръжка на активистки, борещи се против наложителното носене на кърпа, стартира гладната си стачка на 7 октомври като митинг против неотдавнашните убийства на стачкуващи от държавното управление, сподели юристът му.

Иранското правораздаване отхвърли изказванията за гладна стачка и съобщи, че фотосите, които взривиха обществените мрежи, са направени преди четири години, когато Мейсами фактически е бил оповестил гладна стачка.

Human rights activists are expressing concern after photos of imprisoned Iranian activist and physician Farhad Meisami were published which showed he's lost much of his weight due to hunger strike.
Meisami has been jailed since 2018 over his objection to compulsory hijab.
— Iran International English (@IranIntl_En)
Като доказателство полуофициалната студентска информационна организация " Младежки журналистически клуб " разгласява фотография на Мейсами, за която уточни, че е най-актуалната му и на която той не наподобява отпаднал. На нея той е седнал на пода в килията си, а до него има торба с нещо, което наподобява на чипс.

Ройтерс не може да удостовери по кое време са направени фотосите.

Иран е разтърсван от вълнения поради гибелта на иранската кюрдка Махса Амини на 16 септември в полицейски арест, които се трансфораха в едно от най-големите провокации за Ислямската република от революцията през 1979 година

Амини беше задържана от нравствената полиция за нарушение на политиката на носене на хиджаб, която изисква дамата да се облича пристойно и да носи кърпа. Жените изиграха водеща роля в митингите, по време на които доста от тях размахваха демонстрантивно и даже горяха забрадките си.

Според правозащитни организации от началото на митингите са починали над 500 стачкуващи, а близо 20 000 са били задържани. Най-малко четирима са били обесени, по данни на иранското правораздаване.

" Животът на моя клиент Фархад Мейсами е в заплаха ", написа в Twitter юристът му Мохамад Могими. " Той разгласи гладна стачка като митинг против неотдавнашните убийства по улиците, осъществени от държавното управление. "

حیات موکلم فرهاد میثمی با خطر جدی روبرو است.
نخبگان، فرهیختگان و وارستگان زندان هستند و آدم‌کشانِ فرومایه بر تخت حکمرانی تکیه زدند...
— Mohammad Moghimi (@Moghimi_Lawyer)
По думите на юриста Мейсами е измършавял с 52 кг.

На публикуваните в обществените мрежи фотоси Мейсами лежи на легло, което наподобява на болнично, а на друга е изправен, с изпъкнали ребра.

" Ужасяващи фотоси на доктор Фархад Мейсами, самоуверен бранител на правата на дамите, оповестил гладна стачка в пандиза ", написа в Twitter Робърт Мали, специфичният делегат на Вашингтон за Иран. " Иранският режим безчестно е лишил него и още хиляди политически пандизчии от правата и свободите им. А в този момент безчестно заплашва и живота му. "

В писмо до редакцията на Би Би Си на фарси Мейсами насочи три претенции: завършек на изтезанията, освобождение на политическите пандизчии и преустановяване на " издевателството с насилственото носене на хиджаб ".

Shocking images of Dr. Farhad Meisami, a brave advocate for women's rights who has been on hunger strike in prison. Iran's regime has unjustly denied him and thousands of other political prisoners their rights and their freedom. Now it unjustly threatens his life.
— Special Envoy for Iran Robert Malley (@USEnvoyIran)
" Ще продължа невъзможната си задача с вярата, че с общи старания тя някой ден може да стане допустима ", написа той.

Вчера активистката информационна организация ХРАНА заяви, че иранският режисьор Джафар Панахи е почнал гладна стачка в пандиза като митинг против отхвърли на управляващите да го пуснат на независимост под гаранция, до момента в който чака делото си.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР