снимки: Стефан Щерев, Васил КателиевТази вечер и утре са премиерните

...
снимки: Стефан Щерев, Васил КателиевТази вечер и утре са премиерните
Коментари Харесай

Във Варна всички очакват „Драконът“! Премиерата на новия спектакъл на Явор Гърдев е най-чаканата за сезона на театъра

снимки: Стефан Щерев, Васил Кателиев

Тази вечер и на следващия ден са премиерните спектакли на „ Драконът “. Постановката е завръщане на варненска сцена на режисьора Явор Гърдев. Неговите представления постоянно са били посрещани с огромен възторг от цялата културна общественост на града и са едни от най-успешните в новата история на държавна такса „ Стоян Бъчваров “.

„ Драконът “ е пиеса на съветски повествовател Eвгений Шварц (1896 -1958), който е прочут най-много с творбите си за деца. В случая обаче става въпрос за пиеса за възрастни в която наличието на митичното създание от заглавието е по-скоро метафора. Написана през Отечествената война, сложена незабавно след нея, само че свалена и неразрешена по времето на Сталин, тя поразява с актуалността си и през днешния ден. „ Когато детските писатели стартират да пишат за възрастни, въображението им с мъчителната си прозорливост напряко разбалансира света. Това е пиеса за дълбоките човешки предчувствия и мотивации, във връзка с които политическите идеологии са единствено вторична маска, риторическо оправдание “, изяснява интереса си към този текст Явор Гърдев.



Именитият режисьор, основал във Варна знаковите постановки „ Бастард “, Марат/Сад “, „ Крум “, „ Пухеният “, „ Калигула “ (2001-2008), се завръща с „ Драконът “ на сцената на Варненския трагичен спектакъл. В постановъчния екип той е привлякъл, дружно с желания си композитор Калин Николов, художничката Свила Величкова, костюмограф на постановките му „ Чайка “ и „ Пияните “.

Действащи лица и реализатори:

ДРАКОНЪТ - Михаил Мутафов

ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ - Михаил Билалов

АРХИВАРЯТ - Стоян Радев

ФУНКЦИОНЕРЪТ - Ованес Торосян

ГЕРОЯТ - Ненчо Костов

ДЕВОЙКАТА - Александра Златева (ДЮТ “Златното ключе ”)

КОТАРАКЪТ - Константин Соколов

МУЛЕТО - Станислав Кондов

УБЕДЕНИЯТ РЕАКЦИОНЕР - Валентин Митев

ИЗЯВЕНИЯТ РЕАКЦИОНЕР - Пламен Димитров

УБЕДЕНИЯТ ПРОГРЕСИСТ - Адриан Филипов

ИЗЯВЕНИЯТ ПРОГРЕСИСТ - Валери Вълчев

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ - Николай Кенаров

ПАТРУЛЪТ - Ивайло Иванов

МАЙКАТА - Милена Кънева

МОМЧЕТО - Здравко Кънчев (Детска академия “Питър Пан ” към ДКТ-Варна)

БЛИЗКАТА ПРИЯТЕЛКА НА ДЕВОЙКАТА - Теодора Михайлова

ПО-БЛИЗКАТА ПРИЯТЕЛКА НА ДЕВОЙКАТА - Юлияна Чернева

НАЙ-БЛИЗКАТА ПРИЯТЕЛКА НА ДЕВОЙКАТА – Нели Вълканова



Постановката „ Драконът “ се трансформира в събитие и за варненските образни актьори. Художници и дизайнери от четири генерации /18-68/ показаха над 30 плана за афиш по пиесата на Евгений Шварц. Авторите са Александър Георгиев, Алиса Кулешова, Димитър Трайчев,

Екатерина Шулц, Искра Трайкова-Кулешова, Катрин Ефтимова, Кирил Златков, Мария Зафиркова, Миляна Стоилова, Мила Петкова, Славяна Иванова, Христо Христов. Плакатите могат да бъдат видени от всеки, тъй като са изложени на оградата на Дупката в центъра на Варна.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР