снимки: пресцентър на МОБългарската армия е готова да разгърне полеви

...
снимки: пресцентър на МОБългарската армия е готова да разгърне полеви
Коментари Харесай

Каракачанов на най-голямото сухопътно учение от 20 години: Винаги имаме готовност за полеви болници

снимки: пресцентър на МО

Българската войска е подготвена да разгърне полеви лечебни заведения когато и да е, това съобщи министър Каракачанов, който посети учението на сухопътните войски „ Балканска стена – 2020 ”. То е най-голямото, провеждано в последните 20 години и в него вземат участие над 2400 военнослужещи и към 700 единици техника.

По време на маневрите са взети всички защитни ограничения против заразяване с Covid - 19. На военнослужещите са направени проби авансово като не са открити инфектирани, единствено един е отхвърлен поради подозрения за влошено здраве. „ Може да се наложи дълго време да живеем с пандемията, само че това не значи, че армията ще приключи своята подготовка и няма да извършва своите отговорности, които са и вменени по конституция “, разяснява министърът на защитата.

„ Цялата 61-а механизирана бригада да бъде развърната на поле, в същински условия. В продължение на съвсем 18 години това бе правено първо с един батальон и след няколко месеци – с различен батальон. След 18 години имаме благоприятни условия и ресурсно обезпечаване, които ни разрешават цялата бригада да пристигна на това обучение “, уточни бригаден военачалник Валери Цолов, който е офицер, провеждащ учението. „ Днес бяха демонстрирани качества в един промеждутъчен стадий в цялостното осъществяване на тактическото обучение с бойни стрелби. Учението продължава с дейности на отбранителна тема “, сподели още бригаден военачалник Цолов и благодари на медиите за интереса: „ Така се виждат действителните благоприятни условия на Българската войска. Днес видяхте взаимоотношението, работата на командирите, работата на щабовете. Това имаме като техника, това владеем до съвършенство, с това сме подготвени да изпълняваме нашите задания. Когато българското общество ни даде нова техника, бъдете уверени, че ние ще я изучим и използваме “, уточни още бригаден военачалник Цолов.



Попитан за рецензиите, че се изразходват доста средства за защита министър Каракачанов съобщи: „ Разходите, които прави Министерството на защитата, са съобразени с бюджета и с националния проект за постигане на 2% от Брутния вътрешен артикул. Нищо повече не харчим. Това постигане на 2% ще се случи едвам през 2024 година Така че, в случай че някой си търси тематики за предизборна акция, да бъде по този начин добър да не се занимава с армията, а да се замисли какво е направил той и какво е пропуснал да направи, когато е управлявал страната. Армията не може да бъде изоставена на произвола на ориста поради голословни приказки на този или оня политик. Армията беше нарязана, заплатите не бяха увеличавани, учения не бяха провеждани, подготовката беше изостанала поради такива популистки изявления. Няма войска в света, в това число по време на рецесия, която да стопира да съществува “.

 

Той благодари на кметовете на общините Хасково и Стамболово, които са дали за прилагане общински парцели отвън региона на полигона, на Министерство на вътрешните работи за организацията на придвижването по републиканската пътна мрежа и на НКЖИ за поддръжката, оказана за предислоциране на техниката от пунктовете за непрекъсната дислокация до Учебен полигон Корен. Съществената работа по организацията на учението е осъществена от Командването на Сухопътните войски, действителното обмисляне и водене на багра – от управлението на 61-а механизирана бригада. „ Нека отдадем заслуженото и на българския боец, сержант и офицер за техния висок професионализъм и безрезервност към специалността, с цел да е несъмнено българското общество, че ние сме в положение да осъществим нашите задания “, сподели още той. Бригаден военачалник Цолов също акцентира, че са се съобразили с изискванията на пандемия, в които е извършено това огромно обучение, и са взели нужните ограничения за предотвратяване от заразяване с Covid-19.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР