Снимки: Последствията от мощна буря и смъртоносни наводнения в Либия

...
Масивни разрушения разбиха крайбрежния либийски град Дерна, дом на около
Коментари Харесай

Масивни разрушения разбиха крайбрежния либийски град Дерна, дом на около 100 000 души, където многоетажни сгради по бреговете на реката се срутиха и къщи и коли изчезнаха в буйните наводнения.

Службите за спешна помощ под международно признатото правителство на разделената страна съобщиха за първоначален брой на загиналите над 2300 само в Дерна и казаха, че повече от 5000 души остават в неизвестност, докато около 7000 са ранени.

Но служители от съперничещото правителство в източна Либия казаха, че още „хиляди“ са загинали при наводненията в Дерна и че броят на жертвите може да надхвърли 10 000.

Наводненията бяха причинени от проливни дъждове от бурята Даниел, която достигна сушата в Либия в неделя, след като по-рано удари Гърция, България и Турция.

Дерна, на 250 км (150 мили) източно от Бенгази, е заобиколена от хълмове и разполовена от това, което обикновено е сухо речно корито през лятото, но което се е превърнало в буен поток от калнокафява вода, която също помете няколко големи моста.

„Броят на загиналите е огромен и може да достигне хиляди“, каза Тамер Рамадан от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, добавяйки, че 10 000 души са в неизвестност.

На други места в източната част на Либия групата за помощ на Норвежкия съвет за бежанците каза, че „цели села са били залети от наводненията и броят на жертвите продължава да расте“.

„Общностите в Либия са претърпели години на конфликти, бедност и разселване. Последното бедствие ще влоши положението на тези хора. Болниците и приютите ще бъдат пренатоварени.“

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР