Снимки показват как изглежда кърджалийският квартал „Боровец“ преди 80 години,

...
Снимки показват как изглежда кърджалийският квартал „Боровец“ преди 80 години,
Коментари Харесай

СНИМКИ показват как изглежда кварталът на гурбетчиите в Кърджали преди 80 години и днес

Снимки демонстрират по какъв начин наподобява кърджалийският квартал „ Боровец “ преди 80 години, написа 24rodopi.com. Малка схлупена къща, 10 деца на двора, в средата музиканти, настрана купчина тютюневи листа…

Кварталът през днешния ден. Пълно с деца и старци. Младите са в Западна Европа, а къщите порастват на височина след гурбета. Иначе музиката не стопира. Репертоарът единствено се мени…

***

По дюнери, в заведения за хранене, в бръснарски салони… Сцената на деяние на младежа от „ Боровец”. Профилът на актуалния гражданин на кърджалийския квартал е напълно друг отпреди 30 години. Днес той работи зад граница, а спестеното влага в родния Кърджали.

90 на 100 от жителите на „ Боровец” са гурбетчии. Вложенията на заработеното пък се вижда с разрастването на квартала. Строят се къщи, стягат се остарели парцели, други се дострояват. Махалата пораства и към този момент стига до прилежащите села Царевец и Енчец.

„ Зад граница нашите хора работят най-вече в дюнери и заведения за хранене. Болшинството обаче имат поминък и са в бръснарски и фризьорски салони. Изтеглят задачите си семейства”, разкриват поданици на квартала.

В „ Боровец” остават единствено възрастните. През лятото младите се връщат и стартират финансовите инвестиции.

Жители на квартала са пръснати из цяла Западна Европа. Местните обаче настояват, че най-добре платени са в Дания. „ Там се вадят в българска пара 5 000 лв. на месец. Защо да работят за по 500 лв. тук?”, реторично питат в махалата.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР