снимки: Петел“През пролетта Синята зона във Варна ще се разширява.

...
снимки: Петел“През пролетта Синята зона във Варна ще се разширява.
Коментари Харесай

Репортаж в „Петел“: Някой помислили къде ще отидат всички тези коли, когато се разшири Синята зона във Варна?

снимки: „ Петел “

През пролетта Синята зона във Варна ще се уголемява. Опитът от въвеждането на платеното паркиране досега обаче демонстрира изрично един факт – колите в града са прекалено много и общината наложително би трябвало да направи нови паркинги.

А в случай че не ги направи? Ами тогава ще стане доста зле за варненци, т.е. за тези, за които Синята зона би трябвало по принцип да носи облекчение. Очевиден факт е, че сега на територията на „ необятния център “, в който би трябвало да бъде разширено платеното паркиране, е задръстено. И че всеки си стопира, както му падне.



Не е належащо да даваме специфични образци, колите са завладяли тротоарите и половината от платното на всяка дребна уличка във въпросния регион, а и на по-широките не е какъв брой знае по-добре.

Достатъчно е да вземем за пример да се опитате да минете по ул. „ Васил Друмев “ в региона сред сладкарница „ Синчец “ и Спортна зала. Там спрелите в едната лента са толкоз доста, че на водачите им се постанова да се изчакват, с цел да се разминат по трасето, което другояче си е в двете посоки.



Ако продължиш нагоре по същата улица, стигаш до Военноморското учебно заведение, където ежедневно паркираните коли задръстват платното. И това, че има предупредителна табела за „ паяк “ и знак за неразрешено прекъсване, наподобява по-скоро иронично.



Пак на ул. „ Васил Друмев “, само че в другата посока откриваме нещо като нерегламентиран паркинг на мястото, където се събират ул. „ Любен Каравелов “ и „ Ген. Гурко “.



По-мащабен образец за същото събитие – паркинг, който не е паркинг – виждаме до градинката сред улиците „ Любен Каравелов “ и „ Феликс Каниц “. Там когато и да е има спрени най-малко 25-30 коли.



Въпросът, по който община Варна към този момент мълчи, е какво ще се стане, когато Синята зона влезе в тази територия? Ще се търси ли някакво решение, или просто ще оставим хората да се дебнат, да се карат, а може би и да се бият за паркоместа, освен това платени?

Мълчанието на Община Варна е разумно, като се има поради, че тя не прави на процедура нищо за построяването на нови паркинги. До момента всички оферти в тази връзка са чисто теоретични и даже леко фантастични – създаване на подземни паркинги под учебни дворове, в „ зелената “ линия на бул. „ Княз Борис І “ към „ Чайка “... Все екзотични оферти, които надали ще се трансфорат в действителност.

А другояче – приходите от Синята зона във Варна си вървят към локалния бюджет и общинарите очевидно са удовлетворени. Дано единствено в своето доволство не не помнят, че концепцията на платеното паркиране е да стане по-удобно за жителите, не просто да им се прибират едни пари за все по-съмнителното „ наслаждение “ да живеят в така наречен Морска столица.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР