снимки: ПетелЛятото се усеща все по-отчетливо във Варна и съвсем

...
снимки: ПетелЛятото се усеща все по-отчетливо във Варна и съвсем
Коментари Харесай

Нови пейки, тоалетни и зеленина: За какво отиват 2,5 млн. лева в Морската градина на Варна?

снимки: " Петел "

Лятото се усеща все по-отчетливо във Варна и напълно естествено Морската градина стартира да се изпълва с хора, освен това освен в почивните дни. В обичания на варненци парк към момента по алеите се движат багери и друга техника, а на обособени места кипи интензивен труд.

Както „ Петел “ към този момент писа, част от измененията в градината, в които се влагат към 2,5 млн. лв., са към този момент налице – новото Мостче на желанията в Алпинеума, велоалеята край булеварда, подсилване на ската в обособени региони.



В момента тече усилена работа по възобновяване на розариума сред Пантеона и Зоологическата градина, където се възвръщат тогавашните езерца, каменната настилка, а дружно с това се слагат и нови пейки.



Те са едно от нововъведенията в обичания на варненци парк и по всичко проличава, че ще са задоволително здрави, с цел да устоят най-големия проблем – вандалите.

 Нови пейки са сложени и до Морското казино, откъдето се открива една от най-хубавите панорами към Варненския залив.



Друг значим и извънредно нужен нов миг са модерните тоалетни, които могат да бъдат видени сред между езерцето с жабите и Летния спектакъл и до Зоопарка.



Те са автоматизирани и самопочстващи се, а влизането в тях ще коства 1 лев на нуждаещите се. Морската градина несъмнено има потребност даже от повече такива сервизни пространства.



Между другите нововъведения е и системата са поливане на зелените площи. Тя обаче явно има потребност от спомагателна конфигурация, тъй като с изключение на тревата и цветята, някои от пръскачките поливат настойчиво и алеите.



При всички тези нови неща, потребни за жителите, които се разхождат или спортуват в парка, не може да не направи усещане, че някои от обектите в него остават без никаква интервенция. Защо те не са включени в плана за реорганизация и възобновяване на парка би трябвало да кажат от Община Варна.



Никаква интервенция не е планувана в така наречен Младежка площадка, известна и като някогашната дискотека „ Спайдър “. Мястото освен няма да бъде върнато към живот при този ремонт, само че си остава в същото непоносимо положение, в каквото е от години.



Няма да бъде възобновена и една от връзките на Морската градина с плажа – стълбата около Шокаровия канал.



Тя беше отнесена при огромния проливен дъжд през 2014-а. Общината с години твърдеше, че се чакат пари от страната за тази вреда, само че очевидно не ги получи и по този начин предпочети просто да не помни за оборудването.



Друг неуреден проблем си остава и укрепването на някои елементи на ската, като да вземем за пример към Паметника на граничаря. Решението, което се ползва в този момент, е слагането на ограда, която да стопира достъпа до пропадащия терен. Всеки е наясно обаче, че в случай че не се вземат по-сериозни ограничения, част от ската може от да пропадне, повличайки след себе си и новите декоративни решетки.



По отношение на огромните озеленителни действия, които се правят в Морската градина като част от този план има един различен въпрос, който може би някой въпреки всичко би трябвало да зададе. Защо за саденето на рози се употребяват услугите на строителна компания, каквато е изпълнителят  " Хидрострой ", в случай, че общината има настрана лично дружество за задачата? Общинското предриятие " Упрпавление на планове и озеленяване " като цяло се занивама с поддръжката на Морската градина и от самото му наименование даже проличава, че това би трябвало да е негово обвързване... За страдание, отговор на този въпрос надали ще бъде даден. 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР