Снимки от войната в Украйна бяха вандализирани в София, съобщи

...
Снимки от войната в Украйна бяха вандализирани в София, съобщи
Коментари Харесай

В София беше вандализирана изложба за войната в Украйна

Снимки от войната в Украйна бяха вандализирани в София, заяви директорката на "Фотофабрика " Еми Барух за Свободна Европа. Върху някои от изображенията на опустошения и потърпевши хора е нарисувана с бял спрей буквата Z, която Русия употребява като знак на своята инвазия.

под намерено небе на столичния бул. "Васил Левски " от фондация "Фотофабрика ". Те са част от фестивал, който се организира за девета поредна година в София.

Изложбата е озаглавена "Украйна: архивите на едно закононарушение " и съдържа фотографии на организация Ройтерс. След като престоя месец на мястото си, тя трябваше да бъде закрита на 9 юни, само че срокът беше продължен.

"Нашият екип е забелязал буквата Z върху изображенията в късната заран в петък ", сподели Еми Барух. Фондацията е подала тъжба в полицейското ръководство, отговорно за територията, на която е осъществено вандализирането.

Знакът Z е изписан върху 4 от общо 30-те фотоси в изложбата. Има фотоси, на които е закрито не изображението, а надписът към него, който разяснява къде и при какви условия са направени фотографиите.

Със знака Z е затрупан и уводният текст към експозицията, в който се припомня, че на 24 февруари 2022 година и че по данни на УНИЦЕФ от този момент всяка секунда по едно украинско дете, се трансформира в емигрант.

"Фотофабрика " провежда годишно фотографски изложения навън, които са налични гратис за всеки минувач. До този миг фондацията е имала единствено една друга галерия, която е била вандализирана - тази, която демонстрира страданието на бежанците през 2015 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР