Снимки: Община ДевняСлужители на Община Девня спасиха розов пеликан, забелязан

...
Снимки: Община ДевняСлужители на Община Девня спасиха розов пеликан, забелязан
Коментари Харесай

Бедстващ розов пеликан спасиха общински служители в Девня

Снимки: Община Девня

Служители на Община Девня избавиха розов пеликан, видян да бедства в региона на пречиствателната станция в кв. „ Река Девня “.

Сигнал за очевидно изнемощялата и умърлушена птица, която е от предпазен тип, подал внимателен жител на телефона на Дежурния по община.

По предписание на краткотрайния кмет Донка Йорданова е основана организация за избавяне на пеликана. Общински еколози, отпред с инж. Николай Корназов, са посетили региона на пречиствателната станция, където са осъществили полеви обзор на водоплаващата птица.



От него станало ясно, че тя е с издут крайник и се придвижва доста мъчно.

Малко по-късно пеликанът е превозен до избавителния център във варненския зоопарк, където би трябвало да бъде оздравял и пуснат назад в природата. Междувременно на общинските еколози е предоставено да проверяват аргументите за пострадването на птицата, като към този момент не се изключва нито една допустима версия.



В землището на община Девня има дребна колония пеликани, които гнездят в блатистата околност „ Балтата “ при вливането на река Девненска в Белославското езеро.  В България розовият пеликан е извънредно рядка птица, включена в Червената книга като липсващ тип.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР