Снимки: Национален природонаучен музей, фейсбукУчени от Геологическия институт при Българската

...
Снимки: Национален природонаучен музей, фейсбукУчени от Геологическия институт при Българската
Коментари Харесай

Откриха останки от динозаври на 83 милиона години край Трън

Снимки: Национален природонаучен музей, фейсбук

Учени от Геологическия институт при Българската академия на науките (БАН) и Софийския университет откриха остатъци на разнородни животни, които са обитавали нашите земи преди повече от 83 милиона години. Това се случи по време на експедиция „ Трън 2023 ” на палеонтолозите на Националния природонаучен музей при Българска академия на науките в находището на къснокредна гръбначна фауна, оповестяват от Националния природонаучен музей при Българска академия на науките.



" Експедиция “Трън 2023 ” с нови находки на къснокредни влечуги. Експедицията на палеонтолозите на Националния природонаучен музей при Българска академия на науките в находището на къснокредна гръбначна фауна край Трън се радва на сполучливи първи дни на терен. Заедно със своите сътрудници от Геологическия институт при Българска академия на науките и Софийския университет те извадиха на бял свят останките на разнородни животни, които са обитавали региона преди повече от 83 милиона години.



Сред най-впечатляващите находки са два прешлена от едри влечуги, евентуално динозаври, както и още две, към момента неопределени кости. Освен тях, палеонтолозите откриха и няколко огромни фрагмента от коруби на костенурки, както и два, отчасти непокътнати зъба - един от крокодил и един от хрущялна риба. Сред вкаменелостите от безгръбначни животни се открояват и няколко рачешки щипки, една от които е най-едрата открита в находището досега.



В неделя, 6 август, към учените ще се причислят и петима студенти от компетентност “Геология ” на Софийския университет. Всички участници в експедицията са въодушевени от досегашния фосилен “улов ” и се надяват находището занапред да им разкрие най-вълнуващите си секрети. Тазгодишните изследвания в Трънско ще продължат до 11 август.

Палеонтологичната експедиция “Трън 2023 ” е финансирана от Фонд Научни проучвания по план “От динозаврите до най-ранните човешки предшественици: фундаментални изследвания на значими моменти от историята на фауната и предишното на индивида ” (КП-06ПН44/16, 2020) ", написаха от Национален природонаучен музей във фейсбук.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР