Снимки: МоретоОще една стара къща с ценна архитектурна и историческа

...
Снимки: МоретоОще една стара къща с ценна архитектурна и историческа
Коментари Харесай

Започна събарянето на Къщата с папагалите във Варна


Снимки: " Морето "

Още една остаряла къща с скъпа архитектурна и историческа стойност е на път на изчезне от лицето на Варна. Работници започнаха събарянето на постройка, намираща се на ул. " Славянска " 20, известна още като Къщата с папагалите, заяви Moreto.net.

Според желанията на строителите от Варненската строителна компания, фасадата на постройката ще бъде непокътната. Проектът е наименуван " Да вдъхнем живот на старите фасади ", а търсената визия за новото здание е да бъде по-скоро декор, на който се акцентират пропорциите, детайлите на дограмата и фасадната пластика на остарялата постройка в жанр Сецесион.

Предвидено е тя да бъде строга и монохромна, с повтарящ се растер на прозорците.

Възложител на плана е " ДА-ЕМ " ООД, а разрешителното за градеж от Община Варна е от 9 май 2019 година, като се чака постройката да бъде приключена в период от две години.

" Къщата с папагалите " е наречена по този начин поради присъщия орнамент на фронтана, изобразяващ два папагала. Тя е издигната през далечната 1922 година от популярните проектант Стефан Венедикт Попов и ваятел е Кирил Шиваров. 

Проверка на място обаче демонстрира, че папагалите от фасадата към този момент липсват.



Преди няколко години друга къща наоколо, намираща се на ул. " Братя Миладинови " 11, строена в края на 19 век в неокласически жанр, бе съборена, с цел да се трансформира в офис постройка. Нейната фасада също следваше да бъде непокътната, само че през днешния ден наподобява по-скоро като някаква реплика.

Историята за събарянето на къщата, стартира години преди този момент, когато от тази къща, която беше част от сградния фонд на някогашния общински " Жилфонд ", бяха изгонени без опция за закупуване на парцела, живущите над две генерации в парцела под предлог, че постройката е монумент на културата. Същевременно постройката, която на процедура бе благосъстоятелност на Община Варна се разрушаваше, макар писмата на живущите тогава за нужните поправки. Какво се е случи по-късно?

Факт е, че от общинска благосъстоятелност, постройката се трансформира в частна, стартира събарянето й, като дълго време фасадата откъм ул. " Братя Миладинови " стоеше покрита, а зад нея течаха строителни действия. В един миг от градежа останалата парченце от фасадата се оказа изменена - откъм ул. " Братя Миладинови " се появи врата, каквато не е съществувала на това място, а във вътрешния двор на къщата, а в украсата на терасата се появи орнамент на котешка глава, какъвто не е имало по коя да е част от фасадата на къщата.



Преди 3 години " изненадващо " пък рухна фасадата на различен монумент на културата също наоколо до " Къщата с папагалите ", тази на бул. " Княз Борис I ", което спря краткотрайно градежа. Назад в годините своите истински фасади загуби и остарялата Военна болница, някогашен френски девически лицей „ Сент Андре ” - през днешния ден офис постройка против тази на Община Варна. Още по-назад във времето след дълги години рушене падна фасадата на тогавашния френския мъжки лицей „ Сен Мишел " на ул. " Петко Каравелов ", чиито терен дълги години бе частен паркинг, а през днешния ден мастита постройка взела част от името на улицата.

Още за плана на " Къщата с папагалите:







Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР